Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017
|

Πρώτο ζητούμενο η συμμετοχή

Το στοίχημα της συμμετοχής είναι το πρώτο που καλείται να κερδίσει ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς, η συγκρότηση του οποίου ξεκινά με τη διαδικασία εκλογής του προσώπου που θα ηγηθεί της όλης προσπάθειας, σε μια λογική… αντιστροφή της φυσιολογικής πορείας των πραγμάτων.

Ανεξαρτήτως του ποιοι θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα την επόμενη Κυριακή, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία θα εγγραφεί ως υποθήκη για να αποτελέσουν τη μαγιά για το καινούργιο, αλλά και θα δώσουν τη νομιμοποίηση του επικεφαλής του εγχειρήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υποψήφιοι στην τελική ευθεία για τις εκλογές, οριοθετώντας –άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- τον στόχο της συμμετοχής, με τον αριθμό των 150.000 ψηφοφόρων να είναι αυτός που μπαίνει ως πρόκριμα για μια επιτυχημένη διαδικασία. Βέβαια, κατά άλλους, το όριο αυτό είναι χαμηλό και ο στόχος ανεβαίνει στις 200.000, με οτιδήποτε λιγότερο να θεωρείται αποτυχία.

Δεδομένης της γενικής απαξίωσης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και των «αμαρτιών» που βαραίνουν τον βασικό κορμό του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν άδικο να συγκριθούν οι σημερινές προσδοκίες συμμετοχής, με εκείνη που εξασφάλισε η «εκλογή» του Γιώργου Παπανδρέου από περίπου ένα εκατομμύριο μέλη και φίλους του Κινήματος. Στον αντίποδα, αν δεν ξεπεραστεί ο πήχης των 150.000 ψηφοφόρων, τότε μάλλον θα είναι μια κακή αρχή για ό,τι γίνει προσπάθεια να κτιστεί στη συνέχεια.

«Ζητούμενο και ευκταίο είναι η συμμετοχή», τόνισε από την πλευρά του και ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Εκλογών Ιωαννίνων Μανώλης Καπελλίδης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας πως η διαδικασία αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο όσους βρίσκονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Λόγο έχουν όλοι», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως πρόκειται για ένα δύσκολο, πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο εγχείρημα, καθώς συμμετέχουν τρεις υφιστάμενοι πολιτικοί φορείς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Δημοκρατική Αριστερά) και άλλες συλλογικότητες και πρόσωπα. «Είναι πρωτοποριακό και γιατί οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να απεκδυθούν της ίδιας της ύπαρξής τους, για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτικός φορέας», σημείωσε.

 

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Αύριο Κυριακή είναι ο α' γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο β' γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, εφόσον κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1 ψήφο. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα αφορά τους δύο πρώτους υποψήφιους και νικητής θα είναι εκείνος που θα πλειοψηφήσει.
Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στον β' γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α' γύρο. Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τις δύο Κυριακές.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη). Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.
Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.
Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσοι θα ψηφίσουν και στη δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

 

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Δεκατρία εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στον νομό Ιωαννίνων για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι γραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, οι .

Με απόφαση της ΝΟΕ Ιωαννίνων, στην πόλη των Ιωαννίνων θα λειτουργήσουν ένα εκλογικό τμήμα με δύο κάλπες στην αίθουσα εκθέσεων του πολιτιστικού πολυχώρου «Δ. Χατζής» και ένα ακόμη εκλογικό τμήμα με δύο κάλπες στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, στην οδό 8ης Μεραρχίας 3-5 (Ριζάρειος Πολιτεία). Τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στα παλαιά δημαρχεία σε Κατσικά, Πεδινή, Πέραμα, Καλπάκι, Ελεούσα και Καλέντζι, στα δημαρχεία σε Κόνιτσα, Μέτσοβο, Ασπράγγελους και Πράμαντα, καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο στο Κρυφοβό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπελίδης, γενική εκτίμηση είναι πως δε θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα, καθώς όλα είναι έτοιμα και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, την προηγούμενη Κυριακή, η γενική δοκιμή στο 85% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | «Κλειδί» η συγκροτημένη ανάπτυξη των...

«Έχω δει άνδρες να κλαίνε φεύγοντας. Όταν μάλιστα βρίσκονται σε έναν τόπο όπως το φαράγγι του...

18.10.18 | Απειλή εξαφάνισης για τις άγριες ορχιδέες...

Υπό διαρκή απειλή βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η άγρια ορχιδέα της Πίνδου, λόγω της ανεξέλεγκτης...

18.10.18 | Και νύχτα, και χωρίς άδεια

Για μία σειρά παραβάσεων του νόμου περί θήρας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου, που...

18.10.18 | «Πυξίδα» ανάπτυξης έως το 2019

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η μεταποίηση και ο τουρισμός είναι οι βασικοί άξονες του...

18.10.18 | Διανομή κάδων κομποστοποίησης κήπου

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Αρταίων με στόχο...

18.10.18 | Οι οδοντίατροι της… νέας εποχής

Με περισσότερους από 160 έγκριτους ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινά σήμερα στα...

18.10.18 | Πανηπειρωτική Οικογιορτή για δεύτερη χρονιά

Στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί από αύριο Παρασκευή έως και την...

17.10.18 | Με προγραμματικό λόγο και απαντήσεις

Τα ανεξάρτητα χαρακτηριστικά της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» υπερτόνισε χθες ο επικεφαλής της...