Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017
|

Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε για όλους

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος έναρξης των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που θα λειτουργήσουν και φέτος στα Γιάννενα, αλλά όχι για το σύνολο των προσφυγόπουλων, καθώς κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί σε σχολειά που λειτουργούν τάξεις υποδοχής.

Οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα αφορούν ουσιαστικά τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα σχολείο στην Ελλάδα. ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στο 9ο δημοτικό σχολείο στο Κάστρο και στο 2ο γυμνάσιο, τα οποία είναι διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής ενός ακόμη δημοτικού σχολείου, καθώς το 30 δημοτικό δεν προτιμήθηκε φέτος λόγω της θέσης του.
Η καθυστέρηση στη λειτουργία των ΔΥΕΠ δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, που είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά κυρίως με το να λυθούν ζητήματα μετακίνησης από τον τόπο φιλοξενίας τους στον χώρο των σχολείων, διαδικασία που έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ορίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που την περασμένη χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ, σε απογευματινό ωράριο, κρίνεται ότι πλέον μπορούν να ενταχθούν στις τυπικές δομές εκπαίδευσης. Πρόκειται κυρίως για προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Τα προσφυγόπουλα, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία που ήδη λειτουργούσαν τάξεις υποδοχής. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό (Βαλάνειο), 7ο Δημοτικό (Ζευγάρια), 10ο Δημοτικό, 25ο Δημοτικό και Δημοτικό Σχολείο Περάματος, με τα προσφυγόπουλα να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κάποια άλλα βασικά μαθήματα στις τάξεις υποδοχής, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα θα βρίσκονται στις αίθουσες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Δεν είμαστε ακόμη απόλυτα έτοιμη. Η όλη διαδικασία χρειάζεται συντονισμό και από άλλους φορείς», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης.

 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.12.17 | Αγώνας για τα αυτονόητα

Επί ποδός βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

13.12.17 | Το δέντρο κυριαρχεί του δάσους

Κριτική, όχι στο «δέντρο», αλλά στον τρόπο που τα «επείγοντα» καλύπτουν τα σημαντικά και ουσιώδη,...

13.12.17 | Απειλή για την υγεία η αιθαλομίχλη

Διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, στην προσπάθεια ενημέρωσης του...

13.12.17 | Με βραχεία ημερομηνία λήξης

«Κενό γράμμα» είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών...

12.12.17 | Ο «Πύργος του Τάτλιν» γέννησε αντιδράσεις

Διχογνωμίες, αντιδράσεις αλλά και πανελλήνια προβολή προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην...

12.12.17 | Ο πύργος που ήθελε να γίνει δέντρο

Πριν από τρία χρόνια, τέτοιες μέρες περίπου, η πόλη είχε γεμίσει, σε διάφορες γειτονιές της, από...

12.12.17 | Επί τάπητος η ευρωπαϊκή ενοποίηση

Το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνει ο Όμιλος...

12.12.17 | Δίνουν ραντεβού στα διόδια

Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία στα διόδια Δροσοχωρίου καλεί η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια...