Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
|

Με «οδηγό» τα τριτοβάθμια νοσοκομεία

Η διάταξη των τριτοβάθμιων νοσοκομείων είναι αυτή που θα καθορίσει τον νέο χάρτη των Υγειονομικών Περιφερειών, που από επτά θα αυξηθούν σε εννέα, όπως εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποφασιστεί.

Αν και για ένα διάστημα είχε υπάρξει ένα σενάριο για μία Υγειονομική Περιφέρεια που θα περιλαμβάνει την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στο «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ Ηπείρου-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων σε δύο ΥΠΕ, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στο διοικητικό σχήμα Ήπειρος –Κέρκυρα –Λευκάδα.
Την ισχυρή αυτή πιθανότητα είχε προαναγγείλει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος από τα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά την παρέμβασή του στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων.
Βαρύνοντα ρόλο στον σχεδιασμό διαδραματίζει η ροή των ασθενών από δευτεροβάθμια σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, όπως καταγράφεται σήμερα. «Η Δυτική Μακεδονία έχει τέσσερα νοσοκομεία δευτεροβάθμια, όμως το τριτοβάθμιο είναι στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, στο βόρειο Ιόνιο το τριτοβάθμιο νοσοκομείο και με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για το νότιο Ιόνιο, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο με το οποίο επίσης υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου», ανέφερε ο κ. Πολάκης, για να προσθέσει ότι η νέα υγειονομική περιφέρεια θα είναι ένας γεωγραφικός χώρος, στον οποίο υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα υγείας του πληθυσμού, και δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης που καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, καθώς και ένα ή δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία, στα οποία θα καταλήγουν τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άλλες δομές.

ΒΑΣΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΟ
Από το βήμα του 7ου αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου των Ιονίων Νήσων, ο Π. Πολάκης επαναβεβαίωσε και τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο, όπου θα σταθμεύει ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.
Όπως είπε, το σύστημα των αεροδιακομιδών έχει σχεδιαστεί σε άλλη βάση, καθώς εξασφαλίστηκαν εκτός από τα 20-22 εκ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΕΚΑΒ, πόροι 12-13 εκ. ευρώ τον χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ για την χρηματοδότηση αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών. Επιπλέον, με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα, που -επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης- είχαν ακινητοποιηθεί, και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών, που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίμακος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130.
«Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα κινεί. Έτσι φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το 'Ακτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.05.18 | Ο «Κλεισθένης» αναθέρμανε το φλερτ

Την κοινή κάθοδό τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 θα επιδιώξουν οι...

26.05.18 | Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα Γίτανα

Αλλάζει ο «χάρτης» στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης του...

26.05.18 | Λίγος χρόνος, «εξαφανισμένες» ειδικότητες

Με τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής – επανεγγραφής των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας...

26.05.18 | Εγκαίνια στις ΤΟΜΥ και σε ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη 31 Μαΐου τα εγκαίνια των...

26.05.18 | Τα Γιάννενα τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες

Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις αφιερωμένες στους εθελοντές αιμοδότες θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα...

26.05.18 | Βότανα και αρωματικά στα Λιθαρίτσια

Βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και άλλα ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, σε έναν βοτανόκηπο...

26.05.18 | Μια Αστυνομία κοντά στον πολίτη

Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου τα...

25.05.18 | Αναζητείται συναίνεση εκ των υστέρων

Σε μια κρίσιμη φάση περνά το θέμα της εγκατάστασης των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική...