Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
|

Με «οδηγό» τα τριτοβάθμια νοσοκομεία

Η διάταξη των τριτοβάθμιων νοσοκομείων είναι αυτή που θα καθορίσει τον νέο χάρτη των Υγειονομικών Περιφερειών, που από επτά θα αυξηθούν σε εννέα, όπως εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποφασιστεί.

Αν και για ένα διάστημα είχε υπάρξει ένα σενάριο για μία Υγειονομική Περιφέρεια που θα περιλαμβάνει την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στο «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ Ηπείρου-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων σε δύο ΥΠΕ, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στο διοικητικό σχήμα Ήπειρος –Κέρκυρα –Λευκάδα.
Την ισχυρή αυτή πιθανότητα είχε προαναγγείλει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος από τα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά την παρέμβασή του στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων.
Βαρύνοντα ρόλο στον σχεδιασμό διαδραματίζει η ροή των ασθενών από δευτεροβάθμια σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, όπως καταγράφεται σήμερα. «Η Δυτική Μακεδονία έχει τέσσερα νοσοκομεία δευτεροβάθμια, όμως το τριτοβάθμιο είναι στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, στο βόρειο Ιόνιο το τριτοβάθμιο νοσοκομείο και με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για το νότιο Ιόνιο, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο με το οποίο επίσης υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου», ανέφερε ο κ. Πολάκης, για να προσθέσει ότι η νέα υγειονομική περιφέρεια θα είναι ένας γεωγραφικός χώρος, στον οποίο υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα υγείας του πληθυσμού, και δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης που καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, καθώς και ένα ή δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία, στα οποία θα καταλήγουν τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άλλες δομές.

ΒΑΣΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΟ
Από το βήμα του 7ου αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου των Ιονίων Νήσων, ο Π. Πολάκης επαναβεβαίωσε και τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο, όπου θα σταθμεύει ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.
Όπως είπε, το σύστημα των αεροδιακομιδών έχει σχεδιαστεί σε άλλη βάση, καθώς εξασφαλίστηκαν εκτός από τα 20-22 εκ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΕΚΑΒ, πόροι 12-13 εκ. ευρώ τον χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ για την χρηματοδότηση αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών. Επιπλέον, με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα, που -επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης- είχαν ακινητοποιηθεί, και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών, που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίμακος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130.
«Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα κινεί. Έτσι φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το 'Ακτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.02.18 | Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής...

«Καταφύγιο» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενδέχεται να γίνει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην...

24.02.18 | Στο μάχη και η Δημοτική Αστυνομία

Σε μια ακόμη προσπάθεια επιβολής του αντικαπνιστικού νόμου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι...

24.02.18 | Με ημερομηνία λήξης η γέφυρα μπέλλεϋ

Μία μελέτη και δύο έργα δρομολογούνται άμεσα από την περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση βλαβών...

24.02.18 | Δεσμοί αιώνων με υποσχέσεις για το μέλλον

Τους μαθητές και τους καθηγητές του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού υποδέχτηκε χθες στην αίθουσα του...

24.02.18 | Η ακαδημαϊκότητα στα κάγκελα

Σε όλα τα προβλήματα υπάρχει το πρωτεύον, το κυρίαρχο, το σημαντικότερο όλων, η επίλυση του...

24.02.18 | «Στα κάγκελα» ο Α.Ο. Σπάρτακος Ιωαννίνων

Για αθέτηση των συμφωνιών που υπήρχαν με την περιφέρεια Ηπείρου και την προηγούμενη Επιτροπή...

24.02.18 | Έκρυβε την κάνναβη στις ρεζέρβες

Μέσα σε δύο ρεζέρβες, που ήταν φορτωμένες στην καρότσα Ι.Χ. φορτηγού, έκρυβε ένας 49χρονος...

23.02.18 | Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου από τα Γιάννενα

Μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και προς τους γείτονες, με τους οποίους υπάρχουν ανοιχτά...