Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
|

Διεκδίκηση σε νομικό και πολιτικό επίπεδο

Την απαλλαγή του συνόλου των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού εντός των ορίων του νομού, ζητά η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, επανερχόμενη, με ανακοίνωσή της, στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την επιλεκτική απαλλαγή των κατοίκων του δήμου Μετσόβου και της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελή την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, διαβεβαιώνοντας πως η περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, κάτι που είχε δηλώσει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στις αρχές της εβδομάδας.
«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής και προστίθεται πως για την περιφερειακή αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας), και φυσικά τον δήμο Ζαγορίου, με τον οποίο υποστηρίζεται από κοινού η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, τονίζεται πως αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, καθώς ανέρχονται μόλις σε επτά.
Στο πλαίσιο της διεκδίκησης προστίθεται και η απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου, που επίσης έχει κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Η περιφέρεια έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των περιφερειακών ενοτήτων της, την απαλλαγή, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός κατοίκων υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς και άλλους λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου.
Διαφοροποίηση, ωστόσο, υπάρχει ως προς την υποστήριξη του αιτήματος του δήμου Αρταίων για «ελευθέρας’ στα διόδια της Ιόνιας Οδού. «Πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αιτήματα της περιφέρειας διατυπώνονται για τα δύο έργα που κατασκευάστηκαν ως δημόσια και τα οποία δεν εξυπηρετούνται με παράλληλο δίκτυο συγκοινωνιών, κατηγορία στην οποία δεν υπάγεται η Ιόνια Οδός, για την οποία ισχύουν τα αιτήματα που υπέβαλε το περιφερειακό συμβούλιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής και καταλήγει με το ότι, σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών- αναλογικών διοδίων.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.05.18 | Ο «Κλεισθένης» αναθέρμανε το φλερτ

Την κοινή κάθοδό τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 θα επιδιώξουν οι...

26.05.18 | Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα Γίτανα

Αλλάζει ο «χάρτης» στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης του...

26.05.18 | Λίγος χρόνος, «εξαφανισμένες» ειδικότητες

Με τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής – επανεγγραφής των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας...

26.05.18 | Εγκαίνια στις ΤΟΜΥ και σε ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη 31 Μαΐου τα εγκαίνια των...

26.05.18 | Τα Γιάννενα τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες

Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις αφιερωμένες στους εθελοντές αιμοδότες θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα...

26.05.18 | Βότανα και αρωματικά στα Λιθαρίτσια

Βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και άλλα ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, σε έναν βοτανόκηπο...

26.05.18 | Μια Αστυνομία κοντά στον πολίτη

Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου τα...

25.05.18 | Αναζητείται συναίνεση εκ των υστέρων

Σε μια κρίσιμη φάση περνά το θέμα της εγκατάστασης των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική...