Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017
|

Με το βλέμμα στη συγκρότηση διοίκησης

Η παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, καθώς όχι μόνο αναδείχθηκε πρώτη και με διαφορά, αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2011, αλλά άγγιξε και την αυτοδυναμία.

Η παράταξη του Δημήτρη Δημητρίου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών μόλις για 42 ψήφους, γεγονός που θεωρητικά αφήνει ανοιχτό το ποιος θα ηγηθεί του Επιμελητηρίου για την επόμενη θητεία, αν και το αποτέλεσμα είναι τέτοιο, που μια ενδεχόμενη συνεργασία των άλλων δύο παρατάξεων δικαιολογημένα θα θεωρηθεί ως αλλοίωση της εντολής των ψηφοφόρων. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, θέλησε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση και ο επικεφαλής της «Κίνησης Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» σε χθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση του προέδρου νομίζω ότι ανήκει δικαιωματικά, μετά την έκφραση του επιχειρηματικού κόσμου, στην πρώτη παράταξη. Όταν έχεις 15 έδρες και ποσοστό 47,02%, νομίζω ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».
Ήδη από χθες ξεκίνησαν οι διεργασίες για τον σχηματισμό διοίκησης, με την παράταξη του Δ. Δημητρίου να έχει τον πρώτο λόγο και να προσβλέπει σε συνεργασίες για το καλό του Επιμελητηρίου και το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς να μπει κατ’ ανάγκη σε συζητήσεις για το μοίρασμα θέσεων. Μία επιλογή είναι να ζητήσει η πλειοψηφούσα παράταξη τη συναίνεση των δύο άλλων για τον σχηματισμό διοίκησης, καλώντας τες να στηρίξουν τις κεντρικές επιλογές της και να στηρίζουν τις αποφάσεις της στις συνεδριάσεις των διοικητικών. Μία δεύτερη επιλογή είναι αυτή της συνδιοίκησης σε έναν βαθμό, που θα προβλέπει και κάποια «ανταλλάγματα». Μία τρίτη επιλογή θα ήταν αυτή της μεμονωμένης προσέγγισης κάποιου εκ των εκλεγέντων με τις άλλες δύο παρατάξεις, κάτι που, όμως, έσπευσε να αποκλείσει κατηγορηματικά ο Δ. Δημητρίου.
«Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όλους. Είχα πει και προεκλογικά ότι άνθρωποι ικανοί και με πολλά προσόντα υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε. Δεν έχω τίποτα πίσω από το μυαλό μου, δεν έχω κάνει καμία συζήτηση και δεν έχω να κρύψω τίποτα», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Η συζήτηση θα γίνει με τους αρχηγούς των παρατάξεων και θα συναποφασίσουμε το μέλλον του Επιμελητηρίου. Δε θα πάμε να δουλέψουμε κάτω από το τραπέζι».
Ανοιχτό είναι, βέβαια, το ενδεχόμενο συνεργασίας των παρατάξεων Γκίκα και Δημητρίου, που προέρχονται αμφότερες από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ωστόσο υπάρχουν προσωπικές διαφορές που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ
Ο συνδυασμός «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του κατά 500 ψήφους περίπου σε σχέση με τις εκλογές του 2011, κερδίζοντας κυρίως από την αύξηση της συμμετοχής. Η παράταξη Δημητρίου ψηφίστηκε από 1.262 άτομα (47,02%), όταν το 2011 είχε προτιμηθεί από 752 ψηφοφόρους, και καταλαμβάνει 15 έδρες.
Η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» του Γρηγόρη Γκίκα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τόσο σε αριθμό ψήφων (955 έναντι 947) όσο και σε αριθμό εδρών (11), με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 35,58%, ενώ κάτι παραπάνω από 100 ψήφους ήταν οι απώλειες για τον συνδυασμό «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» του Γιάννη Μήτση, με συνέπεια να απολέσει δύο έδρες. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου ψηφίστηκε από 405 ψηφοφόρους (15,09%) έναντι 516 στην προηγούμενη αναμέτρηση και καταλαμβάνει 5 έδρες στη νέα διοίκηση.
Συνολικά, στις κάλπες προσήλθαν 2.685 μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του 2011, όταν ψήφισαν 2.450 μέλη. Τα άκυρα και τα λευκά ήταν 62 (2,31%).
Στην αύξηση της συμμετοχής στάθηκε και ο Δ. Δημητρίου, λέγοντας πως αποτελεί ένδειξη για το ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής αντιλαμβάνεται πως μπορεί να προσφέρει πολλά, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και σε μία δύσκολη περίοδο κρίσης.
Εν συνεχεία, εστίασε στο ότι η αύξηση αυτή αποτυπώθηκε κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της «Κίνησης Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη», ευχαριστώντας τόσο τους εκλογείς όσο και τα μέλη της παράταξής του, που για δύο μήνες κινητοποιήθηκαν, συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες της παράταξης και σε όλα τα όργανα που είχαν δημιουργηθεί.
«Θέλω να εγγυηθώ ότι το μέλλον του Επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο και η διοίκηση θα λειτουργήσει αρμονικά. Άλλωστε, το είχα πει και προεκλογικά, ότι για εμάς δύο πράγματα έχουν σημασία: το ένα είναι οι συνεργασίες και οι συνέργειες, τις οποίες θα ξεκινήσουμε αμέσως από σήμερα, και το δεύτερο είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος που έχουμε διατυπώσει και έχουμε μελετήσει. Με βάση αυτούς τους δύο μεγάλους άξονες θα κινηθούμε», κατέληξε.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Με προγραμματικό λόγο και απαντήσεις

Τα ανεξάρτητα χαρακτηριστικά της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» υπερτόνισε χθες ο επικεφαλής της...

17.10.18 | «Απειλή» για την κοινωνική ασφάλιση η ΝΔ

Τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και η κριτική...

17.10.18 | Μια πολύτιμη δωρεά για το «Χατζηκώστα»

Πάνω από 9.000 παιδιά ετησίως θα ωφελήσει ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που εγκαταστάθηκε...

17.10.18 | Έργα αναβάθμισης βασικών υποδομών στον...

Τη σύμβαση για ένα ακόμα σημαντικό έργο, που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, υπέγραψε ο δήμαρχος...

17.10.18 | Εγκαινίασαν την προεκλογική περίοδο

Με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεκινά η… προεκλογική...

17.10.18 | Σε γυναίκα ανήκει το κρανίο

Σημαντικά στοιχεία στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση του ανθρώπινου κρανίου που εντοπίστηκε...

17.10.18 | Σχέδιο επτά αξόνων κατά της ανεργίας

Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που βασίζεται σε επτά άξονες, παρουσιάζει με γραπτή...

17.10.18 | Υπάλληλοι του δήμου Ιωαννιτών

Υπάλληλοι του δήμου Ιωαννιτών (κάποια ονόματα έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης)...