Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ζητά «πάγωμα» των αποφάσεων

Το «πάγωμα» των διαδικασιών έκδοσης γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας για την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής ισχύος 10 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Η νέα παρέμβαση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. έρχεται ως συνέχεια της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ναι μεν ξεκαθάρισε πως το υπουργείο είναι αναρμόδιο να παρέμβει στη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο προανήγγειλε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Το υπό αναμόρφωση θεσμικό πλαίσιο επικαλείται και ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., αναφέροντας πως από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, «το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από αρχικό στάδιο, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο». Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων κάνει γνωστό πως θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.
Θέση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. «Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW», αναφέρει σε δελτίο τύπου.
Η απάντηση, πάντως, του κ. Φάμελλου στην ερώτηση, που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. «Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε μια πιο σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προφανώς, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Διαφορετικά δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή. Αυτό ισχύει και για εμάς. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων δηλώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο να πείσει για το ότι η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια.
«Η αλήθεια είναι πως σε όσες περιπτώσεις είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας, κερδίσαμε συμμάχους. Το αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του νομού, αλλά και η σαφής αρνητική θέση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που σημειώνει σε απόφασή του πως δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα», καταλήγει.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...