Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017
|

Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε για όλους

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος έναρξης των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που θα λειτουργήσουν και φέτος στα Γιάννενα, αλλά όχι για το σύνολο των προσφυγόπουλων, καθώς κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί σε σχολειά που λειτουργούν τάξεις υποδοχής.

Οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα αφορούν ουσιαστικά τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα σχολείο στην Ελλάδα. ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στο 9ο δημοτικό σχολείο στο Κάστρο και στο 2ο γυμνάσιο, τα οποία είναι διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής ενός ακόμη δημοτικού σχολείου, καθώς το 30 δημοτικό δεν προτιμήθηκε φέτος λόγω της θέσης του.
Η καθυστέρηση στη λειτουργία των ΔΥΕΠ δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, που είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά κυρίως με το να λυθούν ζητήματα μετακίνησης από τον τόπο φιλοξενίας τους στον χώρο των σχολείων, διαδικασία που έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ορίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που την περασμένη χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ, σε απογευματινό ωράριο, κρίνεται ότι πλέον μπορούν να ενταχθούν στις τυπικές δομές εκπαίδευσης. Πρόκειται κυρίως για προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Τα προσφυγόπουλα, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία που ήδη λειτουργούσαν τάξεις υποδοχής. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό (Βαλάνειο), 7ο Δημοτικό (Ζευγάρια), 10ο Δημοτικό, 25ο Δημοτικό και Δημοτικό Σχολείο Περάματος, με τα προσφυγόπουλα να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κάποια άλλα βασικά μαθήματα στις τάξεις υποδοχής, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα θα βρίσκονται στις αίθουσες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Δεν είμαστε ακόμη απόλυτα έτοιμη. Η όλη διαδικασία χρειάζεται συντονισμό και από άλλους φορείς», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης.

 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...

21.09.18 | Ποιος δουλεύει για τους τουρίστες;

Στοιχεία παραδοξότητας αποτυπώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το ισοζύγιο...