Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
|

Σύντομα παρελθόν τα υποθηκοφυλακεία

Ένα Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα τα Γιάννενα και τρία υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες των τριών άλλων νομών της Ηπείρου θα αντικαταστήσουν τα 17 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν στην περιοχή, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, μετά από ολιγοήμερη διαβούλευση που προηγήθηκε. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η ίδρυση ενός νέου φορέα είχε ζητηθεί από τους θεσμούς εδώ και μια διετία, ενόψει της ολοκλήρωσης κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020.
Ο νέος οργανισμός, με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (αντί «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που είχε αρχικά προταθεί), θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα αναλάβει ως διάδοχος της Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ) τόσο το έργο της κτηματογράφησης, όσο και την καταχώριση και τήρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο νέος οργανισμός θα έχει 75 υποκαταστήματα (αντί 69 που προέβλεπε το σχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση), καθώς προστέθηκαν γραφεία στην Καλλιθέα, τη Νέα Ιωνία, την Ορεστιάδα, την Εορδαία και την Κυπαρισσία ενώ το γραφείο Κω-Λέρου (με έδρα την Κω) χωρίστηκε σε γραφεία Κω και Λέρου.
Η απορρόφηση των 357 άμισθων υποθηκοφυλακείων θα γίνει σταδιακά: σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, μέσα στο 2018 θα καταργηθούν τα πρώτα 60, ενώ τα υπόλοιπα έως το τέλος του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων δε συνδυάζεται με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μιας περιοχής (όπως μέχρι σήμερα, με την υποκατάστασή τους από κτηματολογικά γραφεία), αλλά μόλις είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (τρία μέλη θα διορίζονται με υπόδειξη του υπουργού Δικαιοσύνης) και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Το σχέδιο νόμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση του σημερινού εργασιακού «μείγματος», πιθανότατα προς αποφυγήν αντιδράσεων: χαρακτηριστικό είναι ότι οι θέσεις των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων θα καλυφθούν είτε με τους υποθηκοφύλακες των έμμισθων γραφείων (που είναι σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης) ή με τον διορισμό στο Δημόσιο των επικεφαλής των άμισθων υποθηκοφυλακείων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υποθηκοφύλακες θα προσλαμβάνονται ακόμα κι αν δε χρειάζονται (δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση), με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή αυτή δίνει μια μελλοντική ευελιξία στον νέο φορέα να προχωρήσει σε περικοπές, όταν αυτός αυτοματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να μη χρειάζεται τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
Αυτό που αλλάζει, είναι η ευκολία πρόσβασης των πολιτών, καθώς πλέον όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται στην έδρα κάθε νομού, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους.
Στην Ήπειρο θα βάλουν σταδιακά λουκέτο τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Βουργαρελίου (Δροσοπηγής) της Π.Ε. Άρτας, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς της Π.Ε. Θσπρωτίας και Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού της Π.Ε. Πρέβεζας. Μέσα στην επόμενη διετία οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείου Ηπείρου με έδρα τα Γιάννενα και τα υποκαταστήματά του σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.
Την αντίθεσή του στην κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό εκφράζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, καλώντας την κυβέρνηση να άρει την απόφασή της και να μην επιτρέψει την περαιτέρω απαξίωση της περιοχής.
«Πρόκειται για μία απόφαση που συνεχίζει την απαξιωτική πρακτική και την αδιαφορία απέναντι στους κατοίκους μικρομεσαίων δήμων της περιφέρειας, όπως είναι ο δικός μας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί οι κάτοικοι του δήμου μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, θα είναι αναγκασμένοι για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως γονική παροχή, αγορά ιδιοκτησίας, αποδοχή κληρονομιάς, πώληση, αλλά και για ένα απλό έγγραφο, να μεταβαίνουν στα Γιάννενα, όπου θα υπάρχει κτηματολογικό γραφείο ή στην Πρέβεζα όταν λειτουργήσει υποκατάστημα. Αυτό, πέρα από την ταλαιπωρία, θα τους υποχρεώνει και σε πρόσθετα έξοδα», αναφέρει στη δήλωσή του, μεταφέροντας τον προβληματισμό των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και επιχειρηματιών της περιοχής, και προσθέτει: «Σε μία εποχή που οι περισσότερες δημόσιες δομές είναι υποστελεχωμένες το να αποφασίζεται, δίχως μάλιστα να ερωτάται η τοπική κοινωνία, η περαιτέρω αποψίλωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, και κυρίως εκείνων που δεν επιφέρουν την παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την ταλαιπωρία των πολιτών που ήδη οι αντοχές τους δοκιμάζονται από την κρίση και τους δυσβάστακτους φόρους. Αυτό είναι πέρα από κάθε λογική».


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.04.18 | Με ώθηση από τις αεροπορικές συνδέσεις

Ενισχυμένη από την «ώθηση», που δίνει η νέα αεροπορική σύνδεση πτήση Ιωάννινα–Λάρνακα, αλλά και την...

25.04.18 | Με αντιπολεμικό προσανατολισμό ο φετινός...

Με πολύμορφες και πολυήμερες εκδηλώσεις τιμά και φέτος το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Εργατική...

25.04.18 | «Ακτινογραφία» των έργων υποδομής στην Ήπειρο

Η Ήπειρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μεταφορών και...

25.04.18 | Ώρα για έργα στη Γέφυρα Πλάκας

Την υπογραφή της σύμβασης με την τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει το έργο της αναστήλωσης της...

25.04.18 | Πέρα από τα συμβατά και τα ανθρώπινα

Από τις πρώτες περίπου στιγμές ενός θεατρικού έργου ξέρεις, αν αυτό που βλέπεις είναι καλό και θα...

24.04.18 | Βλέπει ευκαιρίες διασύνδεσης στην Ιαπωνία

Το μήνυμα της διασύνδεσης των πόλεων για την ανάπτυξη νέων και επιτυχημένων πρακτικών σε διάφορους...

24.04.18 | Στις 13 Μαΐου οι κάλπες στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών μπήκε και επίσημα η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, με τη Νομαρχιακή Εφορευτική...

24.04.18 | Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Αν. Τσίνας

Νέα συνάντηση με την τριμελή γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να έχει ο υπουργός...