Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017
|

Το πρώτο κουδούνι δε χτύπησε για όλους

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος έναρξης των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που θα λειτουργήσουν και φέτος στα Γιάννενα, αλλά όχι για το σύνολο των προσφυγόπουλων, καθώς κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί σε σχολειά που λειτουργούν τάξεις υποδοχής.

Οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα αφορούν ουσιαστικά τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα σχολείο στην Ελλάδα. ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στο 9ο δημοτικό σχολείο στο Κάστρο και στο 2ο γυμνάσιο, τα οποία είναι διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής ενός ακόμη δημοτικού σχολείου, καθώς το 30 δημοτικό δεν προτιμήθηκε φέτος λόγω της θέσης του.
Η καθυστέρηση στη λειτουργία των ΔΥΕΠ δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, που είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά κυρίως με το να λυθούν ζητήματα μετακίνησης από τον τόπο φιλοξενίας τους στον χώρο των σχολείων, διαδικασία που έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ορίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που την περασμένη χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ, σε απογευματινό ωράριο, κρίνεται ότι πλέον μπορούν να ενταχθούν στις τυπικές δομές εκπαίδευσης. Πρόκειται κυρίως για προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Τα προσφυγόπουλα, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία που ήδη λειτουργούσαν τάξεις υποδοχής. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό (Βαλάνειο), 7ο Δημοτικό (Ζευγάρια), 10ο Δημοτικό, 25ο Δημοτικό και Δημοτικό Σχολείο Περάματος, με τα προσφυγόπουλα να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κάποια άλλα βασικά μαθήματα στις τάξεις υποδοχής, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα θα βρίσκονται στις αίθουσες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Δεν είμαστε ακόμη απόλυτα έτοιμη. Η όλη διαδικασία χρειάζεται συντονισμό και από άλλους φορείς», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης.

 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.02.18 | Από τον Ιούνιο πτήσεις και από Τελ Αβιβ

Με καλούς οιωνούς, και πρώτον απ’ όλους τον απροσδόκητα καλό καιρό, ξεκίνησε η αεροπορική σύνδεση...

17.02.18 | Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση

Με ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, προχωρούν οι διερευνητικές εργασίες για την...

17.02.18 | «Λουκέτο» διαμαρτυρίας στους παιδικούς

«Λουκέτο» στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς βάζουν την Τρίτη οι διοικήσεις των δήμων, οι...

17.02.18 | Τζαμάλες σε 67 γειτονιές

Με τις παραδοσιακές τζαμάλες και πολλές ακόμη εκδηλώσεις γιορτάζουν της Απόκριες τα Γιάννενα, με τα...

17.02.18 | Ήταν αποδοτική η απάτη

Άλλους 41 επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είχε καταφέρει να εξαπατήσει η τριμελής...

17.02.18 | Κοστίζει η επούλωση των πληγών

Μία ακόμη σειρά έργων για την αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από πρόσφατα έντονα καιρικά...

17.02.18 | Προτεραιότητα η αποκατάσταση των...

Τη δέσμευση περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Ιωαννιτών για συνδρομή στις εργασίες που θα απαιτηθούν...

16.02.18 | Η πίεση των μη καπνιστών αποτελεσματικότερη...

Στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οκτώ χρόνια μετά την ψήφισή του, συγκλίνουν οι...