Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018
|

Ηλεκτρονικός φάκελος με την εγγραφή στις ΤΟ.Μ.Υ

«Ανάσταση» κοντά στο Πάσχα θα κάνει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι πέντε από τις έξι συνολικά Τοπικές Μονάδες Υγείας, που έχουν προγραμματιστεί σε πρώτη φάση, αλλά και να επεκταθεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος» ασθενών, ένα βασικό εργαλείο που συνοδεύει την αναδιαμόρφωση του «χάρτη» υγείας.

Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η λειτουργία της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Κέντρου, όπως ονομάζεται, στην οδό Φιλικής Εταιρίας 12, δίπλα από το κατάστημα του ΕΦΚΑ. Μέχρι στιγμής 300 πολίτες εγγράφηκαν και έχουν ήδη δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, που σύντομα πρόκειται να διασυνδεθεί με όλες τις δομές υγείας, «ακολουθώντας» τον ασθενή και δίνοντας άμεσα στοιχεία για το ιστορικό του σε όποιον γιατρό κληθεί να τον εξυπηρετήσει.

Σε πλήρη ανάπτυξη, η κάθε ΤΟ.Μ.Υ. θα εξυπηρετεί 10.000-12.000 ενήλικες και 500-600 παιδιά, ωστόσο, σήμερα, όποιος κάτοικος των Ιωαννίνων το επιθυμεί, θα μπορεί να εγγράφεται στη Μονάδα που ήδη λειτουργεί, και μελλοντικά να επιλέξει εκείνη που τον εξυπηρετεί, είτε σε σχέση με τον τόπο διαμονής του, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Έτσι, όποιος απευθυνθεί στην 1η ΤΟ.Μ.Υ. Ιωαννίνων, για πρώτη φορά, πέρα από την εγγραφή του στο σύστημα, θα πρέπει να αφιερώσει 15 με 30 λεπτά, προκειμένου να συνταχθεί ο ηλεκτρονικός του φάκελος.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651032479, που θα λειτουργεί από τη Δευτέρα, ενώ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος, που βρίσκεται στα Γιάννενα με κλιμάκιο διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών, ζήτησε από τους πολίτες να εντείνουν την προσέλευσή τους.

 

Μετά το Πάσχα η 6η ΤΟ.Μ.Υ.

Η σχετική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των Μονάδων στα Γιάννενα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη στελέχωσή τους, ωστόσο οριακά φαίνεται να είναι εφικτή η λειτουργία των υπολοίπων τριών μέχρι το Πάσχα.

Η 6η ΥΠΕ κινείται προς τη δρομολόγηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στους χώρους που έχουν επιλεγεί, όπως και στην εξεύρεση κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι Μονάδες που έχουν σχεδιαστεί.

Η 2η ΤΟ.Μ.Υ. πρόκειται να λειτουργήσει στην οδό Ναπ. Ζέρβα, στο πρώην ΚΕΠ, μετά την παραχώρηση του κτιρίου από τον δήμο Ιωαννιτών, τον οποίο ευχαρίστησε ο κ. Νικολόπουλος. Εκεί δρομολογούνται παρεμβάσεις, ώστε το κτίριο να είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, αλλά και να διαμορφωθούν οι αίθουσες εξέτασης.

Η 3η Μονάδα θα λειτουργήσει στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ (πρώην ΠΕΔΥ), το γνωστό «κτίριο-φάντασμα», που από τη στιγμή που ανεγέρθηκε, παραμένει αναξιοποίητο.

Παράλληλα με την ΤΟ.Μ.Υ, στο ίδιο κτίριο αναμένεται να λειτουργήσει και κάποια δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον κ. Νικολόπουλο να αφήνει τις ανακοινώσεις για τους αρμόδιους του Κέντρου. Παλαιότερα, πάντως, υπήρχε η σκέψη για συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα διαδικασίες ελέγχου δειγμάτων.

Για την 4η και 5η ΤΟ.Μ.Υ , σε Ανατολή και στην περιοχή Κουραμπά αντίστοιχα, υπάρχει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να βρεθούν κτίρια που θα τις φιλοξενήσουν. Η η 6η Μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία μετά το Πάσχα, σε Σεισμόπληκτα-Σταυράκι, προκειμένου να υπάρχει γεωγραφική κάλυψη και σε αυτή την περιοχή.

 

Ενίσχυση και του Κέντρου Υγείας

Συνεχής είναι η αναβάθμιση και των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων, όπως αναδεικνύει η αυξανόμενη επισκεψιμοτήτα, αλλά και ο αριθμός των παρεχόμενων εργαστηριακών εξετάσεων. Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να προκηρυχθούν προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών στα Κέντρα Υγείας , ενώ το βάρος δίνεται και στην ενίσχυση του εργαστηριακού χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά τις βιοπαθολογικές, μικροβιολογικές εξετάσεις. Μέσα στο 2018, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, θα γίνει προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού.

«Αυτή η νέα διάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη, παρότι, όπως κάθε τι που γίνεται για πρώτη φορά, ενδέχεται να έχει αρχικά κάποιες δυσλειτουργίες, πιστεύω όμως ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, διευκολύνοντας την πρόσβαση όλων, ειδικά αυτές τις εποχές. Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει μια σημαντική αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων, με πολλαπλά οφέλη, κυρίως για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...