Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018
|

Αναλαμβάνει δράση το υπουργείο για ενημέρωση

Με τους πέντε από τους επτά εμπλεκόμενους δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων προβλέπεται να γίνουν γεωφυσικές σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, να έχουν λάβει θετικές αποφάσεις ως προς την εκχώρηση άδειας σε δημοτικές εκτάσεις, ξεκινά και η επικοινωνιακή «αντεπίθεση» από την πλευρά του δημοσίου στις αντιδράσεις που υπάρχουν από ομάδες πολιτών και συλλογικότητες.

Στις 22 και 23 Ιανουαρίου προγραμματίζονται ενημερωτικές ημερίδες στον Βουτσαρά Ζίτσας και στο Ζαγόρι αντίστοιχα, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιστημονικών φορέων όπως το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, καθηγητών πανεπιστημίου και άλλων ειδικών επί του θέματος. Στις ημερίδες θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την έρευνα, για τυχόν διευκρινήσεις.

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επανέλαβε τη δέσμευση που είχε αναλάβει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για ενημέρωση όλων σχετικά με το θέμα, ενώ βρίσκεται σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο για την οργάνωση της ημερίδας. Παράλληλα, έχει ζητήσει και από τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Πολιτών που έχει συγκροτηθεί, να συμμετέχουν.

«Θεωρώ ότι μετά από αυτό, θα λύσουμε τυχόν απορίες που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και οι κάτοικοι κυρίως, που βλέπουν μια διαδικασία στον τόπο τους και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Νομίζω ότι μετά δε θα έχει κανείς καμία δικαιολογία για να μπορεί να φωνασκεί ή οτιδήποτε άλλο, σε περίπτωση που οι επιστήμονες μας δώσουν τέτοια στοιχεία που να μη δημιουργούν αντικείμενο προστριβών, ειδικά στον δήμο μας, αλλά και σε άλλους δήμους. Θεωρώ ότι, μετά την ημερίδα, θα γίνουμε όλοι σοφότεροι σε αυτό το αντικείμενο», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

 

ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δεν ανακάλεσε την απόφασή του για εκχώρηση άδειας ερευνών στις δημοτικές εκτάσεις, το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου στην έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή «επιτίθεται» στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Ντότη, κάνοντας λόγο για «κίνηση τακτικής», καθώς έφερε το αίτημα της ανάκλησης στο Σώμα, παρόλο που η εκχώρηση της άδειας είχε ψηφιστεί και από την παράταξή του.

Ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης καταλόγισε στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι απουσίαζε από την ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί, και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός άνθρωποι της αυτοδοίκησης να δηλώνουν άγνοια για τόσο σοβαρά ζητήματα και να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις οργανώσεων προς πολιτικό τους όφελος.

«Το θέμα των ερευνών έχει ανοίξει 2014 και καταλήξαμε τον Σεπτέμβριο σε μία απόφαση που αφορά το 5% της έκτασης ερευνών της εταιρείας. Διότι αυτό είναι το ποσοστό των δημοτικών δασικών εκτάσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις, στις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τις έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, για τον οποίο έχουν αποφανθεί υπουργεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Έχουμε χρέος ως δημοτική αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δε θα ακολουθήσουμε, όμως, τακτική μηδενισμού, απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καψάλης.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη οργανώσεων και φορέων, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, θέτοντας ερωτήματα που άπτονται επιστημονικών απαντήσεων. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

Μέχρι σήμερα, άδεια ερευνών σε δημοτικές εκτάσεις έχουν δώσει εκτός από τους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, οι δήμοι Δωδώνης, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας. Ο δήμος Ζαγορίου «πάγωσε» προκειμένου να γίνει η ενημερωτική ημερίδα, ενώ ο δήμος Σουλίου αναμένει σχετικές μελέτες για κάποια σημεία τα οποία είχε θέσει προς τους υπευθύνους.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος «Ηπειρωτική Συσπείρωση» προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση και οργάνωση της δράσης ενάντια στη σύμβαση για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.

Η Ηπειρωτική Συσπείρωση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης, «που πλήττει τα συμφέροντα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό περιβάλλον, οδηγεί υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες σε αφανισμό και ζητάει την διακοπή των εργασιών άμεσα» και επισημαίνει ότι «η Ήπειρος έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια άλλη ανάπτυξη σε εθνικό σχεδιασμό, προς όφελος της πλειοψηφίας των Ηπειρωτών και όχι των πολυεθνικών εταιρειών».

Στους αντιδρώντες προστέθηκε και η Κίνηση Πολιτών «Αντι...δρώ», μέσα από μια άλλη όμως επιχειρηματολογία. «Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που λένε "όχι σε όλα", αλλά ούτε και "ναι σε όλα". Εμείς λέμε ναι, να εκμεταλλευθούμε τον ορυκτό μας πλούτο, κι αν υπάρχει πετρέλαιο να το βγάλουμε, αλλά πως: Αν μπορούμε να το βγάλουμε, να το βγάλουμε μόνοι μας κι αν δεν μπορούμε τώρα, ας το βγάλουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας (ας αφήσουμε κάτι και σ' αυτά). Αν πρέπει οπωσδήποτε να το βγάλουμε τώρα και δεν μπορούμε μόνοι μας, ας το κάνουμε προς το συμφέρον μας και όχι προς το συμφέρον άλλων», σημειώνει, προσθέτοντας πως το οικονομικό όφελος είναι ελάχιστο για την περιοχή και πρέπει να ληφθούν μέτρα για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο κάνει αναθεώρηση της συμφωνίας, από το δασαρχείο να βάλει κανόνες, όρια και προϋποθέσεις στις αποψιλώσεις των δασών, και από τους δήμους να ζητήσουν ενημέρωση από ανεξάρτητους επιστήμονες. «Η περιφέρεια και οι βουλευτές να πιέσουν με όλα τα μέσα, προς αλλαγή της συμφωνίας. Να σηκώσουν «μπαϊράκι» για ευνοϊκότερους όρους, προς το συμφέρον του τόπου, ώστε, αν υπάρχει πετρέλαιο, πράγματι να ωφεληθούμε και βεβαίως με έλεγχο σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε περιβαλλοντική επιβάρυνση», καταλήγει.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...