Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
|

Διεκδίκηση σε νομικό και πολιτικό επίπεδο

Την απαλλαγή του συνόλου των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού εντός των ορίων του νομού, ζητά η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, επανερχόμενη, με ανακοίνωσή της, στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την επιλεκτική απαλλαγή των κατοίκων του δήμου Μετσόβου και της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελή την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, διαβεβαιώνοντας πως η περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, κάτι που είχε δηλώσει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στις αρχές της εβδομάδας.
«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής και προστίθεται πως για την περιφερειακή αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας), και φυσικά τον δήμο Ζαγορίου, με τον οποίο υποστηρίζεται από κοινού η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, τονίζεται πως αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, καθώς ανέρχονται μόλις σε επτά.
Στο πλαίσιο της διεκδίκησης προστίθεται και η απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου, που επίσης έχει κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Η περιφέρεια έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των περιφερειακών ενοτήτων της, την απαλλαγή, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός κατοίκων υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς και άλλους λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου.
Διαφοροποίηση, ωστόσο, υπάρχει ως προς την υποστήριξη του αιτήματος του δήμου Αρταίων για «ελευθέρας’ στα διόδια της Ιόνιας Οδού. «Πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αιτήματα της περιφέρειας διατυπώνονται για τα δύο έργα που κατασκευάστηκαν ως δημόσια και τα οποία δεν εξυπηρετούνται με παράλληλο δίκτυο συγκοινωνιών, κατηγορία στην οποία δεν υπάγεται η Ιόνια Οδός, για την οποία ισχύουν τα αιτήματα που υπέβαλε το περιφερειακό συμβούλιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής και καταλήγει με το ότι, σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών- αναλογικών διοδίων.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.02.18 | Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής...

«Καταφύγιο» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενδέχεται να γίνει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην...

24.02.18 | Στο μάχη και η Δημοτική Αστυνομία

Σε μια ακόμη προσπάθεια επιβολής του αντικαπνιστικού νόμου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι...

24.02.18 | Με ημερομηνία λήξης η γέφυρα μπέλλεϋ

Μία μελέτη και δύο έργα δρομολογούνται άμεσα από την περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση βλαβών...

24.02.18 | Δεσμοί αιώνων με υποσχέσεις για το μέλλον

Τους μαθητές και τους καθηγητές του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού υποδέχτηκε χθες στην αίθουσα του...

24.02.18 | Η ακαδημαϊκότητα στα κάγκελα

Σε όλα τα προβλήματα υπάρχει το πρωτεύον, το κυρίαρχο, το σημαντικότερο όλων, η επίλυση του...

24.02.18 | «Στα κάγκελα» ο Α.Ο. Σπάρτακος Ιωαννίνων

Για αθέτηση των συμφωνιών που υπήρχαν με την περιφέρεια Ηπείρου και την προηγούμενη Επιτροπή...

24.02.18 | Έκρυβε την κάνναβη στις ρεζέρβες

Μέσα σε δύο ρεζέρβες, που ήταν φορτωμένες στην καρότσα Ι.Χ. φορτηγού, έκρυβε ένας 49χρονος...

23.02.18 | Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου από τα Γιάννενα

Μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και προς τους γείτονες, με τους οποίους υπάρχουν ανοιχτά...