Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017
|

Ως έχει το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

«Απάντηση» στους τρεις δημάρχους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, που διαμαρτυρήθηκαν για τη μη ένταξή τους ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, στο οποίο συμμετέχει μόνο ο δήμος Ιωαννιτών, έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος κρίνεται ικανοποιητική, με 414 εκατομμύρια συνολικά να εισρέουν στην περιφέρεια της Ηπείρου, σε μια σειρά έργων και δράσεων που καλύπτουν όλους τους τομείς, αλλά και ισοσκελισμένες χρηματοδοτήσεις προς όλες τις περιφερειακές ενότητες.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα (διχασμού). Αν κάποιος το κάνει, το κάνει για προσωπικούς λόγους και όχι για το ενδιαφέρον ούτε όλης της Ηπείρου, ούτε της δικής του περιοχής», σημείωσε ο Αλέκος Καχριμάνης, ερωτηθείς σχετικά, ενώ υπογράμμισε ότι όλος ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ έγινε με διαβούλευση και συμφωνία όλων.

«Ίσως είναι άγχη της στιγμής και της αγωνίας. Εμείς θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης για τους δήμους πλην των Ιωαννιτών, αλλά αυτοί που πραγματικά είναι αδικημένοι, είναι οι υπόλοιποι, μικρότεροι δήμοι. Εκεί είναι πιο σοβαρά τα πράγματα. Η αγωνία για το αύριο υπάρχει σε όλους, αλλά θέλει περισσότερο όραμα και δουλειά. Εμείς δεν έχουμε αφήσει καμία ώριμη μελέτη εκτός», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως ανοίγει το πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα σε «κόκκινα» σημεία. «Να δούμε, θα παρουσιαστούν μελέτες;», αναρωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, στην εισήγησή του ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του προγράμματος και στην προσπάθεια που έγινε, ώστε να υπάρχει ισοσκελισμός έργων και χρηματοδοτήσεων προς όλες τις περιοχές και ειδικά προς τα αστικά κέντρα της Ηπείρου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, αλλά και στη μεγαλύτερη σε έκταση και συνολικό προϋπολογισμό παρέμβαση που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στην Ήπειρο, και αφορά την κατασκευή αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια.

Σχετικά με τις Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα, αλλά και σημαντικών έργων οδοποιίας. «Ξεκινώντας από την Άρτα, έχουμε ήδη τελειώσει την παρέμβαση στην Αρχαία Αμβρακία, ώστε να καταστεί επισκέψιμος ο χώρος, και τώρα μας μένει το Αρχαίο Θέατρο. Μια τεράστια παρέμβαση γίνεται στην Αρχαία Νικόπολη (καθώς και στην Αρχαία Κασσώπη), στην οποία βγάζουμε εκτός αρχαιολογικού χώρου το εθνικό δίκτυο. Έχουμε κάνει τη μελέτη και επίκειται η δημοπράτησή του έργου. Είναι μια σπουδαία υποδομή για την Πρέβεζα, που δε θα είχε γίνει ποτέ, αν δεν είχαμε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο της αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, έχουμε και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου και τον Αμβρακικό κόλπο, υπογραμμίζοντας ότι στον δήμο Ιωαννιτών δεν είχε δοθεί η δυνατότητα ένταξης έργων στο τοπικό πρόγραμμα, αλλά είχε παραπεμφθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

 «Έχουμε δημοπρατήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ. Κοιτάξαμε μέσα από το πρόγραμμα να ισοσκελίσουμε προς όλα τα αστικά κέντρα. Μόνο το έργο Πέρδικα-Πλαταριά-Σύβοτα που αφορά τον δήμο Ηγουμενίτσας, είναι προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης

 

Στο 57.8% οι εντάξεις του ΕΣΠΑ

Στην Ήπειρο, εκτός από τις δράσεις του Π.Ε.Π. (που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με ποσό 337.076.000 ευρώ), χρηματοδοτούνται και δράσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργικό Ταμείο) ύψους 43.800.000 ευρώ και το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος (Ταμείο Συνοχής) ποσού 32.600.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι στην Ήπειρο να ανέρχονται περίπου σε 414.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, μέχρι σήμερα το ΠΕΠ έχει εξειδικευθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό (81,1%), έχουν εκδοθεί προσκλήσεις σε ποσοστό 46,6%, οι εντάξεις φθάνουν στο 57,8%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις στο 22% και οι δαπάνες στο 10,7%, και ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος ν+3.

«Στόχος του «Ήπειρος 2014-2020» είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιφέρειας σε πολλούς τομείς. Από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την έρευνα και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, μέχρι την υποβοήθηση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και τη μείωση της ανεργίας», όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Μέσα από σειρά δράσεων, το ΠΕΠ ενισχύει υποδομές έρευνας, ερευνητική δραστηριότητα επιχειρήσεων, τεχνολογίες πληροφορικής σε επιχειρήσεις και ΟΤΑ, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενεργειακή απόδοση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης λυμάτων, έργα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αστικές αναπλάσεις, βελτίωση οδικών δικτύων και έργα οδικής ασφάλειας, υποδομές υγείας, πρόνοιας και παιδείας και απασχόληση και κατάρτιση, προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, μαθησιακή στήριξη ΑμεΑ, δομές κοινωνικής μέριμνας και δομές υγείας.

Έργα που χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, είναι τα έργα των αποχετεύσεων στα παράλια του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου, τα έργα αποκατάστασης των θεάτρων της Ηπείρου, η σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα, το κτίριο νοσηλευτικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το Κέντρο αλκοολικών στο «Χατζηκώστα», η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, το Πολυδύναμο κτίριο στέγασης νέων τμημάτων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα Κέντρα Κοινότητας, οι δομές παροχής βασικών αναγκών, τα Κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της περιφέρειας Ηπείρου για την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα τους στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και για την άριστη συνεργασία που έχουν με όλους τους φορείς και τους δικαιούχους έργων του ΠΕΠ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | «Κλειδί» η συγκροτημένη ανάπτυξη των...

«Έχω δει άνδρες να κλαίνε φεύγοντας. Όταν μάλιστα βρίσκονται σε έναν τόπο όπως το φαράγγι του...

18.10.18 | Απειλή εξαφάνισης για τις άγριες ορχιδέες...

Υπό διαρκή απειλή βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η άγρια ορχιδέα της Πίνδου, λόγω της ανεξέλεγκτης...

18.10.18 | Και νύχτα, και χωρίς άδεια

Για μία σειρά παραβάσεων του νόμου περί θήρας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου, που...

18.10.18 | «Πυξίδα» ανάπτυξης έως το 2019

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η μεταποίηση και ο τουρισμός είναι οι βασικοί άξονες του...

18.10.18 | Διανομή κάδων κομποστοποίησης κήπου

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Αρταίων με στόχο...

18.10.18 | Οι οδοντίατροι της… νέας εποχής

Με περισσότερους από 160 έγκριτους ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινά σήμερα στα...

18.10.18 | Πανηπειρωτική Οικογιορτή για δεύτερη χρονιά

Στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί από αύριο Παρασκευή έως και την...

17.10.18 | Με προγραμματικό λόγο και απαντήσεις

Τα ανεξάρτητα χαρακτηριστικά της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» υπερτόνισε χθες ο επικεφαλής της...