Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
|

Αυξάνονται, αλλά παραμένουν λίγες

Σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση είναι το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, όπως προκύπτει τόσο από τα στοιχεία, όσο και από τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΔΕΔΔΗΕ, που έχουν εντείνει τους ελέγχους το τελευταίο διάστημα.

Υπαρκτό, αν και όχι με τόση ένταση όσο σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι το φαινόμενο και στα Γιάννενα, που επίσης παρουσιάζει αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Στις 11.528 έφτασαν οι ρευματοκλοπές που εντοπίστηκαν το 2016, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος σημειώνει πως έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου και τον εντοπισμό των παραβατών.
Ο αριθμός των ρευματοκλοπών είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με το 2011 που ήταν 3.226, ενώ από τις αρχές έως και τον Οκτώβριο 2017, το σύνολο των μηνύσεων που υπέβαλε η Εταιρία και έφθασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών δεκαπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 2.971 έναντι 324 το 2015.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ρευματοκλοπές, που δεν αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο. Μέχρι το 2012, οι ρευματοκλοπές ήταν λιγότερες από δέκα σε ετήσια βάση, για να αυξηθούν σε 39 το 2013, 59 το 2014, 116 το 2015 και να φτάσουν τις 249 το 2016, ενώ σε ανάλογα επίπεδα είναι και το 2017, για το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους που συγκροτούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτοί που προχωρούν σε παρεμβάσεις στους μετρητές είτε συνδέονται απευθείας με το δίκτυο παρακάμπτοντας τους, είναι οι επαγγελματίες στον χώροι της εστίασης, ενώ ακολουθούν άλλου είδους καταστήματα και μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά κατοικίες.
Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, «παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εντοπισμένων κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίσπευση των διαδικασιών και τη συστηματική υποβολή μηνύσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, το φαινόμενο δε φαίνεται να ανακόπτεται. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα ή παθητική στάση του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος εξαντλεί όλα τα περιθώρια δράσεων στο πεδίο αυτό, όπως επιβεβαιώνεται από τη συνεχόμενη αύξηση των εντοπισμένων κρουσμάτων, προϊόν ακριβώς της δραστικής πύκνωσης των ελέγχων».
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποδίδει την έξαρση των ρευματοκλοπών στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και στην ανεπάρκεια, μέχρι πρότινος (συγκεκριμένα μέχρι τη θέσπιση και θέση σε ισχύ του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου το 2017), του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημειώνει εξάλλου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία το κόστος της κλαπείσας ενέργειας, υπολογίζεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσανατολίζεται από το 2019 στην εφαρμογή κινήτρων για ένταση των ελέγχων για τις ρευματοκλοπές, συνδέοντας τα έσοδα του Διαχειριστή (τα οποία ορίζονται από την Αρχή) με τις επιδόσεις στον περιορισμό του φαινομένου.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.04.18 | Μετακίνηση χωρίς Ι.Χ. το ζητούμενο

Οι βάσεις για τα Γιάννενα του μέλλοντος τέθηκαν κατά την πρώτη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο...

21.04.18 | Εκπέμπει SOS για τα γεφύρια

Τον κίνδυνο της κατάρρευσης αντιμετωπίζουν δύο πέτρινα γεφύρια του Τσεπελόβου, έπειτα από τις...

21.04.18 | Ούτε με το υπουργείο, ούτε με την ΚΕΔΕ

Με βολές τόσο κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας της...

21.04.18 | Ζητά παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ

Για προσπάθεια εκφοβισμού όσων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στον σχεδιασμό για τη λειτουργία της νέας...

21.04.18 | Αυξάνει την πίεση για ελέγχους

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση μελών της...

21.04.18 | Στοίχημα που θα κερδηθεί

Τους 1.000 προσεγγίζουν οι εγγεγραμμένοι δημότες Ιωαννίνων στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, που...

20.04.18 | Ελπιδοφόρο αύριο για τη Μεταλλουργική

Σε άμεση επαναλειτουργία της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου στοχεύει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου...

20.04.18 | Εν αναμονή του ελικοπτέρου

Από τη διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων εξαρτάται ο χρόνος λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών του...