Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018
|

Προσωρινό «φρένο» στο νέου τύπου κυνοκομείο

Με τη… χαρά έμεινε ο δήμος Ιωαννιτών σε σχέση με την τροπολογία για τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.

Η τροπολογία, που ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων και όχι μόνο, με τη δέσμευση, ωστόσο, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμμελου πως θα επανέλθει μετά από διαβούλευση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή βάζει φρένο, τουλάχιστον προς το παρόν, στα σχέδια του δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία ενός νέου τύπου κυνοκομείου, σε μια περιφραγμένη περιοχή, τουλάχιστον 15 στρεμμάτων, η οποία θα είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα, ένα για τα αρσενικά σκυλιά, ένα για τα θηλυκά και ένα για τα κουτάβια. Η βασική διαφορά με το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών, έχει να κάνει με το ότι η διαμονή των αδέσποτων δε θα είναι προσωρινή και στη συνέχεια θα επανεντάσσονται, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και τα ζώα θα φεύγουν μόνο όταν υπάρχει ενδιαφέρον για υιοθεσία τους. Μια δεύτερη διαφορά είναι το ότι δε θα δημιουργηθούν κελιά για κάθε σκύλο ξεχωριστά, αλλά μικρά σπιτάκια, όπου τα ζώα θα προφυλάσσονται από το κρύο, τη βροχή και τη ζέστη.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει έως τώρα κάποια επίσημη αντίδραση, ωστόσο εκφράζεται η ελπίδα η τροπολογία να κατατεθεί ως έχει και σύντομα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος των αδέσποτων στην πόλη.

Αντίδραση, όμως, υπήρξε από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», η Γραμματεία της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα. Η δημοτική παράταξη εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική απόσυρση της τροπολογίας, υπενθυμίζοντας πως τα «Γιάννενα Τώρα» συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της πρότασης, που υιοθετήθηκε στο σύνολο της από τη δημοτική αρχή, σε μια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία.

«Δυστυχώς, οι φωνές εκείνων που προτιμούν -άγνωστο για ποιους λόγους- τα αδέσποτα ζώα να συναγελάζονται στα κέντρα των πόλεων εγκαταλειμμένα, χωρίς φροντίδα, καταδικασμένα ουσιαστικά, αλλά και επικίνδυνα για περαστικούς και περίοικους, επικράτησαν και πέτυχαν την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας από το νομοσχέδιο. Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να πιέζουμε αλλά και να προτείνουμε λύσεις, ακριβώς όπως κάναμε και σε αυτή την περίπτωση, ώστε να επιλυθεί το μέγιστο αυτό πρόβλημα και να ανακουφιστούν οι πολίτες, αλλά και τα ίδια τα ζώα να τύχουν καλύτερης φροντίδας, αντί της εγκατάλειψης και της πείνας που βιώνουν σήμερα», αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, στην ομιλία του στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη ρύθμιση, «παρόλο που έχει αποσυρθεί για να ενταχθεί σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά στην εγκατάσταση κέντρων αδέσποτων ζώων». «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Εμπόδιο η διαδικασία παραχώρησης

Βγήκαν οι… χάρτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το...

10.11.18 | Φρίκη για τον βιασμό 3χρονου στην «Αγία...

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ο 20χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη...

10.11.18 | Κήρυξε ανεπιθύμητους 52 Έλληνες

Μπορεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα να ολοκληρώθηκε, ωστόσο το «πολεμικό» κλίμα με την...

10.11.18 | Σύντομα η επανυποβολή του φακέλου

«Ζωντανός» παραμένει για το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων ο στόχος της ένταξης της...

10.11.18 | Πρόταση για εξορθολογισμό και μειώσεις

Το θέμα των δημοτικών τελών επέλεξε για τη δεύτερη παρέμβασή της η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με...

10.11.18 | Συζήτησαν για την πλατεία Πάργης με τον...

Θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων πέριξ της πλατείας Πάργης,...

10.11.18 | Αποκτά όνομα και σήμα η παράταξη

Το όνομα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «Ήπειρος Όλων», και το σήμα της παράταξής του θα...

09.11.18 | Πικρή γεύση άφησε η εμπλοκή

Για μετά τις εκλογές παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου...