Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018
|

Η διακίνηση κοκαΐνης χρηματοδοτούσε τις παράνομες ανασκαφές

Σε… διπλό ταμπλό δραστηριοποιούνταν ένας 51χρονος, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο σε δυο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2017, αντίστοιχα στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών, προς ανεύρεση αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, που προχώρησαν στην εξάρθρωση των δυο εγκληματικών οργανώσεων, τα κέρδη από τη διακίνηση των ναρκωτικών, τα «επένδυε» για τη χρηματοδότηση των παράνομων ανασκαφών.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Καναλλάκι και την Πάργα Πρέβεζας, το Μεσολόγγι, τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας και τον Πλάτανο Ημαθίας, συνελήφθησαν συνολικά 15 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το κοινό αρχηγικό στέλεχος. Στην επιχείρηση που οργάνωσε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, συνέδραμαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου και του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.

Για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 44, 43, 26 και 21 ετών, μία 78χρονη, καθώς και μία 46χρονη από την Αλβανία, ενώ προέκυψε η εμπλοκή ακόμη 21 ατόμων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης. Οι άνδρες της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση και κατά περίπτωση την ενεργό συμμετοχή του 51χρονου αρχηγού, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, φροντίζοντας παράλληλα για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους (καβάντζες), ενώ οι γυναίκες παρείχαν συνδρομή κατά περίπτωση είτε με τη μορφή αποθήκευσης–παρασκευής των συσκευασιών κοκαΐνης (φιξάκια), είτε με τη μορφή ανεύρεσης υποψήφιων «πελατών», είτε επιτελώντας το ρόλο του «εισπράκτορα».

Στη δεύτερη οργάνωση, που λειτουργούσε αυτοδύναμα, αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση του 51χρονου, δραστηριοποιούνταν οκτώ άνδρες (ηλικίας 69, 62, 34, 40, 43, 37, 34 και 39 ετών), που διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές σε περιοχές των νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ημαθίας, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων κινητών μνημείων και την περαιτέρω διάθεσή τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες, οχήματα και υπαίθριους χώρους, αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26,7 γραμμάρια κοκαΐνης σε φιξάκια και μία ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα κοκαΐνης, τέσσερις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, μεταλλικές βέργες ραβδοσκοπίας και ένας φορητός ανιχνευτής, 110 μεταλλικά νομίσματα και τρεις λίθοι, τριάντα χαρτονομίσματα παλαιάς εκτύπωσης, μία συσκευασία με 336,21 γραμμάρια πυρίτιδας και ένας αυτοσχέδιος πυροκροτητής, μία κυνηγετική καραμπίνα, τρία ξίφη και ένα σπρέι πιπεριού, ηλεκτρονικές γεννήτριες, φορτιστές μπαταρίας και ρεύματος, κάμερες, πυξίδα, ασύρματοι, πηνεία, φορητός υπολογιστής, tablet, ανιχνευτές σήματος και συσκευή μέτρησης ταχύτητας ήχου, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χειρόγραφες σημειώσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες και χάρτες, το χρηματικό ποσό των 930 ευρώ και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.06.18 | Έβαλε «πάγο» στη συζήτηση για νέες φυλακές

«Πάγο» στην προοπτική ανέγερσης νέου καταστήματος κράτησης στον νομό Ιωαννίνων έβαλε ο γενικός...

22.06.18 | Στον «αέρα» το Its Kale Festival

Θύμα της απόφασης των αρχαιοφυλάκων να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των...

22.06.18 | Στοχευμένη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα πορευθεί...

22.06.18 | Κάμερες στους σταθμούς διοδίων

Κάμερες τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ιόνιας Οδού, πλευρικούς και μετωπικούς,...

22.06.18 | Οκτώ κάλπες για τις Τοπικές Οργανώσεις

Στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων μέσω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη...

22.06.18 | Έτοιμοι για διασώσεις σε λίμνες και ποτάμια

Μία εντυπωσιακή επίδειξη, υπό τα βλέμματα δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην...

22.06.18 | Στοίχημα η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων

«Άνοιξε ο δρόμος» για την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ζίτσας,...

21.06.18 | Καλύπτει ελλείμματα ο «Φιλόδημος»

Σημαντικά ελλείμματα των δήμων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα...