Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Γρήγορο internet στο Ζαγόρι

Ταχύτερη και ποιοτικότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πολλών οικισμών του Ζαγορίου, μετά την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband, το οποίο αφορούσε στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Συγκεκριμένα, 27 οικισμοί του δήμου (μαζί με άλλους που προϋπήρχε ευρυζωνικό δίκτυο) μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο γρήγορο internet με συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50 Mbps, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να απευθύνονται στους παρόχους υπηρεσιών λιανικής.
Η ενεργοποίηση του νέου δικτύου γίνεται σταδιακά αυτό το διάστημα και στη συνέχεια οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες Internet, θα μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα πελατών, αξιοποιώντας το δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο παρέχει υψηλές ταχύτητες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, σε σχέση με αυτές μέσω κεραιών ή οπτικών ινών με μικρότερες ταχύτητες (24 Mbps), που διαθέτουν, προ πολλού, πολλά χωριά του Ζαγορίου.
Πρόκειται για έργο που ανέλαβε ο Όμιλος ΟΤΕ πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ Rural Broadband-Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.).
Το έργο σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North (για την περιοχή μας) και OTE RURAL South, για την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.260 «λευκούς» οικισμούς, χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό τη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε παρόχους λιανικής.
Ο διευθυντής της ΟΤΕ Rural North Γιώργος Σταθόπουλος, σε επιστολή του με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, ευχαριστεί θερμά τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου για τη συνεργασία στην ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών.
«Ευελπιστώ τα οφέλη του έργου να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις περιοχές του δήμου, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες τους για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας», σημειώνει στην επιστολή.
«Στην εποχή του διαδικτύου, τέτοια έργα είναι αναγκαία και αυτονόητα, όπως αυτό που ολοκληρώθηκε και όσα θα ακολουθήσουν, αφού συμβάλλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών internet και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στο Ζαγόρι, ιδίως στον τουρισμό. Ο δήμος θα επιδιώκει πάντα το καλύτερο και σε αυτόν τον τομέα προς εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και των πολλών επισκεπτών της περιοχής», αναφέρει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαγορίου.

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΜΕ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Αναλυτικότερα, οι 27 οικισμοί του δήμου Ζαγορίου που έχουν, πλέον, πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50 Mbps είναι Γρεβενίτι, Δίλακκο (Ελατοχωρίου), Δόλιανη, Ελατοχώρι, Ιτέα, Καβαλλάρι, Καστανώνας, Λιάπη, Μακρίνο, Πέτρα, Ποταμιά, Τρίστενο, Φλαμπουράρι, Βίτσα, Ελαφότοπος, Κάτω Πεδινά, Μεσοβούνι, Μονοδένδρι, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Καπέσοβο, Κήποι, Λάιστα, Σκαμνέλι, Βοβούσα, Μικρό Πάπιγκο και Πάπιγκο.
Πλην αυτών των οικισμών, ευρυζωνικό δίκτυο διαθέτουν από τα προηγούμενα χρόνια οι έδρες των πρώην δήμων του Ζαγορίου (Μηλιωτάδες, Ασπράγγελοι, Τσεπέλοβο), καθώς και άλλες τοπικές κοινότητες, αλλά με μικρότερες ταχύτητες στο internet.
Υπάρχουν και χωριά, όπως το Δίλοφο, που διαθέτουν ήδη από διετίας γρήγορο internet με συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50 Mbps.
Σε χωριά που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια εγκατεστημένη οπτική ίνα, ο σχεδιασμός προβλέπει αναβάθμιση το επόμενο διάστημα του εξοπλισμού για να αυξηθεί σε 50 Mbps η ταχύτητα.
Επίσης, στις τοπικές κοινότητες που σήμερα εξυπηρετούνται με κεραίες (Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Ανθρακίτης, Καρυές, Διπόταμο, Φραγκάδες, Νεγάδες κ.ά.), είτε θα αναβαθμιστεί η παροχή αυτή, είτε θα τοποθετηθεί δίκτυο οπτικών ινών.
Την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα επεκταθεί πλήρως το δίκτυο οπτικών ινών με νέο έργο και θα καλύψει το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του Ζαγορίου.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...