Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017
|

Κλείνει μια εκκρεμότητα ετών

Σε έναν μήνα αναμένεται να λειτουργήσει και ουσιαστικά η Μονάδα Οξέων Περιστατικών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ένας στόχος που είχε τεθεί από την προηγούμενη διοίκηση και «κληροδοτήθηκε» στη νέα, κατά την αλλαγή σκυτάλης.

Ο πρώην Διοικητής Φώτης Βάββας, λίγες ώρες πριν παραδώσει τα ηνία στον Βασίλη Τσίκαρη, σημείωνε πως η λειτουργία Μονάδας Οξέων περιστατικών της Ψυχιατρικής Κλινικής, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών, αποτελεί έναν από τους στόχους της διοίκησης, ανεξαρτήτως προσώπων.

Η λειτουργία της Μονάδας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, με τον κ. Τσίκαρη να την τοποθετεί ως τα τέλη του Οκτωβρίου ή αρχές του Νοεμβρίου. Το ζήτημα της Μονάδας ήταν επιτακτικό τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης των ασθενών, με αποτέλεσμα αφενός να προκύπτουν θέματα ασφάλειας και αξιοπρεπούς μεταχείρισης για αυτούς, αφετέρου ζητήματα ασφάλειας και για το προσωπικό.

Η Μονάδα Οξέων Περιστατικών, αν και λειτουργεί και σήμερα τυπικά, δεν έχει ολοκληρωμένες υποδομές, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς, με σοβαρές, οξείες ή λιγότερο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, χρόνιοι ασθενείς, χρήστες ουσιών, ασθενείς με άλλα ιατρικά ή κοινωνικά προβλήματα, να παραμένουν στους ίδιους χώρους, σε μια «ανοιχτή κλινική», καθώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες υποδομές. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίκαρης, ήδη έχει προσληφθεί προσωπικό για τη στελέχωσή της, ενώ γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις και τεχνικές κατασκευές, ώστε να είναι σύντομα έτοιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έλλειψη Μονάδας Οξέων Περιστατικών είχε αναφερθεί από το 2004 ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έκθεση που είχε υποβάλει μετά από αναφορά και αυτοψία στις νοσοκομειακές μονάδες και στα αστυνομικά κρατητήρια Ιωαννίνων σχετικά με τη διαδικασία ακούσιου εγκλεισμού ψυχασθενών. «Στην περίπτωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η δημιουργία πτέρυγας αντιμετώπισης οξέων περιστατικών και βραχείας νοσηλείας θα αποτελούσε πιθανή λύση στο πρόβλημα της ακαταλληλότητας της κλινικής να νοσηλεύσει ασθενείς σε κρίση (δηλαδή την πλειοψηφία των περιστατικών ακούσιας νοσηλείας). Η δημιουργία της πτέρυγας οξέων θα εξασφάλιζε κατάλληλους όρους νοσηλείας για τους ασθενείς και ταυτόχρονα κατάλληλους όρους εργασίας για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι στις παρούσες συνθήκες επιβαρύνονται ιδιαίτερα, εργαζόμενοι σε περιβάλλον ανεπαρκούς υποδομής για τις προκύπτουσες ανάγκες», ανέφερε η έκθεση.

Βέβαια, η κατάσταση είναι σήμερα πολύ διαφορετική, είναι όμως ενδεικτική η σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας κατάλληλων υποδομών στις δομές ψυχικής υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Οικονομία κλίμακας

Ποσό της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ περίπου θα διατεθεί για την αντικατάσταση των πλυντηρίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μιας υπηρεσίας που θα αναβαθμιστεί σε Νέα Κεντρική Μονάδα Πλυντηρίων και θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και όλων των δομών υγείας της περιοχής.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρειάζεται δύο τόνους ιματισμού ημερησίως και όταν υπάρξει βλάβη στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό πλυντηρίων, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, αφού κανείς –δημόσια δομή ή ιδιώτης- δεν έχει το εξοπλισμό για να πλύνει τόσο μεγάλο όγκο ιματισμού.

Στο πλαίσιο του έργου, το νοσοκομείο θα προμηθευτεί ένα πλυντήριο δυναμικότητας 480 κιλών ανά ώρα, καθώς και δύο μικρότερης δυναμικότητας, τα οποία θα τοποθετηθούν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και θα λειτουργούν ως εφεδρικά.

Παράλληλα, αντικατάσταση θα γίνει και στον εξοπλισμό της κουζίνας του νοσοκομείου, που επίσης μετρά 30 χρόνια, με κόστος 250.000 ευρώ περίπου.

Συνολικά, το έργο «Δημιουργία Νέας Κεντρικής Μονάδας Πλυντηρίων και Προμήθεια Νέου Εξοπλισμού Κουζίνας για τις ανάγκες του Π.Γ.Ν.Ι. και των λοιπών δομών υγείας και πρόνοιας Ηπείρου», με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας Ηπείρου, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

Το θέμα είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του ΠΓΝΙ με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και διευθετήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του νοσοκομείου ευχαρίστησε δημόσια τον περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση, καθώς και όλους όσοι με τη στάση και τις ενέργειες τους συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης, ο κ. Τσίκαρης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των υπηρεσιών του νοσοκομείου και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, που ανταποκρίθηκαν με προθυμία και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων στην περιφέρεια, με την αντίστοιχη αιτιολόγηση-περιγραφή των έργων.

«Η οικονομία κλίμακας που θα επιτευχθεί, όχι μόνο για το δικό μας νοσοκομείο αλλά για όλες της δομές υγείας της περιοχής, θα είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

 

Μαγνητικός για όλους

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, θα είναι διαθέσιμος για όλους τους πολίτες ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου, που σήμερα χρησιμοποιείται για τους εσωτερικούς ασθενείς. Παράλληλα, θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού για τη διενέργεια μαγνητικής καρδιάς, που μέχρι σήμερα δε γίνεται, καθώς δεν είχε γίνει προμήθεια του λογισμικού ταυτόχρονα με την αγορά του τομογράφου. «Αν είχε γίνει τότε, η τιμή του θα ήταν στο 1/5 της τιμής που πρέπει να δώσουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, προσθέτοντας πως, μετά από διαπραγματεύσεις, θα γίνει η προμήθεια με μικρότερο κόστος.

Το σημαντικό είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που ήταν αναγκασμένος να μεταβεί στην Αθήνα για μαγνητική καρδιάς, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στα Γιάννενα.

Τέλος, από χθες ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 199 ατόμων, 6ωρης απασχόλησης, στους τομείς της καθαριότητας και σίτισης του νοσοκομείου. Ο κ. Τσίκαρης ζήτησε να υπάρχει προσοχή στην υποβολή των δικαιολογητικών, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης, ενώ τόνισε πως η διαδικασία γίνεται αντικειμενικά και ξεκάθαρα, μέσω ΑΣΕΠ.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...

21.09.18 | Ποιος δουλεύει για τους τουρίστες;

Στοιχεία παραδοξότητας αποτυπώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το ισοζύγιο...