Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017
|

Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε για όλους

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος έναρξης των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που θα λειτουργήσουν και φέτος στα Γιάννενα, αλλά όχι για το σύνολο των προσφυγόπουλων, καθώς κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί σε σχολειά που λειτουργούν τάξεις υποδοχής.

Οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα αφορούν ουσιαστικά τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα σχολείο στην Ελλάδα. ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στο 9ο δημοτικό σχολείο στο Κάστρο και στο 2ο γυμνάσιο, τα οποία είναι διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής ενός ακόμη δημοτικού σχολείου, καθώς το 30 δημοτικό δεν προτιμήθηκε φέτος λόγω της θέσης του.
Η καθυστέρηση στη λειτουργία των ΔΥΕΠ δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, που είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά κυρίως με το να λυθούν ζητήματα μετακίνησης από τον τόπο φιλοξενίας τους στον χώρο των σχολείων, διαδικασία που έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ορίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που την περασμένη χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ, σε απογευματινό ωράριο, κρίνεται ότι πλέον μπορούν να ενταχθούν στις τυπικές δομές εκπαίδευσης. Πρόκειται κυρίως για προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Τα προσφυγόπουλα, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία που ήδη λειτουργούσαν τάξεις υποδοχής. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό (Βαλάνειο), 7ο Δημοτικό (Ζευγάρια), 10ο Δημοτικό, 25ο Δημοτικό και Δημοτικό Σχολείο Περάματος, με τα προσφυγόπουλα να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κάποια άλλα βασικά μαθήματα στις τάξεις υποδοχής, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα θα βρίσκονται στις αίθουσες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Δεν είμαστε ακόμη απόλυτα έτοιμη. Η όλη διαδικασία χρειάζεται συντονισμό και από άλλους φορείς», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης.

 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.06.18 | «Τρέχει» η υπόθεση του φυσικού αερίου

Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας φαίνεται να περνά η πιο άμεση ευκαιρία της Ηπείρου να τροφοδοτηθεί...

16.06.18 | 400.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές

Ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ θα διαθέσει ο δήμος Ιωαννιτών για την προμήθεια-τοποθέτηση...

16.06.18 | Πρέσινγκ στο υπουργείο Υποδομών για τους...

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι η σύνδεση της Πρέβεζας με την Εγνατία, και ιδιαίτερα το τμήμα...

16.06.18 | Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Ξεκίνησαν, με καθυστέρηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά, οι αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία...

16.06.18 | Κέντρο πολιτισμού το πρώην Ξενία

«Ζωή» θα αποκτήσει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, το πρώην Ξενία στην Άρτα, καθώς υπογράφηκε από την...

16.06.18 | Βήματα μπροστά για το Νοσοκομείο Φιλιατών

Σε έναν σημαντικό βαθμό έχει αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός της διοίκησης του Νοσοκομείου...

16.06.18 | Πρώτη η Δ.Α.Κ.Ε. στους εργαζόμενους

Πρώτη δύναμη με ποσοστό 52,86%, καταλαμβάνοντας πέντε έδρες, αναδείχθηκε η Δ.Α.Κ.Ε. – Π.Γ.Ν.Ι. στις...

16.06.18 | Το βόλεϊ χρόνια δεν κοιτά

Δυναμικό παρών έδωσαν παλαίμαχοι βολεϊμπολίστες από τα Γιάννενα στο 14ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ...