Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018
|

Ζητούν προστασία για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των γαλακτοκομικών προϊόντων και παραγώγων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, κυρίως της φέτας, ζητούν σύσσωμοι οι φορείς αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της Ηπείρου.

Η περιφέρεια Ηπείρου πρωτοστατεί στη μάχη για την προστασία της φέτας και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις της χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικό γάλα, ζητά να αποκλειστούν από την παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π εκείνες οι επιχειρήσεις που εισάγουν ποσότητες γάλακτος από το εξωτερικό ή έχουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό.

Το θέμα του «λευκού τυριού» που πωλείται εντός και εκτός της χώρας με εισαγόμενο γάλα ως φέτα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, καθώς πέρα από την παραπλάνηση των καταναλωτών, με ότι συνέπειες έχει αυτό για το λεγόμενο εθνικό προϊόν, οδηγεί στη συνεχή συμπίεση των τιμών προς τους παραγωγούς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Και αυτό το βιώνουν άμεσα στο «πετσί» τους τόσο οι μικροί παραγωγοί, όπου πωλούν το γάλα κάτω από 90 λεπτά το λίτρο, αλλά και τα τυροκομεία και οι μεγάλες βιομηχανίες που βλέπουν πτώση στις πωλήσεις τους έναντι φθηνότερων προϊόντων, που κάθε άλλο παρά τον προστατευόμενο τίτλο «φέτα» μπορούν να φέρουν.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό είναι πλέον γνωστός, αλλά και ελέγξιμος. Υπάρχουν στην χώρα μας εταιρίες που εισάγουν πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το επεξεργάζονται στις μονάδες τους εντός Ελλάδος και στη συνέχεια, το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό και –μόλις περάσει τα σύνορα- «μετατρέπεται» σε φέτα με τη χρήση του κωδικού, που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις, γαλακτοβιομηχανίες και λοιπές τυροκομικές μονάδες της Ηπείρου, αποφάσισαν τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενιαίου μετώπου για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).

 

«φέτα» σε τιμή κάτω του κόστους

Η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι φορείς της Ηπείρου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεντρώνεται στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα. Στόχος είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή των προϊόντων Π.Ο.Π., που απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να διαλέξει ο καθένας αν θέλει να παράγει προϊόντα που έχουν την προστασία ΠΟΠ ή δεν θέλει. Δεν μπορεί και να κάνει τη δουλειά του, δηλ. να φέρνει γάλατα άλλης ποιότητας από το εξωτερικό και να συμμετέχει και στα ΠΟΠ προϊόντα της πατρίδας μας», τόνισε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ξένων χωρών κατά των ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων, με το αιτιολογικό ότι αυτά παράγονται με γάλα από τη Γαλλία, τη Σαρδηνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία.

«Δεν μπορεί με το 0,88 ευρώ ανά κιλό αυτή τη στιγμή να παράγεται φέτα. Ένα κιλό φέτα θέλει πέντε κιλά γάλα. Δεν μπορεί να ακούμε ότι πουλιέται φέτα στο εξωτερικό με 4 ή 3,90 ευρώ το κιλό. Τα κόστη της φέτας είναι στα 6 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα άλλα δεν είναι φέτα. Πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε τυροκόμοι, από την απάτη και τη χρήση του όρου ΠΟΠ χωρίς να είναι, γιατί αυτά τα προϊόντα απαιτούν ελληνικό γάλα», τόνισε.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και θα τεθεί στο υπουργείο προκειμένου να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, όσο και αν ο κ. Καχριμάνης, εκτίμησε το αντίθετο, «από τη στιγμή που ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ) κάνει έλεγχο ανά πάσα στιγμή για τις ποσότητες και την προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιεί η κάθε τυροκομική μονάδα».

Πέρα από το θέμα των ελέγχων, είναι βέβαιο πως θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις και από την αντίθετη πλευρά, ώστε να μην υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση.

Πάντως, μια τέτοια προσπάθεια στηρίζουν οι παραγωγοί, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα. «Γύρω από τον κτηνοτροφικό κόσμο ζουν πάρα πολλοί και πρέπει οι τιμές να μην πέσουν άλλο. Η πολιτεία πρέπει να το κάνει. Η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης έχει την τόλμη και να το πει και να το κάνει. Πιστεύουμε θα γίνει σε όλη την Ελλάδα ώστε ο κόσμος να ξέρει ότι τρώει προϊόν από την Ήπειρο, την Ελλάδα. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας μας. Αν πέσει η αγροτιά, η βιομηχανία της Ελλάδας, χαθήκαμε όλοι μαζί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών, του ΕΛΟΓΑΚ και παραγωγών, που έθεσαν επίσης θέματα τιμής παραγωγού, αλλά και την προστασία από εισαγωγές και της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την απόδοση των μέτρων που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί για την καθιέρωση της σήμανσης στις πωλούμενες συσκευασίες.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ιωαννιτών από την αντιδήμαρχο Β. Μέγα, Άρτας από την αντιδήμαρχο Θεανώ Γραμματικού, Πρέβεζας από τον αντιδήμαρχο Κ. Ματέρης), Ζίτσας από τον δήμαρχο Μ. Πλιάκος, Μετσόβου από τον δήμαρχο Κ. Τζαφέα, Πωγωνίου από τον δήμαρχο Κ. Καψάλη, Κόνιτσας από τον δήμαρχο Αν. Παπασπύρου και τον πρόεδρο Δ.Σ. Γ. Ρόμπολο, Γ. Καραϊσκάκη από τον δήμαρχο Π. Μίγδο, Ζηρού από τον δήμαρχο Ν. Καλαντζή, Β. Τζουμέρκων από τον δήμαρχο Ι. Σεντελέ, Δωδώνης από τον δήμαρχο Χρ. Ντακαλέτση. Επίσης, οι γαλακτοβιομηχανίες «Δωδώνη», «Ήπειρος», «Καράλης», «Τσουτσοπλίδης», «Μπάφας», «Μινέρβα», «Παπαδόπουλος» «Σοφίας», «Τάτσης», «Κάκος» και παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ Ηπείρου Μιλτ. Ζήκος, η προϊστάμενη Εποπτείας – Ηπείρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αλεξάνδρα Μέγα, ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ι. Δεκόλης, εκπρόσωποι από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα κ.α.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...