Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
|

Ισχυρό ρεύμα διαφωνούντων

Απουσία μελέτης σκοπιμότητας και προσπάθεια επιβολής εκ των άνω διακρίνει ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην επιχειρούμενη «συνένωση» τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου με το πανεπιστήμιο, καταλογίζοντας στην πολιτική ηγεσία από βιασύνη μέχρι πελατειακές λογικές.

Οι 180 περίπου υπογράφοντες το κείμενο διαφωνίας, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής, καταθέτουν τη ριζική αντίθεσή τους σε ενέργειες που, κατά του ίδιους, υπονομεύουν την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, οδηγώντας σε υποβάθμιση του τοπικού Ιδρύματος.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθηγητές Βενετσάνος Μαυρέας, Γιώργος Θυφρονίτης και Κωσταντίνος Πέτσιος, και οι αναπληρωτές καθηγητές Ντίνος Σιάκαρης και Νίκος Ζαφειρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, έκαναν λόγο για ακατανόητη βιασύνη και έλλειψη επιστημολογικών κριτηρίων.

Ο κ. Πέτσιος υπογράμμισε την απουσία ενημέρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη διαδικασία. «Έχουμε την αίσθηση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος», σημείωσε, ενώ ο κ. Μαυρέας υπογράμμισε την απουσία επιχειρημάτων στο πόρισμα. «Μάλλον ευχετικό λόγο έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιώργος Θυφρονίτης σημείωσε ότι τα δύο Ιδρύματα υπηρετούν διαφορετικούς και διακριτούς επιστημονικούς ρόλος, επισημαίνοντας ότι η επιχειρούμενη συνένωση ουσιαστικά καταργεί τα ΤΕΙ, αφήνοντας ένα κενό στην τεχνολογική διάσταση, που θα πρέπει να έχει η ανώτατη εκπαίδευση. Μια ακόμη συνέπεια θα είναι η δημιουργία τμημάτων «δύο ταχυτήτων» εντός του πανεπιστημίου, σημείωσε ο κ. Θυφρονίτης. «Θα έχουμε τα παλιά και τα νέα τμήματα, και τα διετή προγράμματα, για τα οποία δε μας έχουν εξηγήσει καν πως θα λειτουργούν», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των τμημάτων του ΤΕΙ, μελέτη σκοπιμότητας στη βάση ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών. «Οι υπογραφές 180 μελών ΔΕΠ σε σύνολο 473 και οι αρνητικές αποφάσεις έξι τμημάτων πιστοποιούν τη θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι κανένα τμήμα του πανεπιστημίου δεν έχει διατυπώσει θετική γνώμη αναφορικά με την επιχειρούμενη συνένωση», σημείωσε.

Για επιχείρηση υποβάθμισης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε λόγο ο καθηγητής κ. Σιάκαρης, αποδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες στην ηγεσία του υπουργείου αλλά και απουσία ακαδημαϊκής δεοντολογίας, που επιβάλλει την «εκ των έσω» απόφαση ίδρυσης νέων Τμημάτων.

«Στα προεόρτια αυτής της απόφασης ήταν η απόφαση ίδρυσης του πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής από τη συνένωση των δύο ΤΕΙ, στη λογική του πολέμου κατά της αριστείας», σημείωσε, δίνοντας τη δική του εξήγηση. «Στόχος είναι η ενίσχυση της πελατειακής σχέσης της κυβέρνησης με καθηγητές, φοιτητές και παράγοντες», σημείωσε, καλώντας τους τοπικούς φορείς, δήμο και περιφέρεια, να τοποθετηθούν, καθώς «επαπειλούμενη συνέπεια είναι η υποβάθμιση της θέσης του πανεπιστημίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Στις ελλείψεις που ήδη υπάρχουν σε εξοπλισμό και προσωπικό, στάθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Νίκος Ζαφειρόπουλος, σημειώνοντας πως οι 35 προσλήψεις που προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου, δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των θέσεων της Ιατρικής Σχολής. «Όλα αυτά ξαφνικά μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο και προβάλλεται η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου», σημείωσε.

 

Ο ρόλος των πρυτανικών αρχών

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής απέκλεισαν τη σύνδεση της συμμετοχής των μελών των πρυτανικών αρχών στην Επιτροπή του υπουργείου με τις πρυτανικές εκλογές και τον συσχετισμό των δυνάμεων σε αυτές. Δεν έκαναν το ίδιο για το ΤΕΙ Ηπείρου, όμως, καθώς οι εκλογές στο ΤΕΙ, όταν πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο, είχαν ως κεντρικό διακύβευμα το θέμα αυτό.

«Δε θεωρούμε ότι η στάση των πρυτανικών αρχών έχει καμία σχέση με τις εκλογές, όπως και η δική μας αντίδραση δεν έχει σχέση με εκλογές. Στο ΤΕΙ Ηπείρου, όμως, οι εκλογές διεξήχθησαν πάνω σε αυτή τη βάση», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση.

 

Εβδομάδα εξελίξεων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακολουθεί σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΦΠΨ, όπου εκτός της γενικότερης συνεργασίας με το ΤΕΙ, θα συζητηθεί και η πρόταση του υπουργού για διάσπαση του τμήματος σε τρία ξεχωριστά, πρόταση που έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση, αλλά και η συνεδρίαση της Συγκλήτου.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.02.18 | Από τον Ιούνιο πτήσεις και από Τελ Αβιβ

Με καλούς οιωνούς, και πρώτον απ’ όλους τον απροσδόκητα καλό καιρό, ξεκίνησε η αεροπορική σύνδεση...

17.02.18 | Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση

Με ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, προχωρούν οι διερευνητικές εργασίες για την...

17.02.18 | «Λουκέτο» διαμαρτυρίας στους παιδικούς

«Λουκέτο» στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς βάζουν την Τρίτη οι διοικήσεις των δήμων, οι...

17.02.18 | Τζαμάλες σε 67 γειτονιές

Με τις παραδοσιακές τζαμάλες και πολλές ακόμη εκδηλώσεις γιορτάζουν της Απόκριες τα Γιάννενα, με τα...

17.02.18 | Ήταν αποδοτική η απάτη

Άλλους 41 επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είχε καταφέρει να εξαπατήσει η τριμελής...

17.02.18 | Κοστίζει η επούλωση των πληγών

Μία ακόμη σειρά έργων για την αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από πρόσφατα έντονα καιρικά...

17.02.18 | Προτεραιότητα η αποκατάσταση των...

Τη δέσμευση περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Ιωαννιτών για συνδρομή στις εργασίες που θα απαιτηθούν...

16.02.18 | Η πίεση των μη καπνιστών αποτελεσματικότερη...

Στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οκτώ χρόνια μετά την ψήφισή του, συγκλίνουν οι...