Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
|

Σύντομα παρελθόν τα υποθηκοφυλακεία

Ένα Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα τα Γιάννενα και τρία υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες των τριών άλλων νομών της Ηπείρου θα αντικαταστήσουν τα 17 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν στην περιοχή, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, μετά από ολιγοήμερη διαβούλευση που προηγήθηκε. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η ίδρυση ενός νέου φορέα είχε ζητηθεί από τους θεσμούς εδώ και μια διετία, ενόψει της ολοκλήρωσης κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020.
Ο νέος οργανισμός, με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (αντί «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που είχε αρχικά προταθεί), θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα αναλάβει ως διάδοχος της Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ) τόσο το έργο της κτηματογράφησης, όσο και την καταχώριση και τήρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο νέος οργανισμός θα έχει 75 υποκαταστήματα (αντί 69 που προέβλεπε το σχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση), καθώς προστέθηκαν γραφεία στην Καλλιθέα, τη Νέα Ιωνία, την Ορεστιάδα, την Εορδαία και την Κυπαρισσία ενώ το γραφείο Κω-Λέρου (με έδρα την Κω) χωρίστηκε σε γραφεία Κω και Λέρου.
Η απορρόφηση των 357 άμισθων υποθηκοφυλακείων θα γίνει σταδιακά: σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, μέσα στο 2018 θα καταργηθούν τα πρώτα 60, ενώ τα υπόλοιπα έως το τέλος του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων δε συνδυάζεται με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μιας περιοχής (όπως μέχρι σήμερα, με την υποκατάστασή τους από κτηματολογικά γραφεία), αλλά μόλις είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (τρία μέλη θα διορίζονται με υπόδειξη του υπουργού Δικαιοσύνης) και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Το σχέδιο νόμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση του σημερινού εργασιακού «μείγματος», πιθανότατα προς αποφυγήν αντιδράσεων: χαρακτηριστικό είναι ότι οι θέσεις των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων θα καλυφθούν είτε με τους υποθηκοφύλακες των έμμισθων γραφείων (που είναι σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης) ή με τον διορισμό στο Δημόσιο των επικεφαλής των άμισθων υποθηκοφυλακείων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υποθηκοφύλακες θα προσλαμβάνονται ακόμα κι αν δε χρειάζονται (δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση), με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή αυτή δίνει μια μελλοντική ευελιξία στον νέο φορέα να προχωρήσει σε περικοπές, όταν αυτός αυτοματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να μη χρειάζεται τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
Αυτό που αλλάζει, είναι η ευκολία πρόσβασης των πολιτών, καθώς πλέον όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται στην έδρα κάθε νομού, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους.
Στην Ήπειρο θα βάλουν σταδιακά λουκέτο τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Βουργαρελίου (Δροσοπηγής) της Π.Ε. Άρτας, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς της Π.Ε. Θσπρωτίας και Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού της Π.Ε. Πρέβεζας. Μέσα στην επόμενη διετία οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείου Ηπείρου με έδρα τα Γιάννενα και τα υποκαταστήματά του σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.
Την αντίθεσή του στην κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό εκφράζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, καλώντας την κυβέρνηση να άρει την απόφασή της και να μην επιτρέψει την περαιτέρω απαξίωση της περιοχής.
«Πρόκειται για μία απόφαση που συνεχίζει την απαξιωτική πρακτική και την αδιαφορία απέναντι στους κατοίκους μικρομεσαίων δήμων της περιφέρειας, όπως είναι ο δικός μας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί οι κάτοικοι του δήμου μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, θα είναι αναγκασμένοι για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως γονική παροχή, αγορά ιδιοκτησίας, αποδοχή κληρονομιάς, πώληση, αλλά και για ένα απλό έγγραφο, να μεταβαίνουν στα Γιάννενα, όπου θα υπάρχει κτηματολογικό γραφείο ή στην Πρέβεζα όταν λειτουργήσει υποκατάστημα. Αυτό, πέρα από την ταλαιπωρία, θα τους υποχρεώνει και σε πρόσθετα έξοδα», αναφέρει στη δήλωσή του, μεταφέροντας τον προβληματισμό των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και επιχειρηματιών της περιοχής, και προσθέτει: «Σε μία εποχή που οι περισσότερες δημόσιες δομές είναι υποστελεχωμένες το να αποφασίζεται, δίχως μάλιστα να ερωτάται η τοπική κοινωνία, η περαιτέρω αποψίλωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, και κυρίως εκείνων που δεν επιφέρουν την παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την ταλαιπωρία των πολιτών που ήδη οι αντοχές τους δοκιμάζονται από την κρίση και τους δυσβάστακτους φόρους. Αυτό είναι πέρα από κάθε λογική».


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Με προγραμματικό λόγο και απαντήσεις

Τα ανεξάρτητα χαρακτηριστικά της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» υπερτόνισε χθες ο επικεφαλής της...

17.10.18 | «Απειλή» για την κοινωνική ασφάλιση η ΝΔ

Τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και η κριτική...

17.10.18 | Μια πολύτιμη δωρεά για το «Χατζηκώστα»

Πάνω από 9.000 παιδιά ετησίως θα ωφελήσει ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που εγκαταστάθηκε...

17.10.18 | Έργα αναβάθμισης βασικών υποδομών στον...

Τη σύμβαση για ένα ακόμα σημαντικό έργο, που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, υπέγραψε ο δήμαρχος...

17.10.18 | Εγκαινίασαν την προεκλογική περίοδο

Με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεκινά η… προεκλογική...

17.10.18 | Σε γυναίκα ανήκει το κρανίο

Σημαντικά στοιχεία στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση του ανθρώπινου κρανίου που εντοπίστηκε...

17.10.18 | Σχέδιο επτά αξόνων κατά της ανεργίας

Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που βασίζεται σε επτά άξονες, παρουσιάζει με γραπτή...

17.10.18 | Υπάλληλοι του δήμου Ιωαννιτών

Υπάλληλοι του δήμου Ιωαννιτών (κάποια ονόματα έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης)...