Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017
|

Ελάτε να γνωρίσουμε τα Γιάννενα

Μια γνωριμία των Γιαννιωτών με την πόλη τους έχει στόχο η πρωτοβουλία του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών για τέσσερις, αρχικά, δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και μνημεία της περιοχής, με τίτλο «Μαθαίνω για την πόλη μου».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Σπήλαιο Περάματος, το οποίο επισκέπτονται σχολεία από όλη τη χώρα, αλλά υπάρχουν μαθητές των Ιωαννίνων που δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ.

Ο πρώτος κύκλος επισκέψεων και συναντήσεων ξεκινά την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί για τις τρεις επόμενες Κυριακές, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Η γνωριμία με την πόλη δεν έχει μόνο ως στόχο τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία, αλλά και να αποτελέσουν οι Γιαννιώτες τους πρεσβευτές της πόλης στις επαφές τους με κόσμο από άλλες περιοχές ή άλλες χώρες.

«Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η επιστημονική επιμόρφωση, αλλά να γνωρίσουν οι Γιαννιώτες καλύτερα την πόλη τους. Να τη δουν αλλιώς. Να την αγαπήσουν ακόμη περισσότερο. Και παράλληλα, να ενισχυθεί η τουριστική συνείδηση, να ενεργοποιηθεί η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας και, ει δυνατόν, να αποτελέσουν τους αυριανούς “πρεσβευτές τουρισμού”. Τους μελλοντικούς διαφημιστές του πραγματικά ποιοτικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτουν τα Γιάννενα. Επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάδειξη της πόλης μας και την ενδυνάμωση της κοινωνικο-πολιτιστικής ταυτότητάς της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.

Ο κ. Γκόλας τόνισε πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί πρωτίστως από την ανταπόκριση των δημοτών και από τη διάθεση με την οποία θα το αγκαλιάσουν. «Εμείς, ως δημοτική αρχή, θέλουμε να προσφέρουμε μία ακόμη υπηρεσία στους Γιαννιώτες. Να τους παροτρύνουμε να αποκτήσουν μία νέα ευχάριστη συνήθεια, να δώσουμε ένα κάπως πιο δημιουργικό περιεχόμενο στους κυριακάτικους περιπάτους τους», σημείωσε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον προϊστάμενο Κωνσταντίνο Σουέρεφ για την εξασφάλιση δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, τον Φώτη Ραπακούση από το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, το Σωματείο Λεμβούχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπο, τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά και τη διοίκηση του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων και ειδικότερα τον πρόεδρο Νίκο Σαρακατσάνο, που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

 

«Θα εκπλαγούν»

Την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί με αυτά που θα δει στην ευρύτερη περιοχή, έστω κι αν νομίζει ότι είναι πολύ καλός γνώστης της, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων Νίκος Σαρακατσάνος, που αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από τα στοιχεία προέλευσης των επισκεπτών στο Σπήλαιο.

«Ας μάθουμε την πόλη μας καλά. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα μας να αγαπάει πραγματικά τον τόπο που ζει, δραστηριοποιείται και κάνει όνειρα για τα παιδιά του. Η αίσθηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, είναι ότι οι συνδημότες μας δεν επισκέπτονται το Σπήλαιο Περάματος, κάτι που ισχύει και για άλλα τουριστικά σημεία. Δυστυχώς, αυτή η τάση έχει περάσει και στους μαθητές, αφού μειώνονται συνεχώς οι σχολικές εκδρομές των σχολείων της περιοχής μας προς το Σπήλαιο», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, γιατί οι τωρινοί μαθητές θα είναι οι καλύτεροι «πρεσβευτές» για την μελλοντική ανάδειξη του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων υποστήριξε ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας είναι αναμενόμενη απόρροια της ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μας. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό, νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον, αφού όλοι οι επισκέπτες φεύγουν από την περιοχή μας εντυπωσιασμένοι και με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αυτό το χαμόγελο και το αίσθημα του μεγαλείου της πόλης μας πρέπει να επιδιώξουμε να επιστραφεί στους συμπολίτες μας», τόνισε.

 

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων

Η πρώτη διαδρομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία τον Μώλο. Προορισμός της θα είναι το Νησί και περιλαμβάνει επίσκεψη στις Ιερές Μονές Φιλανθρωπηνών και Στρατηγόπουλου, μέσα από το παλιό μονοπάτι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους τα παλιά χρόνια. Η ξενάγηση θα συνεχιστεί στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (Φ. Ραπακούση).

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στο Ρολόι, θα συναντηθούν όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Σπήλαιο Περάματος, τους Λιγκιάδες, τις Μονές Ντουραχάνης και Καστρίτσας και τον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας.

Η τρίτη διαδρομή, στις 26 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Οχυρά Μπιζανίου και στο Σπήλαιο Περάματος, ενώ η τέταρτη, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, το Δημοτικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Σπήλαιο Περάματος.

Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν 3-3.30 ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή, ενώ θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες) και η κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο άτομα.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής (Μουλαϊμίδη 10). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2651037017.

Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.07.18 | «Αναζωογονήθηκε» το αεροδρόμιο

Με πολύ καλούς οιωνούς ξεκίνησε το καλοκαίρι για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς οι αριθμοί...

21.07.18 | Πολιτικός δάκτυλος πίσω από το πρόστιμο στο...

Πολιτικό δάκτυλο πίσω από το επαπειλούμενο πρόστιμο κατά του Γηροκομείου Ιωαννίνων για λαθρεμπορία,...

21.07.18 | Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην...

Τη σύνδεση περισσότερων οικιακών και εμπορικών πελατών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου προβλέπει...

21.07.18 | Καύση ναρκωτικών από το Τμήμα Ασφάλειας...

Περισσότεροι από 1,6 τόνοι κάνναβης και άλλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες είχαν...

21.07.18 | Βραβεία και χρυσές διακρίσεις για την...

Για ακόμη μια χρονιά, η «Πίνδος» διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο για την εξαιρετική ποιότητα και τη...

21.07.18 | Στον σωστό δρόμο το ελληνικό κρασί

Με δυναμικό τρόπο διεκδικεί το ελληνικό κρασί τον χώρο που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές, με...

21.07.18 | Νέα προγραμματική με τριετή διάρκεια

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση η διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων...

21.07.18 | «Παράξενο Ζευγάρι» σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Νηλ Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου...