Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018
|

Βλέπουν μεθόδευση για αύξηση του ωραρίου

Προαπαιτούμενα και στον χώρο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει διάταξη του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες την εβδομάδα.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει ήδη με νόμο του 1985, τουλάχιστον για τους δασκάλους, οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι υποκρύπτει επιπλέον αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, που, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει οποιαδήποτε αλλαγή ωραρίου.
Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο νόμος 1566/85 προβλέπει την παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα πέραν του διδακτικού ωραρίου, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να εκτελέσει εξωδιδακτικά καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, αλλά σε καμία διάταξη του νόμου αυτού δεν προβλέπεται η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο του, εφόσον δεν έχει κάποια εργασιακή υποχρέωση να επιτελέσει.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα τη διάταξη του ισχύοντος νόμου και την διάταξη όπως θα τροποποιηθεί, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να δοθεί τέλος στο μικροπολιτικό παιχνίδι που ορισμένοι επιθυμούν να παίξουν στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και να παρουσιάσουν ως δυσμενή εξέλιξη μια γνωστή σε όλους τους εκπαιδευτικούς συνθήκη». Επισημαίνει δε ότι η τροποποίηση ουσιαστικά απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.
Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, αναμένουν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να δουν την τελική διατύπωση.
 «Η ώρα της αλήθειας θα φτάσει με την κατάθεση της ρύθμισης. Πρώτη φορά τίθεται από κυβέρνηση και υπουργείο η υποχρέωση παραμονής στο σχολείο. Δε μας φοβίζει, θα αντιπαλέψουμε όποια αλλαγή αυξάνει το ωράριο και υποβαθμίζει το έργο μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος, ενώ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι «θα αντισταθεί στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να απαξιώσει ακόμη περισσότερο και να στοχοποιήσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό».
Ο κ. Σίντος συμπλήρωσε πως οι δάσκαλοι έτσι κι αλλιώς εργάζονται και πέραν των ωρών παραμονής τους στο σχολείο, συμπληρώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν προετοιμασία για το μάθημα της επόμενης ημέρας, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι στις σχολικές μονάδες.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.07.18 | Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο

Σε οικονομικό αδιέξοδο, με κίνδυνο να βάλει ακόμη και λουκέτο, ενδέχεται να βρεθεί το Γηροκομείο...

19.07.18 | Δηλώνει «παρούσα» και επιζητά συνεργασίες

Σε ένα «δυνατό» ψηφοδέλτιο, που θα προκύψει μέσα από τις συνεργασίες αλλά και με την κινητοποίηση...

19.07.18 | Σε κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό απέδωσε τις...

Η στήριξη του ΕΚΑΒ και η συνεχής, περαιτέρω ενίσχυση του αποτελεί την απόδειξη ότι κάθε άλλο παρά...

19.07.18 | Νέες καταγγελίες και αποχή

Χωρίς τα μέλη της παράταξης «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η χθεσινή...

19.07.18 | Διέγερση στο ρήγμα Καλπακίου

Ανησυχία προκάλεσαν οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή...

19.07.18 | Μείωση της τιμής των διοδίων ζητά η ΟΕΒΕ

Παρέμβαση για τη μείωση της τιμής των διοδίων στην Εγνατία και την Ιόνια Οδό κάνει η Ομοσπονδία...

19.07.18 | Το Ζαγόρι θα πλημμυρίσει από δρομείς

Με μια σημαντική αύξηση συμμετοχών κατά 7% από τις προηγούμενες χρονιές, το 8o Zagori Mountain...

18.07.18 | Οι διεθνείς πτήσεις άνοιξαν δρόμους διαφυγής

Στον χάρτη των αεροδρομίων, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να διακινηθούν παράνομοι μετανάστες...