Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017
|

Ελάτε να γνωρίσουμε τα Γιάννενα

Μια γνωριμία των Γιαννιωτών με την πόλη τους έχει στόχο η πρωτοβουλία του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών για τέσσερις, αρχικά, δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και μνημεία της περιοχής, με τίτλο «Μαθαίνω για την πόλη μου».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Σπήλαιο Περάματος, το οποίο επισκέπτονται σχολεία από όλη τη χώρα, αλλά υπάρχουν μαθητές των Ιωαννίνων που δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ.

Ο πρώτος κύκλος επισκέψεων και συναντήσεων ξεκινά την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί για τις τρεις επόμενες Κυριακές, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Η γνωριμία με την πόλη δεν έχει μόνο ως στόχο τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία, αλλά και να αποτελέσουν οι Γιαννιώτες τους πρεσβευτές της πόλης στις επαφές τους με κόσμο από άλλες περιοχές ή άλλες χώρες.

«Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η επιστημονική επιμόρφωση, αλλά να γνωρίσουν οι Γιαννιώτες καλύτερα την πόλη τους. Να τη δουν αλλιώς. Να την αγαπήσουν ακόμη περισσότερο. Και παράλληλα, να ενισχυθεί η τουριστική συνείδηση, να ενεργοποιηθεί η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας και, ει δυνατόν, να αποτελέσουν τους αυριανούς “πρεσβευτές τουρισμού”. Τους μελλοντικούς διαφημιστές του πραγματικά ποιοτικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτουν τα Γιάννενα. Επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάδειξη της πόλης μας και την ενδυνάμωση της κοινωνικο-πολιτιστικής ταυτότητάς της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.

Ο κ. Γκόλας τόνισε πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί πρωτίστως από την ανταπόκριση των δημοτών και από τη διάθεση με την οποία θα το αγκαλιάσουν. «Εμείς, ως δημοτική αρχή, θέλουμε να προσφέρουμε μία ακόμη υπηρεσία στους Γιαννιώτες. Να τους παροτρύνουμε να αποκτήσουν μία νέα ευχάριστη συνήθεια, να δώσουμε ένα κάπως πιο δημιουργικό περιεχόμενο στους κυριακάτικους περιπάτους τους», σημείωσε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον προϊστάμενο Κωνσταντίνο Σουέρεφ για την εξασφάλιση δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, τον Φώτη Ραπακούση από το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, το Σωματείο Λεμβούχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπο, τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά και τη διοίκηση του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων και ειδικότερα τον πρόεδρο Νίκο Σαρακατσάνο, που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

 

«Θα εκπλαγούν»

Την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί με αυτά που θα δει στην ευρύτερη περιοχή, έστω κι αν νομίζει ότι είναι πολύ καλός γνώστης της, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων Νίκος Σαρακατσάνος, που αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από τα στοιχεία προέλευσης των επισκεπτών στο Σπήλαιο.

«Ας μάθουμε την πόλη μας καλά. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα μας να αγαπάει πραγματικά τον τόπο που ζει, δραστηριοποιείται και κάνει όνειρα για τα παιδιά του. Η αίσθηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, είναι ότι οι συνδημότες μας δεν επισκέπτονται το Σπήλαιο Περάματος, κάτι που ισχύει και για άλλα τουριστικά σημεία. Δυστυχώς, αυτή η τάση έχει περάσει και στους μαθητές, αφού μειώνονται συνεχώς οι σχολικές εκδρομές των σχολείων της περιοχής μας προς το Σπήλαιο», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, γιατί οι τωρινοί μαθητές θα είναι οι καλύτεροι «πρεσβευτές» για την μελλοντική ανάδειξη του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων υποστήριξε ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας είναι αναμενόμενη απόρροια της ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μας. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό, νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον, αφού όλοι οι επισκέπτες φεύγουν από την περιοχή μας εντυπωσιασμένοι και με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αυτό το χαμόγελο και το αίσθημα του μεγαλείου της πόλης μας πρέπει να επιδιώξουμε να επιστραφεί στους συμπολίτες μας», τόνισε.

 

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων

Η πρώτη διαδρομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία τον Μώλο. Προορισμός της θα είναι το Νησί και περιλαμβάνει επίσκεψη στις Ιερές Μονές Φιλανθρωπηνών και Στρατηγόπουλου, μέσα από το παλιό μονοπάτι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους τα παλιά χρόνια. Η ξενάγηση θα συνεχιστεί στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (Φ. Ραπακούση).

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στο Ρολόι, θα συναντηθούν όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Σπήλαιο Περάματος, τους Λιγκιάδες, τις Μονές Ντουραχάνης και Καστρίτσας και τον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας.

Η τρίτη διαδρομή, στις 26 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Οχυρά Μπιζανίου και στο Σπήλαιο Περάματος, ενώ η τέταρτη, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, το Δημοτικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Σπήλαιο Περάματος.

Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν 3-3.30 ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή, ενώ θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες) και η κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο άτομα.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής (Μουλαϊμίδη 10). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2651037017.

Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...