Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|

Ξεκινά ο «μαραθώνιος» της ένταξης

«Από το σπριντ της πρώτης υποδοχής, περνάμε στον μαραθώνιο της ένταξης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, σκιαγραφώντας τα επόμενα χρόνια του προσφυγικού στην χώρα μας, αλλά και στην Ήπειρο, δύο χρόνια μετά την πρώτη άφιξη 1000 περίπου προσφύγων και μεταναστών στο αφιλόξενο και ακατάλληλο τότε παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά.

Από την κατάσταση της «εκτάκτου ανάγκης» τον Μάρτιο του ’16, χωρίς συντονισμό και σχέδιο παρά μόνο ανθρωπιά και αλληλεγγύη, σήμερα όλοι προσπαθούν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα, που δεν είναι άλλη από την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, την ένταξη στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Η αλλαγή της κατάστασης οδηγεί και σε αλλαγή των «διαχειριστών» της. «Μπαίνουμε σε μια φάση, που η παροχή βοήθειας μεταβιβάζεται από τους διεθνείς οργανισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ήπειρο Rodrigo de la Barra, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρία Ηπειρωτών Μελετών με τίτλο «Δύο χρόνια προσφυγικό στην Ήπειρο», καλώντας όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς να αναμειχθούν σε πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης προσφύγων.
Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Κλάπας, αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες. «Μια εθνική στρατηγική που δεν επιδιώκει την αφομοίωση, αλλά την αρμονική συμβίωση», σημείωσε και δεσμεύθηκε για αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα, επίσης ομιλητή στην εκδήλωση.
Η αυτοδιοίκηση καλείται ουσιαστικά να σηκώσει το «βάρος» της ένταξης, ιδιαίτερα μετά το 2019, οπότε θα στερέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιμετώπισης της κρίσης του προσφυγικού. Στα Γιάννενα, η συνεργασία των διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών, των αρχών και φορέων έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα συντονιστικό Urban Working Group, μια ομάδα που σχεδιάζει τις επόμενες δράσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κολόκα, ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund -AMIF), που συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2020, με έναν προϋπολογισμό 3,127 δισεκατομμυρίων για επτά χρόνια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κυρίως άυλες δράσεις, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για προτάσεις σχετικές με την ένταξη μέσω της τέχνης, μέσω δραστηριοτήτων σε επίπεδο δήμου, μέσω της ενημέρωσης και ανάπτυξης δεσμών με την Ευρώπη, αλλά και της αντιμετώπισης των «φημών» της διασποράς, δηλαδή αρνητικών και ψευδών ειδήσεων και στερεοτύπων σχετικά με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων ή θρησκεύματος.
Οι πρώτες προτάσεις του Urban Working Group έχουν αποσταλεί, την ώρα μάλιστα που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστεί εθνική Διαχειριστική Αρχή για το AMIF. Παράλληλα, αναζητείται χρηματοδότηση άλλων δράσεων και μέσω του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων, του οποίου μέλος είναι τα Γιάννενα από το 2014.
«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για να καταφέρουμε να στρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα προς όφελος και των ίδιων των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Κολόκας.

Στο επίκεντρο η εκπαίδευση
Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν ήδη από τους πρώτους μήνες των προσφύγων στην περιοχή, έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Τόσο οι τοπικοί φορείς, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αλλά και το υπουργείο, προχώρησαν αρκετά γρήγορα –παρά τα προβλήματα- στην ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στα σχολεία, είτε στα τμήματα που λειτούργησαν στις δομές.
Στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΦΠΨ Στάθη Παπασταθόπουλο, μέχρι σήμερα συμμετείχαν στα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης (η χρηματοδότηση του οποίου έληξε πριν λίγες ημέρες) στα Κέντρα Υποδοχής της Ηπείρου 225 ενήλικες και 327 παιδιά.
Και σε αυτό το επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Το υπουργείο προετοιμάζει προγράμματα ελληνομάθειας και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων για πρόσφυγες ηλικίας από 15 έως 18 ετών, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ. «Ευελπιστούμε ότι θα φοιτήσουν περισσότερα από 15.000 άτομα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ανακατατάξεις στις ΜΚΟ
Σε διαχειριστικό-οργανωτικό επίπεδο, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η λειτουργία του Γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου στο πρώην δημαρχείο του Περάματος. Εκεί θα απευθύνονται οι πρόσφυγες της Ηπείρου, προκειμένου να καταθέτουν αιτήματα ασύλου, για τα οποία τώρα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Αλλαγές έχουν γίνει και στις ΜΚΟ, που ασχολούνται με τα θέματα των προσφύγων, με την OXFAM (μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις σε Κατσικά και «Αγία Ελένη») να έχει ήδη αποχωρήσει από την Ήπειρο και το έργο της να αναλαμβάνει η γερμανική ASB σε επίπεδο υποστήριξης των Κέντρων, και την ελληνική Άρσις να αναλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, που υπάρχουν και στην περιοχή μας.
Παράλληλα, πλειάδα ΜΚΟ (Intersos, Terre des Hommes, GCR, Solidarity Now κλπ.) συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε διάφορα κομμάτια της διαχείρισης του προσφυγικού, όπως τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας «Μικρή Πόλη», τη νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη. Την τελευταία, μετά την αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν αναλάβει οι Γιατροί του Κόσμου.

Ο απολογισμός
Η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι φορείς, κυβερνητικοί και μη, και κυρίως ο Στρατός στην διαχείριση της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε πριν δύο χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών.
Ο Συντονιστής των κέντρων υποδοχής του Κατσικά και της «Αγίας Ελένης» Φίλιππας Φίλιος, που υπέβαλε την παραίτηση του μετά την αντικατάσταση του Γ. Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «κλείνοντας τον κύκλο του» όπως είπε, αναφέρθηκε στις δύσκολες πρώτες στιγμές και στη βοήθεια που παρείχαν, εκτός των άλλων, η αστυνομία και τα δύο νοσοκομεία της πόλης.
«Σήμερα ο Κατσικάς δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε τον Μάρτιο του ‘16», σημείωσε και αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν στη διαχείριση της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τη σημαντική συμβολή των στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε αυτή να γίνει ομαλά.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...