Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ζητά «πάγωμα» των αποφάσεων

Το «πάγωμα» των διαδικασιών έκδοσης γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας για την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής ισχύος 10 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Η νέα παρέμβαση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. έρχεται ως συνέχεια της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ναι μεν ξεκαθάρισε πως το υπουργείο είναι αναρμόδιο να παρέμβει στη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο προανήγγειλε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Το υπό αναμόρφωση θεσμικό πλαίσιο επικαλείται και ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., αναφέροντας πως από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, «το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από αρχικό στάδιο, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο». Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων κάνει γνωστό πως θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.
Θέση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. «Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW», αναφέρει σε δελτίο τύπου.
Η απάντηση, πάντως, του κ. Φάμελλου στην ερώτηση, που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. «Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε μια πιο σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προφανώς, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Διαφορετικά δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή. Αυτό ισχύει και για εμάς. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων δηλώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο να πείσει για το ότι η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια.
«Η αλήθεια είναι πως σε όσες περιπτώσεις είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας, κερδίσαμε συμμάχους. Το αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του νομού, αλλά και η σαφής αρνητική θέση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που σημειώνει σε απόφασή του πως δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα», καταλήγει.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.06.18 | Έβαλε «πάγο» στη συζήτηση για νέες φυλακές

«Πάγο» στην προοπτική ανέγερσης νέου καταστήματος κράτησης στον νομό Ιωαννίνων έβαλε ο γενικός...

22.06.18 | Στον «αέρα» το Its Kale Festival

Θύμα της απόφασης των αρχαιοφυλάκων να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των...

22.06.18 | Στοχευμένη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα πορευθεί...

22.06.18 | Κάμερες στους σταθμούς διοδίων

Κάμερες τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ιόνιας Οδού, πλευρικούς και μετωπικούς,...

22.06.18 | Οκτώ κάλπες για τις Τοπικές Οργανώσεις

Στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων μέσω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη...

22.06.18 | Έτοιμοι για διασώσεις σε λίμνες και ποτάμια

Μία εντυπωσιακή επίδειξη, υπό τα βλέμματα δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην...

22.06.18 | Στοίχημα η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων

«Άνοιξε ο δρόμος» για την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ζίτσας,...

21.06.18 | Καλύπτει ελλείμματα ο «Φιλόδημος»

Σημαντικά ελλείμματα των δήμων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα...