Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
|
Συνέντευξη: Αποστόλης Τζελέτας

Κοινωνική απαίτηση οι εκλογές

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τίμημα ή θα επιλέξει τη μικρότερη δυνατή ήττα, είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών, εκτιμά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας. Ζητούμενο, όμως, τονίζει πως δεν είναι μια εκλογική νίκη, αλλά η κυβερνητική επιτυχία, καθώς αν δεν επιτύχει στις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της, το τέλμα θα γίνει πλέον κανόνας. Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την Ήπειρο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων, ενώ αναφέρεται και στο δικό του πολιτικό μέλλον.


H κυβέρνηση, έχοντας ως επιχείρημά της και τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Θεωρείται ότι υπάρχει πεδίο να χτίσει η Νέα Δημοκρατία την πολιτική της αντιπαράθεση πάνω σε ζητήματα οικονομίας ή πρέπει να στραφεί σε άλλα θέματα;


Τα τελευταία 2,5 χρόνια η χώρα σέρνεται, εκεί που είχε αρχίσει να «ξεμυτίζει» από την κρίση και εννοώ το πράγματι θετικό κλίμα που όλοι νιώθαμε στα τέλη του 2014. Αυτό ανετράπη εξαιτίας της περιβόητης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μέτρα λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ, επιβολή capital controls, πολλαπλασιασμός των λουκέτων, έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και των ιδιωτών, μείωση καταθέσεων. Και πού είσαι ακόμη… Προνομοθετήθηκαν, ήδη, μειώσεις συντάξεων και νέοι φόροι για το 2019-2020. Αν αυτό συνιστά «σωστό δρόμο», τότε διερωτάται κανείς πώς είναι ο λάθος. Κυρίαρχο θέμα συνεπώς, παραμένει η οικονομία, η έξοδος από το «σύρσιμο», αλλά φυσικά και η καθημερινότητα. Ο Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, θα δώσει πειστική προτεραιότητα σε αυτούς τους άξονες. Το προξόφλησε, άλλωστε, σε πρόσφατο άρθρο του: Πώς θα έλθουν οι νέες δουλειές; Πώς θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση; Πώς δε θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνω τη δουλειά μου; Πώς θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία; Πώς θα πάω σε δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν; Πώς θα νιώσω ασφάλεια στη γειτονιά μου;
Αν μη τι άλλο, η αμέσως προσεχής ΔΕΘ αναμένεται να φιλοξενήσει δύο άκρες αντίθετες αφηγήσεις: το κύκνειο άσμα των αναμασημένων ψεμάτων του κ. Τσίπρα και τη νέα ρεαλιστική πρόταση του κ. Μητσοτάκη για έξοδο από την κρίση.

Άλλοτε με περισσότερη, άλλοτε με λιγότερη ένταση, η ΝΔ ζητά εκλογές. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως ο πρωθυπουργός θα πάρει μια τέτοια απόφαση, όταν έχει ακόμα μπροστά του άλλα δύο χρόνια θητείας;

Το αίτημα για εκλογές δεν απευθύνεται στο φιλότιμο του κ. Τσίπρα, ώστε να πιστεύουμε ότι θα τις κάνει. Απηχεί την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από μια κυβέρνηση που, αφού εκλέχθηκε, πνιγμένη στα ψέματα, κυβερνά τόσο ανεύθυνα, ώστε σήμερα η οικονομία λαχανιασμένη από τις διαψεύσεις των στόχων, να μην μπορεί να φθάσει εκεί που ήταν το 2014.
Απηχεί, επίσης, μια κοινωνική απαίτηση που διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα με το ερώτημα «πότε θα ξεμπλέξουμε από αυτούς;». Τέλος, υποδηλώνει και την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες, κάτι που δεν υπήρξε με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.
Κίνητρό μας, συνεπώς, είναι να ξεμπλέξει η χώρα μια ώρα αρχύτερα από τη χειρότερη, μεταπολιτευτικά τουλάχιστον, κυβέρνηση που είχε ποτέ. Κίνητρα του κ. Τσίπρα είναι η εξουσία για την εξουσία και η μικρότερη δυνατή ήττα. Το ποιο θα επικρατήσει, θα καθορίσει και το χρόνο των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία εισπράττει ένα μέρος της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε δείχνει να έχει πείσει το εκλογικό σώμα σε ικανοποιητικό βαθμό για το ότι έχει τις λύσεις στα προβλήματά του. Τι θεωρείτε ότι φταίει;

Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος είναι απόμακρο από τις πολιτικές εξελίξεις. Οι λόγοι πολλοί. Έχει στραφεί στον εαυτό του, στα σοβαρά του προβλήματα, στο διαρκές στέγνωμα της περιουσίας του, στην οικογένειά του. Αμύνεται και αρνείται να υποστεί νέα διάψευση προσδοκιών. Όλος αυτός ο κόσμος δεν πείθεται πια με εξαγγελίες ή «ατζέντες».
Κανείς! Μια σωστή διακυβέρνηση και μια σταδιακή βελτίωση της ζωής του μόνο θα τον πείσει. Άρα, η εκλογική νίκη είναι ευκολότερος στόχος από την κυβερνητική επιτυχία. Η ΝΔ καλείται να περάσει επιτυχώς το δεύτερο τεστ και πιστεύω πως θα το καταφέρει.
Η εγκαθίδρυση, ξέρετε, ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα είναι περίπου μια επαναστατική υπόθεση. Οι κρατικές μας δομές ήταν πάντα λιγότερο ή περισσότερο πελατειακές, η πολιτική μας διαπάλη ήταν διχαστική κι όλα αυτά για να παραμεριστούν μέσα σε ένα περιβάλλον ουσιαστικής χρεοκοπίας κι εκτεταμένης φτωχοποίησης, συγκροτούν άθλο.

«Λέμε λίγα, γιατί θέλουμε να τα κάνουμε όλα», λέγεται πως θα είναι το σύνθημα με το οποίο ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης. Αρκούν «τα λίγα» σε έναν λαό που έχει μάθει να του τάζουν πολλά;

Νομίζω πως ο πήχης είναι ακόμη ψηλότερα. Δε θα κριθούμε ούτε καν από τα λίγα που θα πούμε, αλλά από τις επαληθεύσεις των όσων θα πούμε. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κρατά στα χέρια της πολύπλευρες και οριστικές ευθύνες. Τι εννοώ οριστικές; Αν δεν επιτύχουμε ούτε εμείς, το τέλμα γίνεται πλέον κανόνας και η απόσταση των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα παγιώνεται, όχι μόνο ως άμυνα αλλά και ως μόνιμη αποστροφή. Καλείται η επόμενη υπό τον Κ. Μητσοτάκη κυβέρνηση της ΝΔ να αποκαταστήσει πολλά. Την οικονομία, την παιδεία, τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία, άρα τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Τεράστια ευθύνη και τεράστια πρόκληση.

Λίγες εβδομάδες μετά τη ΔΕΘ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την Ήπειρο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα παραστείτε και το δεύτερο αν εκτιμάτε πως μπορεί μέσα από μια τέτοια διαδικασία να βγει κάτι θετικό για την περιοχή;

Δεν είμαι θιασώτης των συνεδρίων τέτοιου τύπου, ούτε των επαναλαμβανόμενων εγκαινίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορούσε να εντυπωσιάσει τους Ηπειρώτες με το να πραγματοποιήσει έργα όπως η σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς, η ολοκλήρωση του Ε-65, η διάνοιξη του δρομου Μηλιωτάδων-Κήπων, όπως η ενίσχυση της ασφάλειας στο Πωγώνι και στα Μαστοροχώρια, όπως η επίλυση του θέματος των δασωθέντων αγρών ή των σοβαρότατων ελλείψεων στα νοσοκομεία και στο αεροδρόμιό μας. Από προηγούμενα παρόμοια συνέδρια πήραμε μήνυμα μόνο επικοινωνιακής διαχείρισης, φευγαλέας. Προτιμότερο να πέσουν οι υπουργοί με τα μούτρα στη δουλειά και να δρομολογήσουν ή να ολοκληρώσουν έργα σαν αυτά που προανέφερα. Αλλά κάτι τέτοιο δε μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς; Εκτιμάτε πως η ισχυροποίηση του χώρου θα δυσκολέψει ή θα κάνει πιο εύκολη τη συνεργασία, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητος στη ΝΔ ένας κυβερνητικός εταίρος;

Πρώτα θα μπει σε σειρά η χώρα και έπειτα η κεντροαριστερά κι όχι μόνο. Όσο η χώρα σέρνεται, όλα αυτά φαντάζουν πολυτέλειες και κάπως εκτός τόπου και χρόνου. Να το πω αλλιώς: Όσο η κρίση συνεχίζεται, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ή απέχει ή τιμωρεί. Η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως έκφραση τιμωρητικής ψήφου. Οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί θα επανακάμψουν μαζί με την περιπόθητη κανονικότητα και η ΝΔ, εννοείται, αντιλαμβάνεται την επικείμενη κυβερνητική της ευθύνη, όχι αποκλειστικά ή μονοσήμαντα, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, που προσωπικά τη θεωρώ πιθανότατη.

Είστε στα έδρανα της Βουλής από το 2000. Θεωρείτε πως ένας πολιτικός πρέπει να ασχολείται με την πολιτική όσο τον τιμούν οι πολίτες με την ψήφο τους ή έχετε βάλει μόνος σας κάποια «ημερομηνία λήξης»;

Η ανάμειξη στα κοινά είναι περισσότερο προσωπική επιλογή και λιγότερο θέμα ψήφων. Σας θυμίζω πως ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Φρόντζος εξελέγη βουλευτής την πέμπτη φορά που έβαλε υποψηφιότητα. Και προφανώς, δεν υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που να θεωρεί πως δεν άξιζε σε έναν Φρόντζο τουλάχιστον το βουλευτικό αξίωμα. Προσωπικά, πολιτεύομαι επειδή αισθάνομαι βέβαιος πως μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου και κυρίως να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και βεβαίως έχοντας πάντα υπ’ όψιν μου την παλαίφατο διδαχή του Εκκλησιαστή: «Τοῖς πᾶσι χρόνος καὶ καιρὸς τῷ παντὶ πράγματι ὑπὸ τὸν οὐρανόν».
 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...