Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018
|

Με τζαμάλες, αναβίωση εθίμων και Vegas

Αναβαθμισμένες είναι φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Γιάννενα, με σημείο αναφοράς πάντα τις παραδοσιακές τζαμάλες, καθώς ξεκινά μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποτελούν έναν ακόμη λόγο να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως τελικά δε θα διοργανωθούν αποκριάτικο χωριό και καρναβαλική παρέλαση με άρματα στα Γιάννενα, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος τον Σεπτέμβριο, γεγονός που απέδωσε στη χρονική εγγύτητα των Αποκριών με τα Χριστούγεννα και σε άλλους λόγους, που δε θα επέτρεπαν να παρουσιαστεί ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου. «Προτιμήσαμε να μεταφέρουμε τον σχεδιασμό αυτόν για την επόμενη χρονιά και να εμπλουτίσουμε τις φετινές εκδηλώσεις μας», ανέφερε ο κ. Γκόγκος, προσθέτοντας πως στόχος των εκδηλώσεων, που ξεκινούν από σήμερα υπό τον γενικό τίτλο «Καρναβάλι; Στα Γιάννενα!», είναι «να αντανακλούν και να προάγουν τα αυθεντικά ηπειρώτικά έθιμα της Αποκριάς, συνδυασμένα με μουσικές και άλλες επιλογές, για όλους».

Στο πρόγραμμά πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν εκτός από τις τζαμάλες, που θα ανάψουν σε 67 σημεία της πόλης, το Καρναβάλι του Κατσικά, τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια, αλλά και μια συναυλία των Vegas. «Το Πνευματικό Κέντρο και ο δήμος φιλοδοξούν να δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο Καρναβάλι του 2018, τόσο για τους πολίτες του δήμου μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε μια γιορτή χαράς για την πόλη.

Στην ένταξη και των αποκριάτικων εκδηλώσεων στη γενικότερη προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, εστίασε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού Νίκος Γκόλας, επισημαίνοντας ότι τα Γιάννενα έχουν εξασφαλίσει το αναγκαίο υπόβαθρο για να προσφέρουν, όχι μόνο ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, αλλά κι ένα πολύ ελκυστικό, υψηλών απαιτήσεων πολιτιστικό προϊόν.

«Η δημοτική αρχή, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έσπευσε να θωρακίσει την προσπάθεια που είχε γίνει έως τότε και, χωρίς καθυστέρηση, με ανοιχτό πνεύμα συνεργασιών, ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση στην αρχή και την ενίσχυση στη συνέχεια της τουριστικής ανάπτυξης στην πόλη. Για την ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμό της τοπικής οικονομίας, σε πλήρη συνάφεια με την προστασία της πολυπολιτισμικής παράδοσης και την κοινωνική πρόοδο. Τα Γιάννενα βρίσκονται σήμερα σε τέτοιο επίπεδο που, με τις κατάλληλες ενέργειες και δράσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια όρους αυτόνομης, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Μπορούμε και πρέπει, να δημιουργήσουμε μία δυναμική ώθηση, που θα αφήνει στον τόπο μας ένα σταθερά αναπαραγόμενο εισόδημα και θα εγγυάται καλύτερες συνθήκες κοινωνικής ευημερίας. Στο χέρι μας είναι, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να το στηρίξουμε όλοι. Τόνισε ο κ. Γκόλας και κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα πια δε βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σημείο της διαδρομής για την κατάκτηση του στόχου. Κάθε χρόνο, από γιορτή σε γιορτή, από εποχή σε εποχή, οι επισκέπτες στην πόλη μας πολλαπλασιάζονται, η πληρότητα στα ξενοδοχεία αυξάνεται διαρκώς και μαζί με αυξάνονται οι ευκαιρίες για τόνωση της τοπικής αγοράς».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα Σάββατο, με ένα αποκριάτικο γλέντι για παιδιά, με τον τίτλο «Τις μάσκες ας φορέσουμε κι ελάτε να χορέψουμε», από το ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο πάρκο Κουραμπά. Στις 6 το απόγευμα, η αποκριάτικη ατμόσφαιρα θα μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα και πνευστά στο καρναβαλικό κιόσκι.

Η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια παρέλαση καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, με τα μέλη πολιτιστικών συλλόγων συνοικιών της πόλης και τοπικών κοινοτήτων να αναβιώνουν αποκριάτικα έθιμα και να καταλήγουν στην πλατεία για να πλέξουν τα γαϊτανάκια τους.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, η Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιάσει αποκριάτικες καντάδες στην κεντρική πλατεία και στους πεζοδρόμους.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με την αρχή να γίνεται στις              12 το μεσημέρι στην μεσημέρι κεντρική πλατεία, όπου θα παρουσιαστούν αποκριάτικοι ηπειρώτικοι σκοποί και χοροί από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου και τους συλλόγους της Λούτσας, του Πλατάνου, των Λακκωμάτων και της Καραβατιάς.

Παράλληλα, από το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο σύλλογος του ιστορικού κέντρου «Τα παλιά Γιάννινα» διοργανώνει εκδηλώσεις με μουσική και κρουστά από το συγκρότημα των Macau Samba, ζογκλέρ και άλλα happening από το Γυαλί Καφενέ και κατά μήκος των οδών Ανεξαρτησίας και Λ. Βύρωνος.

Στις 8 το βράδυ θα ξεκινήσει η συναυλία των Vegas στην κεντρική πλατεία, την οποία θα διαδεχθεί ένα dj party.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών στη δημοτική ενότητα Κατσικάκαι γλέντι με παραδοσιακά δρώμενα στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι, ενώ από τις 7 το απόγευμα θα ανάψουν οι τζαμάλες. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και ένα αποκριάτικο πάρτι με τρεις dj στην οδό Καλλάρη, που διοργανώνει ο σύλλογος «Τα παλιά Γιάννινα».

Στα Λιθαρίτσια θα γιορτάσει και φέτος ο δήμος Ιωαννιτών τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, με μουσικό γλέντι και παραδοσιακά εδέσματα για όλους.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Εμπόδιο η διαδικασία παραχώρησης

Βγήκαν οι… χάρτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το...

10.11.18 | Φρίκη για τον βιασμό 3χρονου στην «Αγία...

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ο 20χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη...

10.11.18 | Κήρυξε ανεπιθύμητους 52 Έλληνες

Μπορεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα να ολοκληρώθηκε, ωστόσο το «πολεμικό» κλίμα με την...

10.11.18 | Σύντομα η επανυποβολή του φακέλου

«Ζωντανός» παραμένει για το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων ο στόχος της ένταξης της...

10.11.18 | Πρόταση για εξορθολογισμό και μειώσεις

Το θέμα των δημοτικών τελών επέλεξε για τη δεύτερη παρέμβασή της η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με...

10.11.18 | Συζήτησαν για την πλατεία Πάργης με τον...

Θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων πέριξ της πλατείας Πάργης,...

10.11.18 | Αποκτά όνομα και σήμα η παράταξη

Το όνομα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «Ήπειρος Όλων», και το σήμα της παράταξής του θα...

09.11.18 | Πικρή γεύση άφησε η εμπλοκή

Για μετά τις εκλογές παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου...