Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017
|

«Τρέχει» ο κόμβος της Εφύρας

Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την αποπεράτωση εντός δώδεκα μηνών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση που γίνεται στον κόμβο Εφύρας, καθώς οι εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Λιόντος, ο οποίος επιθεώρησε χθες τις εργασίες, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών και τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων, σε ένα από τα πλέον προβληματικά σημεία της πόλης, όπου κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία.

«Αν έπρεπε να κάνουμε μια τόσο μεγάλη παρέμβαση και να δημιουργήσουμε έναν κυκλικό κόμβο στην πόλη, αυτή θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο. Ήταν μονόδρομος. Είμαι σίγουρος ότι μετά το τέλος του έργου, η περιοχή δε θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που βιώνουν σήμερα καθημερινά εκατοντάδες συνδημότες μας που μένουν ή περνούν απ’ αυτή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε έναν δρόμο – καρμανιόλα, στον οποίο έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία», τόνισε ο κ. Λιόντος.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος , στον κόμβο προβλέπεται η διεύρυνση του οδοστρώματος με την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών που αφορούν την αφαίρεση των επιφανειακών φυτικών γαιών, την εκσκαφή των απαραίτητων ορυγμάτων για την εν συνεχεία κατασκευή των απαραίτητών επιχωμάτων που προβλέπονται στη συγκοινωνιακή μελέτη. Προβλέπονται, επίσης, έργα διόρθωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των καμπυλών του κόμβου για τη διόρθωση της καμπυλότητας και των περιορισμών που τίθενται λόγω της εγκεκριμένης ζώνης απαλλοτρίωσης. Επίσης, θα γίνουν εργασίες για τη διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων με την κατασκευή σωληνωτών για την απορροή των όμβριων στην περιοχή του κόμβου με αντίστοιχη κατασκευή φρεατίων υδατοσυλλογής.

Παράλληλα προβλέπονται εργασίες για την ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας που προβλέπουν την κατασκευή νησίδων, πινακίδων σήμανσης , οριζόντια διαγράμμιση, φωτισμός, ενώ θα γίνει και πλακόστρωση πεζοδρομίου πλάτους 1,30 σε όλο το μήκος της οδού από τον κόμβο έως το τέλος επέμβασης προς Περίβλεπτο, στην οδό Λουκάρεως.

Στο έργο προβλέπεται και μια σειρά παρεμβάσεων πρασίνου, ενώ θα κατασκευαστεί και νέο δίκτυο οδοφωτισμού. Μέριμνα έχει ληφθεί και για την πιάτσα ταξί, που θα παραμείνει στο σημείο, με την κατασκευή παρκίδας, ενώ προβλέπεται και βύθιση πεζοδρομίων για τα άτομα με αναπηρίες.

Το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 503.000 ευρώ. Το κόστος της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ ανέρχεται σε 225.635 ευρώ.

«Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση που δεν αφορά μόνο στην κατασκευή του κόμβου, αλλά περιλαμβάνει μια σειρά έργων για τη συνολική αναδιαμόρφωση της περιοχής», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε και γενικότερα στην πορεία των έργων, λέγοντας πως υπάρχει μια διαβάθμιση στα επίπεδα της αποτελεσματικότητας στις δέκα περίπου εργολαβίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι, ο κ. Λιόντος μίλησε και για αντικειμενικά προβλήματα, καθώς γίνονται παρεμβάσεις σε περιοχές για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα με τα δίκτυα. «Θεωρώ ότι στην πλειονότητα των έργων, δημιουργείται μια ευχάριστη καθυστέρηση, λόγω του ότι αντιμετωπίζουμε και δίνουμε λύσεις σε ζητήματα για να μην ξαναεπιστρέχουμε», ανέφερε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.10.17 | Σε ρυθμούς Περιφερειακού Συνεδρίου

Στους ρυθμούς του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Γέφυρες Ανάπτυξης...

21.10.17 | Στο προσκήνιο τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Με συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά...

21.10.17 | Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει

Με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας...

21.10.17 | Θα «λάμψει» και στα Γιάννενα

Την Ολυμπιακή Φλόγα, που διατρέχει την Ελλάδα προκειμένου να φτάσει στην Πιονγκ Γιανγκ της Νότιας...

21.10.17 | Ζητά διορθωτικές κινήσεις

Την άρση των αδικιών εις βάρος των συζύγων θανόντων, που περιλαμβάνονται στο νόμο Κατρούγκαλου,...

21.10.17 | «Το Κυνήγι» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Το Κυνήγι» (The Hunt) του Τόμας Βίντερμπεργκ συνεχίζεται το αφιέρωμα του...

21.10.17 | Μεταμορφώσεις της ύλης στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Στo πλαίσιo του θεσμού της Πινακοθήκης Αβέρωφ «Δημιουργικές Συναντήσεις», οργανώνεται η συνομιλία...

20.10.17 | «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο»

«Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» είναι ο τίτλος του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική...