Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018
|

Βλέπουν μεθόδευση για αύξηση του ωραρίου

Προαπαιτούμενα και στον χώρο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει διάταξη του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες την εβδομάδα.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει ήδη με νόμο του 1985, τουλάχιστον για τους δασκάλους, οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι υποκρύπτει επιπλέον αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, που, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει οποιαδήποτε αλλαγή ωραρίου.
Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο νόμος 1566/85 προβλέπει την παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα πέραν του διδακτικού ωραρίου, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να εκτελέσει εξωδιδακτικά καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, αλλά σε καμία διάταξη του νόμου αυτού δεν προβλέπεται η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο του, εφόσον δεν έχει κάποια εργασιακή υποχρέωση να επιτελέσει.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα τη διάταξη του ισχύοντος νόμου και την διάταξη όπως θα τροποποιηθεί, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να δοθεί τέλος στο μικροπολιτικό παιχνίδι που ορισμένοι επιθυμούν να παίξουν στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και να παρουσιάσουν ως δυσμενή εξέλιξη μια γνωστή σε όλους τους εκπαιδευτικούς συνθήκη». Επισημαίνει δε ότι η τροποποίηση ουσιαστικά απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.
Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, αναμένουν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να δουν την τελική διατύπωση.
 «Η ώρα της αλήθειας θα φτάσει με την κατάθεση της ρύθμισης. Πρώτη φορά τίθεται από κυβέρνηση και υπουργείο η υποχρέωση παραμονής στο σχολείο. Δε μας φοβίζει, θα αντιπαλέψουμε όποια αλλαγή αυξάνει το ωράριο και υποβαθμίζει το έργο μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος, ενώ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι «θα αντισταθεί στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να απαξιώσει ακόμη περισσότερο και να στοχοποιήσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό».
Ο κ. Σίντος συμπλήρωσε πως οι δάσκαλοι έτσι κι αλλιώς εργάζονται και πέραν των ωρών παραμονής τους στο σχολείο, συμπληρώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν προετοιμασία για το μάθημα της επόμενης ημέρας, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι στις σχολικές μονάδες.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.01.18 | Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα

Ψηλά βάζει τον πήχη για το 2018 η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς θέτει...

20.01.18 | Διπλό όφελος από την κοινωφελή εργασία

Το όφελος των δημοτών και του δήμου, σε οικονομικό επίπεδο, από την υλοποίηση του προγράμματος...

20.01.18 | Κινητή Μονάδα Νεογνών στον στόλο του ΕΚΑΒ

Μία Κινητή Μονάδα Νεογνών αποκτά το ΕΚΑΒ Ηπείρου, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

20.01.18 | Συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Με έναν εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, τον Νίκο Αλιβιζάτο, συνεχίζει τις εκδηλώσεις...

20.01.18 | Από χώρος αναψυχής σε χώρο αυθαιρέτων...

Πρόκειται για ένα πάρκο ιδανικά τοποθετημένο. Καταμεσής στο κέντρο της πόλης απέναντι από το...

20.01.18 | Πρώτο ζητούμενο η σωστή πληροφόρηση

Κομβικής σημασίας για τη στάση των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη...

20.01.18 | «Στο λυκαυγές της Κόρδοβας καμπάνες»

Τη στιγμή εκείνη που ο ιερέας Δημήτρης Αναγνώστου ευλογούσε την κοπή της πίτας τους διαβάζοντας την...

19.01.18 | Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ΤοΜΥ

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας, από τις έξι που...