Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018
|

Καταρρέουν οι τιμές στο γάλα λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα «σύννεφα» πάνω από την ελληνική κτηνοτροφία, με τις εισαγωγές γάλακτος να αποτελούν πλέον το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, καθώς, από τη μία μεριά συμπιέζουν τις τιμές των παραγωγών, και από την άλλη πλευρά καθιστούν μη ανταγωνιστικά ποιοτικότερα, ελληνικά προϊόντα, υπονομεύοντας τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π), και ειδικά τη φέτα.

Τους τελευταίους μήνες, κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα είναι ανάστατοι, καθώς μετά τη μείωση των τιμών παραγωγού κατά 15% από το 2016, δέχονται νέες πιέσεις, που καθιστούν εντελώς ασύμφορη την ενασχόληση με την κτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει κατάρρευση του κλάδου, αλλά και ενός βασικού μοχλού της ελληνικής οικονομίας. Η τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος «κατρακύλησε» στα 85 λεπτά το λίτρο και παρακάτω σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ξεπερνούσε το ένα ευρώ το 2016.
Η αύξηση των εισαγωγών πρόβειου γάλακτος αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που κατέγραψε αύξηση άνω το 200% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με 4.000 τόνους περισσότερο γάλα από το εξωτερικό.
Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων καταγγέλλει την επικείμενη καταστροφή της αιγοπροβατροφίας, ελέω των πρώτων μειώσεων των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, στις οποίες είχε τότε προχωρήσει γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, μάλιστα. Τους τελευταίου μήνες, παράλληλα, υπάρχει «μπαράζ» δημοσιευμάτων για εισαγωγές γάλακτος από τις βαλκανικές αλλά και δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε τιμές λίγο πάνω από 70 λεπτά τα λίτρο.
Τώρα οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες μειώσεις, την ώρα που είναι διάχυτη η αίσθηση ότι στις αυξημένες εισαγωγές (νόμιμες) προστίθενται και παράνομες πρακτικές «ελληνοποίησης» γάλακτος, αλλά και χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή φέτας, κάτι που επίσης απαγορεύεται.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1994, με βάση την οποία η φέτα αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ και στην Ε.Ε., το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το, νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της.
Η χρήσης γάλακτος από το εξωτερικό για την παραγωγή φέτας, κάτι που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους μπορεί να συμβαίνει, υπονομεύει και την ποιότητα της φέτας, αλλά και τον ανταγωνισμό, με τις επιχειρήσεις που παράγουν φέτα με γάλα από τις παραπάνω περιοχές, σε υψηλότερη τιμή. Πρόσφατα, εξάλλου, μετά από σύσκεψη με τους φορείς του κλάδου, παραγωγούς και βιομηχανίες, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να πωλείται φέτα με 4 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο.
Το ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές, είναι εύκολο να το μάθουν οι αρμόδιες αρχές, ωστόσο σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούν το γάλα αυτό για την παραγωγή φέτας, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να ελέγξει. Από εκεί προέκυψε και το αίτημα απαγόρευσης παραγωγής φέτας, αλλά και κίτρινων τυριών με τον τίτλο ΠΟΠ, από επιχειρήσεις που εισάγουν γάλα.
Οι φορείς των κτηνοτρόφων θα ζητήσουν από τον ΕΛΟΓΑΚ αναλυτικά στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος από κάθε εταιρία, για τα οποία οι αρμόδιοι επικαλούνται ότι είναι απόρρητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάντως, που αναφέρθηκαν σε προ ολίγων ημερών συνάντηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, 50.000 τόνοι πρόβειο γάλα μπήκαν στη χώρα από το εξωτερικό, χωρίς να ξέρει κανείς σε ποια τυροκομεία πήγαν και τι έγιναν.
«Βλέπουμε συνεχώς να συρρικνώνονται οι τιμές, ιδιαίτερα στην Ήπειρο αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα, λόγω υψηλού κοστολογίου. Δε θα αντέξουμε ούτε εμείς, ούτε οι νέοι. Η παραγωγή είναι αυξημένη φέτος σε αιγοπρόβειο, οι βιομηχανίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ντόπιο γάλα και αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Δεκόλης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου για ελέγχους στο εισαγόμενο γάλα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Εμπόδιο η διαδικασία παραχώρησης

Βγήκαν οι… χάρτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το...

10.11.18 | Φρίκη για τον βιασμό 3χρονου στην «Αγία...

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ο 20χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη...

10.11.18 | Κήρυξε ανεπιθύμητους 52 Έλληνες

Μπορεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα να ολοκληρώθηκε, ωστόσο το «πολεμικό» κλίμα με την...

10.11.18 | Σύντομα η επανυποβολή του φακέλου

«Ζωντανός» παραμένει για το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων ο στόχος της ένταξης της...

10.11.18 | Πρόταση για εξορθολογισμό και μειώσεις

Το θέμα των δημοτικών τελών επέλεξε για τη δεύτερη παρέμβασή της η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με...

10.11.18 | Συζήτησαν για την πλατεία Πάργης με τον...

Θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων πέριξ της πλατείας Πάργης,...

10.11.18 | Αποκτά όνομα και σήμα η παράταξη

Το όνομα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «Ήπειρος Όλων», και το σήμα της παράταξής του θα...

09.11.18 | Πικρή γεύση άφησε η εμπλοκή

Για μετά τις εκλογές παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου...