Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018
|

Αντιδρούν στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση ή τουλάχιστον του άρθρου που αφορά την υποχρεωτική προσφυγή σε διαμεσολαβητές πριν οποιασδήποτε άλλη νομικής οδού, ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο τέθηκε μόλις για τέσσερις ημέρες σε διαβούλευση και εισήχθη στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η αναβάθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης, όπως τονίζουν οι δικηγόροι, αποτελεί προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης, όχι όμως και η υποχρεωτική εφαρμογή του και μάλιστα για ένα μεγάλο εύρος διαφορών. Στην Ολομέλεια παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του επίμαχου νομοσχεδίου, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας, που υπεραμύνθηκε των διατάξεων του.
Ωστόσο, για το δικηγορικό σώμα, αν και ο θεσμός της διαμεσολάβησης χρήζει ενίσχυσης, η υποχρεωτικότητά του οδηγεί στον αποκλεισμό της πρόσβασης του πολίτη στη δικαιοσύνη. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, ο πολίτης καλείται να καταβάλει ένα αντίτιμο των 250 ευρώ προκειμένου να υπάρξει διαμεσολάβηση, πριν οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια.
Το κόστος, όμως, για το οποίο υπάρχουν δεσμεύσεις ελάφρυνσης από τον κ. Κοντονή σε προφορικό επίπεδο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Εξίσου σημαντική είναι η έλλειψη διαμεσολαβητών (οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικά δικηγόροι) στην περιφέρεια, που σημαίνει ότι ο πολίτης σε πολλές περιπτώσεις, όπως αντιδικίες με τράπεζες για παράδειγμα, θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος και την ταλαιπωρία της μετακίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν 1600 διαμεσολαβητές, οι 1300 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική. Για τον λόγο αυτό, οι δικηγορικοί σύλλογοι, εκτός από το θέμα της υποχρεωτικότητας, ζητούν να υπάρξει τοπική αρμοδιότητα.
Επίσης, σύμφωνα με την Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων, η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο και δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς θέτει δυσανάλογο εμπόδιο για την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας, ενώ, όπως σημείωσε η κ. Νάκα, η υποχρεωτικότητα δεν εφαρμόζεται σε κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου εφαρμόζεται, αφορά μόνο συγκεκριμένες διαφορές και ελάχιστο κόστος για τον πολίτη.
Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι τάσσονται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών, και τονίζουν ότι αποτελεί θεμελιακό χαρακτηριστικό του θεσμού της διαμεσολάβησης η εκούσια υπαγωγή των μερών σε αυτόν.
Σύμφωνα με την κ. Νάκα, το ζήτημα είναι κάθε άλλο παρά συντεχνιακό και αφορά πρωτίστως το δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση σε φυσικό δικαστή, ενώ ενέταξε την επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης στο επίμαχο άρθρο, στη γενικότερη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του χώρου της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, ενώ οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την απόσυρσή του.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...