Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
|

«Θωρακίζει το δίκτυο η ΔΕΥΑΙ

«Μάτια» στο δίκτυο ύδρευσης, στο σύνολό του σχεδόν, θα αποκτήσει σύντομα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, χάρη στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών, που θα χρηματοδοτηθεί από τη δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» του προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο της ΔΕΥΑΙ επιλέχθηκε μαζί με άλλες 70 προτάσεις δήμων και ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, έχοντας μάλιστα από τις υψηλότερες βαθμολογίες, καθώς κατατάχθηκε στη 17η θέση, με το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 1.499.905,10 ευρώ.

Στην ουσία το έργο αναφέρεται στη διαχείριση του δικτύου μέσω SCADA, που δίνει τη δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής διαχείρισης. Το σύστημα περιλαμβάνει την προμήθεια-εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού δεξαμενών, αντλιοστασίων, σταθμών διαρροών του δικτύου ύδρευσης και αυτοματοποίησης της χλωρίωσης.

Ανάλογο σύστημα διαθέτει και σήμερα η ΔΕΥΑΙ, μόνο όμως στα όρια του παλιού δήμου Ιωαννιτών, διαθέτοντας 13 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου και Δικτύου σε σημεία του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης (πηγές, αντλιοστάσια, δεξαμενές, γεωτρήσεις) και σε σημεία του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, μέσω των οποίων μεταδίδονται ασύρματα πληροφορίες στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου.

Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος, θα γίνει αναβάθμιση των 13 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου και Δικτύου, και θα εγκατασταθούν ακόμη 56 στο δίκτυο του καλλικρατικού πλέον δήμου.

Σε κάθε έναν από τους Τοπικούς Σταθμούς θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης παροχής, στάθμης δεξαμενών, πίεσης στους αγωγούς, καταναλισκόμενης ενέργειας, υπολειμματικού χλωρίου, καθώς και πίνακες αυτοματισμού, δοσομετρικές αντλίες και  συστήματα ασύρματης και ενσύρματης επικοινωνίας.

Τα οφέλη του συστήματος είναι η συνεχής εποπτεία, η άμεση επέμβαση και η λήψη στατιστικών στοιχείων, με στόχο τον βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Επίσης, η αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών με τη δυνατότητα πρόβλεψης των αστοχιών του συστήματος ύδρευσης (π.χ. παύση λειτουργίας αντλιών, γεωτρήσεων, χλωριωτών, πτώση στάθμης δεξαμενών πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από τον καταναλωτή), καθώς και η πρόληψη έκτακτων περιστατικών και αύξηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και του καταναλωτή. Τέλος, εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων των πηγών υδροληψίας, με τη μείωση του αντλούμενου νερού, με τον έλεγχο της στάθμης των δεξαμενών και του περιορισμού των αφανών διαρροών.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εκφράζουν με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη. «Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα πακέτο συντονισμένων δράσεων της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος κατά 58 εκατ. ευρώ, η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και οι επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να κάνει πιο ορθή διαχείριση των δικτύων της», σημειώνουν.

 

ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για το σύνολο των 71 προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν, είναι 88.6 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το σύνολο σχεδόν της χρηματοδότησης των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και  ΟΤΑ Α΄ βαθμού, μετά την πρόσφατη αύξηση της χρηματοδότησής του κατά 58 εκατ. ευρώ.

Στην Ήπειρο χρηματοδοτούνται άλλες έξι προτάσεις. Τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο νομός Άρτας, στον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τρεις προτάσεις. Η ΔΕΥΑ Άρτας θα χρηματοδοτηθεί με 1.447.361 ευρώ για το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου –τηλεχειρισμού για την αυτόματη διαχείριση και των ελέγχων διαρροών του δικτύου ύδρευσης», ο δήμος Νικολάου Σκουφά με 1.207.364 ευρώ για το τηλεμετρικό σύστημα ελέγχου διαρροών δικτύων ύδρευσης και ο δήμος  Γεωργίου Καραϊσκάκη με 612.199,19 ευρώ για τον εμπλουτισμό δικτύου ύδρευσης από γεώτρηση Βαθύ Διάσελλο έως τη θέση Μαργαρίτη. Δύο προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν στον δήμο Πρέβεζας.  Πρόκειται για την πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α. Πρέβεζας με τίτλο «Αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών υποδομών ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Ε.Σ.Π.Α., καθώς και για την πρόταση του δήμου Ζηρού με τίτλο «Προμήθεια Συστήματος Βελτίωσης – Εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με στόχο την  ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση ενέργειας  και ύδατος», προϋπολογισμού  1.484.690 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 1.197.331 ευρώ από το Ε.Σ.ΠΑ.

Τέλος, η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας θα χρηματοδοτηθεί με 1.455.930 ευρώ για την επέκταση του συστήματος αυτόματης διαχείρισης (τηλεέλεγχος - τηλεχειρισμός) εξωτερικού και εσωτερικού υδραγωγείου, στα όρια του καλλικρατικού δήμου Ηγουμενίτσας.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.02.18 | Από τον Ιούνιο πτήσεις και από Τελ Αβιβ

Με καλούς οιωνούς, και πρώτον απ’ όλους τον απροσδόκητα καλό καιρό, ξεκίνησε η αεροπορική σύνδεση...

17.02.18 | Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση

Με ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, προχωρούν οι διερευνητικές εργασίες για την...

17.02.18 | «Λουκέτο» διαμαρτυρίας στους παιδικούς

«Λουκέτο» στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς βάζουν την Τρίτη οι διοικήσεις των δήμων, οι...

17.02.18 | Τζαμάλες σε 67 γειτονιές

Με τις παραδοσιακές τζαμάλες και πολλές ακόμη εκδηλώσεις γιορτάζουν της Απόκριες τα Γιάννενα, με τα...

17.02.18 | Ήταν αποδοτική η απάτη

Άλλους 41 επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είχε καταφέρει να εξαπατήσει η τριμελής...

17.02.18 | Κοστίζει η επούλωση των πληγών

Μία ακόμη σειρά έργων για την αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από πρόσφατα έντονα καιρικά...

17.02.18 | Προτεραιότητα η αποκατάσταση των...

Τη δέσμευση περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Ιωαννιτών για συνδρομή στις εργασίες που θα απαιτηθούν...

16.02.18 | Η πίεση των μη καπνιστών αποτελεσματικότερη...

Στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οκτώ χρόνια μετά την ψήφισή του, συγκλίνουν οι...