Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018
|

Πρώτο βήμα για τη μετάβαση στον ψηφιακό δήμο

Μια αναβαθμισμένη, αισθητικά και ποιοτικά, ιστοσελίδα διαθέτει πλέον ο δήμος Ιωαννιτών, κάνοντας ένα βήμα μπροστά στον ψηφιακό κόσμο.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση ioannina.gr, δημότες και επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα και να ενημερωθούν για δράσεις και αρμοδιότητες του δήμου, αλλά και για αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Παράλληλα, η νέα ιστοσελίδα περιλαμβάνει καινοτόμες εφαρμογές, που ενισχύουν την επικοινωνία με τις δημοτικές υπηρεσίες.

Η ιστοσελίδα, που παρουσιάστηκε χθες από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Προγραμματισμού Βασίλη Φλούδα, παρουσία του δημάρχου Θώμα Μπέγκα και του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη σύγχρονη εποχή, με δυνατότητες συνεχούς εμπλουτισμού, προκειμένου μελλοντικά να αποτελεί ίσως και τον κύριο τρόπο συναλλαγών μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτών.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί συνολικά η ενίσχυση της εφαρμογής και χρήσης των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του δήμου, ώστε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να επεκταθεί και να δώσει την δυνατότητα στους δημότες, να μπορούν με ένα «κλικ» να καταθέτουν αιτήσεις και να λαμβάνουν άδειες και πιστοποιητικά.

Προς το παρόν, και εντός του πλαισίου που επιτρέπει ο νόμος, καθώς δεν έχει επεκταθεί στο δημόσιο η χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών, η νέα ιστοσελίδα του δήμου προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούν διάφορες συναλλαγές, καθώς επίσης και να «κατεβάσουν» έγγραφα αιτήσεων, προκειμένου να τις συμπληρώσουν και να τις παραδώσουν στις υπηρεσίες, γλιτώνοντας κάποιον χρόνο.

Πέρα από το «οργανόγραμμα» του δήμου και τις πληροφορίες για τους αιρετούς και τα όργανα, οι δημότες μπορούν, μέσα από την ενότητα «οδηγός του πολίτη» να λάβουν οδηγίες και πρότυπες αιτήσεις, να γνωρίσουν τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη, να ενημερωθούν για τα νέα, καθώς και για όλες τις δομές και υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, όπως τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα δομές του ΟΚΠΑΠΑ, το πράσινο, την κινητικότητα, τη διαχείριση των αδέσποτων.

Στην ενότητα «Επισκέπτες» παρέχονται πληροφορίες για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και ενημέρωση για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου.

 

Αμφίδρομη επικοινωνία και διαφάνεια

 Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της ιστοσελίδας είναι η e-Δήμος, που ουσιαστικά είναι αυτή που «περικλείει» ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής δημοκρατίας, ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες, αλλά επίσης, τη συμμετοχή και τον έλεγχο από την πλευρά τους, για έργα και σχεδιασμούς του δήμου.

Στην ενότητα «Νοιάζομαι για τον δήμο μου», οι δημότες μπορούν να αποστέλουν ενημερώσεις, αναφορές και αιτήματα για μια σειρά υπηρεσιών όπως βλάβες, φωτισμό, απορρίμματα, πράσινο. Αυτά τα αιτήματα προωθούνται αντίστοιχα στις αρμόδιες υπηρεσίες και ο πολίτης ενημερώνεται για την πορεία του αιτήματός του και για τις ενέργειες που γίνονται.

Επίσης, μπορεί αναλυτικά να δει την πορεία των έργων και πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότησή του, να συμμετέχει σε δημόσιες διαβουλεύσεις, να ενημερωθεί για τις μετακινήσεις, αλλά και να κάνει «κράτηση» για σειρά προτεραιότητας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε να αποφύγει την αναμονή.

Παράλληλα, στην ίδια ενότητα, μπορεί να δει όλες τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων που αναρτώνται στη «Διαύγεια», τα οικονομικά στοιχεία του δήμου (προϋπολογισμοί-απολογισμοί), και την περιουσιακή κατάσταση αιρετών.

Στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου και προβολής των δραστηριοτήτων / εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες να αποστέλουν τις φωτογραφίες τους, εκ των οποίων οι πιο δημοφιλείς θα αναρτώνται στο site και να στέλνουν γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό κάθε δράσης κάθε πρωτοβουλίας, που αφορά σε πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις.

 

Συνεχής εμπλουτισμός

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδες και των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει, μίλησε για τους βασικούς στόχους που είχε θέσει η δημοτική αρχή, προκείμενου να αναβαθμίσει την παρουσία του δήμου στο διαδίκτυο.

«Έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά, με βασικό στόχο η ιστοσελίδα του δήμου να γίνει πιο φιλική και χρηστική για τους πολίτες. Να γίνει η επικοινωνία μας πιο αμφίδρομη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι αυξάνονται και οι απαιτήσεις για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, οι οποίοι πρέπει πλέον να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στα αιτήματα των πολιτών. Κάθε τέτοιο εργαλείο φυσικά είναι δυναμικό, γι' αυτό επιζητούμε τις προτάσεις των πολιτών, για να υπάρξουν και νέες βελτιώσεις, όπου απαιτηθούν», τόνισε ο δήμαρχος.

«Σκοπός μας είναι να παρέχουμε μία σελίδα ζωντανή, με εύκολη και ευχάριστη περιήγηση, που θα αποτελέσει ένα εργαλείο αμφίδρομης ενημέρωσης και πληροφόρησης με τους δημότες, τους διάφορους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες της πόλης μας. Δημιουργήσαμε ένα φιλικό και σύγχρονο διαδικτυακό τόπο συνάντησης, ο οποίος θα είναι δυναμικός, θα ανανεώνεται και θα αναβαθμίζεται με γνώμονα την πληρότητα πληροφόρησης και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους. Εγκαινιάζουμε, επίσης, και μια νέα πλατφόρμα το e-dimos, μέσω της οποίας θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών αλλά και πληροφόρησης. Είναι το πρώτο βήμα για την μετάβαση στον ψηφιακό δήμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ιστοσελίδας ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανταλόβας, σταδιακά θα προστεθούν και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζεται η πολυκαναλικότητα, δηλαδή η δυνατότητα πλοήγησης και χρήση μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets.

«Τα παρεχόμενα δεδομένα μας χαρακτηρίζονται ως ανοικτά και οι εφαρμογές μας είναι πλήρως διαλειτουργικές, μέσω τις αξιοποίησης όλων τα απαραίτητων τεχνολογικών προτύπων», τόνισε ο αντιδήμαρχος και ευχαρίστησε τη διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθώς και τον ανάδοχο του έργου για τη συνεργασία και τη συνολική προσπάθεια τους, προκειμένου να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

1 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Σε φάση κατασκευής οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης...

Στον δήμο Ζίτσας ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων...

24.05.18 | Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα...

24.05.18 | Προκαταβολικό όχι σε απογευματινό ωράριο

Στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά και σε ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των...

24.05.18 | Δε φτάνουν μόνο οι εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Γιάννενα να αποτελέσουν ξανά τη μητρόπολη της...

23.05.18 | «Άδικη η επίθεση», απαντά ο δήμος Ιωαννιτών

Έλλειψη διάθεσης συνεργασίας καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμος Ιωαννιτών στον Σύλλογο...

23.05.18 | Ιδέες για «έξυπνες πόλεις»

Έξι ομάδες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και τις ιδέες τους στο τοπικό εργαστήριο City...

23.05.18 | «Δεν είναι επένδυση, αν καταστρέφει την...

Ένα πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, με το μήνυμα «No oil- Δεν είναι επένδυση, αν...

23.05.18 | Αυξάνει την πίεση για Λιμναίο Ταμείο

Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας...