Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018
|

Μια πρόταση, δύο ερευνητικά «κύτταρα»

Δύο ερευνητικούς πόλους ενδέχεται να δημιουργήσει η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η συνεργασία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενισχύοντας σημαντικά την διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με καινοτόμες, ακαδημαϊκές προτάσεις, αλλά και προσελκύοντας κονδύλια για ερευνητές και επιστήμονες.

Στο πόρισμα που κατέθεσε η Επιτροπή που έχει συσταθεί από τον υπουργό Παιδείας για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, πέρα από την ενσωμάτωση τμημάτων του ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον ακαδημαϊκά αλλά και χωροταξικά, περιλαμβάνει ακόμη την πρόταση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας με τέσσερις κατευθύνσεις, αλλά και την πρόταση του ΤΕΙ Ηπείρου για τη δημιουργία Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκου Hπείρου.
Σε ότι αφορά το πρώτο, ήδη υπήρξε θετική απάντηση, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά την διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ήπειρο, τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα την εξαγγελία είχε κάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Έρευνας, σύμφωνα με την πρόταση του πρύτανη που έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, θα περιλαμβάνει την ίδρυση τεσσάρων επιμέρους Ινστιτούτων στους τομείς: Βιοϊατρική, Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη, Υλικά, Υπολογισμοί και Εφαρμογές και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
Η πρόταση του ΤΕΙ Ηπείρου από την άλλη πλευρά, επίσης είχε κατατεθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο αν και είχε σχεδιαστεί παλαιότερα, φαίνεται επίσης να έχει σημαντικές πιθανότητες υλοποίησης μετά την -ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης- για τη δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.
Μιλώντας στον «Η.Α.» ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, τόνισε ότι στόχος αυτής της πρότασης συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: στοχευμένη έρευνα -εκπαίδευση και επιμόρφωση - άνοιγμα στην κοινωνία.
«Στόχος είναι ο συντονισμός της ερευνητικής δραστηριότητας του γεωπονικού τμήματος και κυρίως η εξωστρέφειά του σε συνεργασία με την τοπική παραγωγή καθώς και η ανάδειξη της καινοτομίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως το Πάρκο θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διασύνδεση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου, εξ’ αρχής, η πρόταση περιελάμβανε στους ιδρυτικούς φορείς και φορείς σύμπραξης, φορείς όπως η περιφέρεια, Επιμελητήρια, δήμους, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς, ακόμη και δημόσιες δομές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.
«Θεωρούμε ότι στέκονται θετικά απέναντι στην πρόταση, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι μια αναγκαία δομή για την περιοχή της Ηπείρου, ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο», σημείωσε ο κ. Τσίνας.
Το βέβαιο είναι πως η περιφέρεια της Ηπείρου μόνο ενισχυμένη μπορεί να βγει αν υλοποιηθούν οι δύο προτάσεις,που περιλαμβάνονται στο ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με την συνολική πρόταση του υπουργείου προς τις Συγκλήτους των δύο Ιδρυμάτων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκου Hπείρου είναι δυνατό να αποτελεί την «ομπρέλα» μιας σειρά επιμέρους ερευνητικών κέντρων και δραστηριοτήτων. Στην πρόταση περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, κέντρο κρέατος, με μονάδα ποιοτικής κατάταξης και τυποποιητήριο για την παραγωγή κρέατος ανωτέρας ποιότητας, Πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, μονάδα κρυογονικής για τη διατήρηση σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών της Ελληνικής πανίδας και χλωρίδας, μονάδα τεχνητής σπερματέγχυσης για τη παραγωγή και διακίνηση με τεχνολογίας μοριακού ελέγχου καθαρού και υψηλής ποιοτικής στάθμης γενετικού υλικού, πρότυπο ελληνικό θερμοκήπιο με πρότυπα συστήματα διαχείρισης της υγείας των φυτών, φυτοπροστασίας και άρδευσης, ακόμη και μόνιμο εκθεσιακό χώρο – κέντρο διάθεσης βιολογικών και τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας διαθέτει εργαστήρια και υποδομές στους Κωστακιούς Άρτας, που θα μπορούσαν σε πρώτη τουλάχιστον φάση να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των απαραίτητων εγκαταστάσεων.
Η νομική μορφή που μπορεί να έχει το Πάρκο εξετάζεται και μάλιστα σοβαρά, αφού θα πρέπει να αποτελεί και έναν δυνητικό φορέα υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να μπορεί να «προσελκύει» χρηματοδοτήσεις για την έρευνα.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Η.Α», στο πόρισμα που εστάλη, εκτός από την «ενσωμάτωση» έξι τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως είναι ήδη γνωστό, περιλαμβάνεται και η ίδρυση νέων τμημάτων όπως τμήμα Ειδικής Αγωγής στο παιδαγωγικό, αλλά και τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή.
Προτάσεις υπάρχουν και για τα διετή προγράμματα σπουδών, που προωθεί το υπουργείο και στην περιοχή μας θα αφορούν την αγροτική παραγωγή και τις ιχθυοκαλλιέρΤο όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...