Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018
|

Η τιμωρία έφερε αναταραχή

Άνω-κάτω έχει γίνει η σχολική κοινότητα του Λυκείου Ανατολής, μετά την απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου να μη δηλώσει τις ομάδες του στους σχολικούς αγώνες, ως «τιμωρία» για την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει οι μαθητές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι μαθητές προχώρησαν σε νέα κατάληψη, την οποία, ωστόσο, έληξαν σε ένδειξη καλής θέλησης, καταγγέλλοντας, όμως, δημόσια την αθέτηση της υπόσχεσης για μη επιβολή κυρώσεων, αν και η διευθύντρια του σχολείου Βασιλική Παπαγιάννη, σε δηλώσεις της, τόνισε πως δεν υπάρχει επίσημη ομάδα των μαθητών που θα έπρεπε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και πρόσθεσε πως η δημιουργία των σχολικών ομάδων προκύπτει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, με ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντα.
«Πριν την πρώτη κατάληψη, θεωρούνταν δεδομένη η συμμετοχή των μαθητών στους σχολικούς αγώνες και μάλιστα η ομάδα ποδοσφαίρου είχε προχωρήσει στην προμήθεια ενδυμασιών, με προσωπικά έξοδα των μαθητών. Μετά τη λήξη της πρώτης κατάληψης, οι μαθητές έλαβαν τη διαβεβαίωση - υπόσχεση ότι δε θα υπάρξουν κυρώσεις.
Το διάστημα που ακολούθησε, ο αρμόδιος εκπαιδευτικός έλεγε ότι το σχολείο δε θα συμμετάσχει στους σχολικούς αγώνες και μετά από συνεχείς παρακλήσεις, άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ελπίδες. Τελικά, αφού παρήλθε η προθεσμία για υποβολή αίτησης, την επόμενη μέρα, δήλωσε ότι δεν υποβλήθηκε έγκαιρα η σχετική αίτηση.
Όταν απευθυνθήκαμε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο υπεύθυνος για τους σχολικούς αγώνες μας είπε ότι το σχολείο δε συμμετέχει γιατί, όπως του είπε ο αρμόδιος εκπαιδευτικός του σχολείου, είναι εντολή της διευθύντριας, λόγω της κατάληψης, αναφέρουν οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μετά την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, εκφράζοντας την αγωνία του για τη διατάραξη της σχέσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
«Απειλές, τιμωρίες απαξιωτικές εκφράσεις και εκβιασμοί θεωρούμε ότι είναι και αντιεπιστημονικά και ξένα με το σχολείο, με την έννοια της εκπαίδευσης και με τη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων και δημοκρατικών προσωπικοτήτων. Η επιβολή δύναμης είναι αδυναμία. Τα παιδιά μας χρειάζονται κατανόηση και στήριξη στο δύσκολο αυτό στάδιο της ζωής τους. Και από το σπίτι και από το σχολείο. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των παιδιών δεν είναι ικανοποιημένο από το σχολείο. Λύση δεν αποτελεί η φυγή (μετεγγραφές), όπως ακούγεται από γονείς, ούτε η αποδυνάμωση του σχολείου. Το σχολείο, θέλουμε να το νιώθουν τα παιδιά μας δικό τους, σχολείο τους. Ένα σχολείο με σεβασμό σε όλους ανεξάρτητα από επιδόσεις, δυνατότητες και συμπεριφορές. Και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ότι μπορούμε», αναφέρεται σε απόφαση της γενικής συνέλευσης και δηλώνεται η πρόθεση των γονέων να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να συναντηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την Περιφερειακή Διευθύντρια, να τους ενημερώσει για την κατάσταση του σχολείου και να καταθέσει πρόταση για την άμεση σύγκληση διευρυμένου Σχολικού Συμβουλίου, στο οποίο, εκτός από τους φορείς του (Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων, 15μελές), θα συμμετέχουν ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του δήμου.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.04.18 | Μετακίνηση χωρίς Ι.Χ. το ζητούμενο

Οι βάσεις για τα Γιάννενα του μέλλοντος τέθηκαν κατά την πρώτη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο...

21.04.18 | Εκπέμπει SOS για τα γεφύρια

Τον κίνδυνο της κατάρρευσης αντιμετωπίζουν δύο πέτρινα γεφύρια του Τσεπελόβου, έπειτα από τις...

21.04.18 | Ούτε με το υπουργείο, ούτε με την ΚΕΔΕ

Με βολές τόσο κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας της...

21.04.18 | Ζητά παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ

Για προσπάθεια εκφοβισμού όσων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στον σχεδιασμό για τη λειτουργία της νέας...

21.04.18 | Αυξάνει την πίεση για ελέγχους

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση μελών της...

21.04.18 | Στοίχημα που θα κερδηθεί

Τους 1.000 προσεγγίζουν οι εγγεγραμμένοι δημότες Ιωαννίνων στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, που...

20.04.18 | Ελπιδοφόρο αύριο για τη Μεταλλουργική

Σε άμεση επαναλειτουργία της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου στοχεύει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου...

20.04.18 | Εν αναμονή του ελικοπτέρου

Από τη διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων εξαρτάται ο χρόνος λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών του...