Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ζητά «πάγωμα» των αποφάσεων

Το «πάγωμα» των διαδικασιών έκδοσης γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας για την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής ισχύος 10 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Η νέα παρέμβαση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. έρχεται ως συνέχεια της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ναι μεν ξεκαθάρισε πως το υπουργείο είναι αναρμόδιο να παρέμβει στη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο προανήγγειλε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Το υπό αναμόρφωση θεσμικό πλαίσιο επικαλείται και ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., αναφέροντας πως από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, «το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από αρχικό στάδιο, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο». Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων κάνει γνωστό πως θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.
Θέση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. «Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW», αναφέρει σε δελτίο τύπου.
Η απάντηση, πάντως, του κ. Φάμελλου στην ερώτηση, που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. «Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε μια πιο σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προφανώς, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Διαφορετικά δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή. Αυτό ισχύει και για εμάς. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων δηλώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο να πείσει για το ότι η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια.
«Η αλήθεια είναι πως σε όσες περιπτώσεις είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας, κερδίσαμε συμμάχους. Το αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του νομού, αλλά και η σαφής αρνητική θέση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που σημειώνει σε απόφασή του πως δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα», καταλήγει.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...