Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
|

Λάθη του παρελθόντος στοιχειώνουν το σήμερα

Πιο επίκαιρο παρά ποτέ είναι το συλλογικό έργο «Ελλάδα και Αλβανία. Φυγή στο μέλλον ή Επιστροφή στο Παρελθόν», ένα βιβλίο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις που γράφτηκε από τέσσερις πολιτικούς, έναν ακαδημαϊκό, έναν δημοσιογράφο, έναν στρατιωτικό και έναν διπλωμάτη, και παρουσιάστηκε και στα Γιάννενα το βράδυ της Δευτέρας.

Η επικαιρότητα του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι την άνοιξη επίκεινται επαφές των πρωθυπουργών των δύο χωρών, με στόχο να υπογραφεί μια νέα στρατηγική συμφωνία, ένα νέο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, που θα «κλείνει» όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν τις σχέσεις τους εδώ και δεκαετίες, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Αφορμή εξάλλου για την έκδοσή του από τις εκδόσεις Σιδέρης ήταν τα γεγονότα στη Χειμάρρα την άνοιξη του 2017.

Οι συγγραφείς του έργου, ο καθένας από τη δική του πλευρά, γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία των διμερών σχέσεων, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο λαών. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, κλήθηκαν να χειριστούν αυτές τις σχέσεις από τις θέσεις που κατείχαν στο δημόσιο βίο.

Οι συγγραφείς του έργου είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ο Άγγελος Συρίγος και ο Σταύρος Λυγερός, ενώ την έκδοση έχει επιμεληθεί ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία και πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς.

Η ιστορική διαδρομή, η καχυποψία και τυχοδιωκτισμός πολλές φορές της αλβανικής πλευράς, η απουσία συγκροτημένης διπλωματίας από την Ελλάδα, οι εντάσεις, αλλά και τα εκκρεμή ζητήματα όπως το θέμα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, τίθενται επί τάπητος, επί διαφορετικής βάσης για τον κάθε έναν από τους συγγραφείς.

Κοινό στοιχείο όλων είναι ότι απαιτείται μια ρεαλιστική οπτική των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά και ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις σχέσεις με την Αλβανία, όπως και όλες τις βαλκανικές χώρες, το οποίο θα υπηρετεί το πολιτικό προσωπικό, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Η έλλειψη αυτού του σχεδίου είναι κάτι που η χώρα «πλήρωσε» στο παρελθόν και φαίνεται πως ταλανίζει ακόμη τις διμερείς σχέσεις με τους γείτονες.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, μέσα από τα διαφορετικά πεδία που αναδεικνύουν, παρουσιάζουν και κοινές θέσεις, καθώς θεωρούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον των δύο χωρών, υποστηρίζουν την ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων με την Αλβανία και τον αλβανικό παράγοντα εν γένει στα Βαλκάνια, προβληματίζονται για την πολιτική των Τιράνων απέναντι στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα, και προτείνουν λύσεις.

Η παρουσίαση στα Γιάννενα, σε συνεργασία με την Ένωση Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα», έγινε με την παρουσία του πρέσβη επί τιμή Αλ. Μαλλιά, των πρώην υπουργών Αλέκου Παπαδόπουλου και Ελευθέριου Οικονόμου, καθώς και του υποστράτηγου εν αποστρατεία Γιώργου Χατζηθεοφάνους, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Τζίμας.

Ο κονιτσιώτης πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη διαχρονική καχυποψία των Αλβανών έναντι της Ελλάδας, αλλά και στα ζητήματα ασφάλειας και τη συνεργασία στις δύο πλευρές των συνόρων. Από την πλευρά της Αλβανίας δεν υπήρξε ποτέ πλήρης τήρηση των συμφωνηθέντων για τα ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων ή του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η Ελλάδα δεν ακολούθησε ποτέ μια στρατηγική διπλωματία ασφάλειας. «Δυστυχώς η λέξη ασφάλεια είναι ακόμη συνυφασμένη με τα φαντάσματα του παρελθόντος», σημείωσε, ενώ επέκρινε και τη διαχρονική στάση της πολιτείας απέναντι στην ελληνική μειονότητα, στην οποία, όπως είπε, «μετέφερε τις παθογένειες» του πολιτικού συστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μαρτυρία και θέση του Γιώργου Χατζηθεοφάνους, υποστράτηγου εν αποστρατεία, για την 19μηνη θητεία του στο Κόσοβο κατά το 2009 με 2010, ως διοικητής της Ελληνικής Δύναμης. Ο κ. Χατζηθεοφάνους εξαίρει το έργο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη δεκαετή τους περίπου παραμονή στην περιοχή και την αποδοχή τους από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Στην παράδοση της διοίκησης κατάφερε να φέρει μαζί του τρεις θρησκευτικούς ηγέτες στα Σκόπια, σημειώνοντας πως αυτό είναι το όραμά του, «η Ελλάδα να ένας παράγοντας ειρήνης για τα Βαλκάνια», όπου το τελευταίο διάστημα κάνουν την εμφάνισή τους φαινόμενα εθνικισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

«Η Ελλάδα, ως μόνη χώρα ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν αυτή που έπρεπε να οδηγήσει τους βαλκανικούς λαούς στη δύση. Αντί αυτού, γίναμε εμείς Βαλκάνιοι και το πληρώσαμε αυτό το λάθος. Η πολιτική ηγεσία συνηθισμένη στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αντιμετώπιζε τα ζητήματα αυτά με μία υπεροψία, με αποτέλεσμα να μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, που αποτελούσε τροχοπέδη στον ρόλο που η χώρα έπρεπε να διαδραματίσει στα Βαλκάνια», σημείωσε.

Ο διπλωμάτης Αλ. Μαλλιάς, που υπηρέτησε υπό έντεκα κυβερνήσεις και 15 υπουργούς Εξωτερικών, καταθέτει τη δική του πρόταση, υποστηρίζοντας την υπογραφή ενός Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, μιας συμφωνίας –πακέτο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Τόνισε τη σημασία των σχέσεων με τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια για την Ελλάδα και τη σημασία της Ελλάδας για την προοπτική της Αλβανίας, σημειώνοντας την ευθύνη και των δύο πλευρών.

«Λυπάμαι γιατί -ενόψει της διαπραγμάτευσης- επικρατεί μια πρωτοφανής πολιτική σύγκρουση. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά το νέο Σύμφωνο θα είναι ένα ακόμη θύμα της δικής μας, εσωτερικής, πολιτικής σύγκρουσης, της έλλειψης έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των κομμάτων και του λαού, και της έλλειψης συνεννόησης, όπως συνέβη και με τα Σκόπια. Η πολιτική του διχασμού επαναλαμβάνεται σε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την απουσία εθνικής στρατηγικής διαχρονικά επισήμανε και ο κ. Παπαδόπουλος, ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να συγκροτήσει ένα πλέγμα πολιτικών συνεργασιών με όλες τις βαλκανικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις και διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν έχει κρατήσει μια αποφασιστική στάση για την εθνική μειονότητα και την προάσπιση των δικαιωμάτων της, ένα θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Ευρώπη.

«Εμάς μας ενδιαφέρει πάνω από τα σύνορά μας να υπάρχουν κράτη με ευστάθεια, όχι με αστάθεια. Μια χώρα δυνατή πρέπει να είναι ικανή να μετασχηματίζει τις αντιθέσεις, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις», σημείωσε.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Ευάγγελος Ντούλες, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...