Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017
|

Ενιαίος βηματισμός στο θέμα του αεροδρομίου

Με ενιαία φωνή και πίστη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουριστικού ρόλου του αεροδροµίου, οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές των Ιωαννίνων διεκδικούν λύση στο ζήτηµα της τροφοδοσίας καυσίµων, στο τελευταίο και καθοριστικό βήµα που θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό το µέλλον του.

Ο µεγάλος στόχος είναι να πειστεί έστω µία από τις τρεις εταιρίες καυσίµων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ότι θα ωφεληθεί οικονοµικά από την τροφοδοσία του αεροδροµίου, εφόσον βέβαια γίνουν και οι απαραίτητες παρεµβάσεις για την αναβάθµιση των εγκαταστάσεων των δεξαµενών, είτε σταθερών, είτε µεταφερόµενων, σύµφωνα µε κάποιες εναλλακτικές λύσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι.

Το βέβαιο είναι πως τουλάχιστον οι τοπικοί φορείς, αλλά και πολιτικά στελέχη του υπουργείου και της κυβέρνησης, µε βάση τα στοιχεία που έχουν από τις επαφές µε τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες, κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και µε στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, πιστεύουν ότι πράγµατι το αεροδρόµιο Ιωαννίνων µπορεί να διαδραµατίσει έναν σηµαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα µετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.

Εφόσον λυθεί το θέµα του ανεφοδιασµού, που πιέζει καθώς τα τουριστικά πρακτορεία θα πρέπει το αργότερο µέχρι αρχές Σεπτεµβρίου να γνωρίζουν τι µέλλει γενέσθαι ώστε να προγραµµατίσουν τις πτήσεις, σε δεύτερο χρόνο «ανοίγει» και το ιδιοκτησιακό, µε την περιφέρεια, τους δήµους Ιωαννίνων και Ζίτσας, ενδεχοµένως και συνολικά τους δήµους της Ηπείρου, να είναι ανοιχτοί στο να αναλάβουν την τύχη του αεροδροµίου. Για το θέµα θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι το αεροδρόµιο Ιωαννίνων, µαζί µε άλλα περιφερειακά αεροδρόµια, έχουν «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προς το παρόν έχει κυρίαρχο ρόλο για τον τρόπο αξιοποίησής του.

Σε κάθε περίπτωση, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήµος Ιωαννιτών, την πάγια θέση τους για τη συνολική αναβάθµιση του αεροδροµίου των Ιωαννίνων και την άµεση εύρεση λύσης στο θέµα των καυσίµων επανέλαβαν οι βουλευτές Γιάννης Καραγιάννης, Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος (απουσίαζε η Μερόπη Τζούφη), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριµάνης, οι δήµαρχοι της Π.Ε. Ιωαννινών, το Επιµελητήριο και η Ένωση Ξενοδόχων.

Η σύσκεψη πραγµατοποιήθηκε ώστε να καθοριστεί µια κοινή γραµµή ενόψει της πιο σηµαντικής σύσκεψης που θα γίνει στα τέλη του µήνα στο υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών, προεδρευόντος του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, αντί του γενικού γραµµατέα, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Μάλιστα, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήµαναν πως, από την πλευρά τους, θα φροντίσουν ώστε η συνάντηση στο υπουργείο να γίνει µέχρι τις 28 Αυγούστου, αναγνωρίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που ενδιαφέρονται για τον προορισµό Ήπειρος, ενώ ενηµέρωσαν για τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο τις προηγούµενες ηµέρες.

Όπως εξήγησαν, αυτό που έχει ζητηθεί εκ µέρους των εταιριών είναι ένα ξεκάθαρο πλάνο για το µέλλον του αεροδροµίου προκειµένου να πειστούν να αναλάβουν την τροφοδοσία καυσίµων, υπογραµµίζοντας τη σηµασία που έχει να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος µε όλα όσα έχουν γίνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν µελλοντικά.

«Είµαι αισιόδοξος πως, µε τον φάκελο που θα ετοιµάσει ο δήµος, θα πείσουµε τις εταιρίες, οι οποίες λειτουργούν µε τη λογική του κέδρους, ότι θα έχουν όφελος να φέρουν καύσιµα στο αεροδρόµιο των Ιωαννίνων, για το οποίο η πολιτική βούληση για την αναβάθµισή του είναι ορατή», σηµείωσε ο κ. Μάντας.

«Φτάσαµε πολύ κοντά και τώρα πρέπει όλοι µαζί να κάνουµε αυτό που χρειάζεται για να βρεθεί η λύση. Εµείς σαν βουλευτές από τη µεριά µας και οι τοπικοί φορείς από τη δική τους πλευρά. Είµαι σίγουρος πως όλοι µαζί µπορούµε στο τέλος να δώσουµε λύση στο θέµα των καυσίµων», είπε ο κ. Στέφος.

«Υπάρχει η πολιτική βούληση και είµαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Με ένα τεκµηριωµένο φάκελο και τις συντονισµένες µας προσπάθειες θα έχουµε θετικά αποτελέσµατα», υπογράµµισε ο κ. Καραγιάννης.

 

µε πλήρη φάκελο στην αθήνα

Αυτό που αποφασίστηκε είναι ο δήµος Ιωαννιτών και η περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδόχων, να καταρτίσουν έναν πλήρη φάκελο µε τις κινήσεις και τις συµφωνίες που έχουν γίνει µέχρι σήµερα, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται, προκείµενου να παρουσιαστεί αρχικά στο υπουργείο και µετά στις εταιρίες που µπορούν να τροφοδοτήσουν µε καύσιµα το αεροδρόµιο.

«Είµαι πολύ ικανοποιηµένος διότι η πρωτοβουλία µας να συγκαλέσουµε τη σύσκεψη αυτή αποδείχτηκε σωστή και µας οδήγησε σε σηµαντικά συµπεράσµατα. Όλοι µαζί, αυτοδιοίκηση, φορείς και βουλευτές, ενώνουµε τις δυνάµεις µας για το τελευταίο και καθοριστικό βήµα σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση για την τροφοδοσία καυσίµων. Είναι πολύ σηµαντικό ότι η συνάντηση στην Αθήνα θα γίνει παρουσία του υπουργού και εµείς θα είµαστε έτοιµοι να οπλίσουµε τη φαρέτρα µας µε επιχειρήµατα προκειµένου να πείσουµε για την αναγκαιότητα λύσης του ζητήµατος», τόνισε σε δηλώσεις του µετά το πέρας της σύσκεψης ο δήµαρχος, Θωµάς Μπέγκας.

 Ο ίδιος επανέλαβε πως πρόθεση του δήµου και της περιφέρειας είναι να συµµετέχουν, εφόσον απαιτηθεί, στο κόστος για τις δεξαµενές των καυσίµων, είτε προτιµηθούν οι µεταφερόµενες, είτε η ανακατασκευή των υπαρχουσών υπόγειων δεξαµενών, τονίζοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η επένδυση για τη δηµιουργία ή την αναβάθµιση των δεξαµενών καυσίµων του αεροδροµίου Ιωαννίνων είναι τόσο αναγκαία, όσο η ίδια του η ύπαρξη.

«Το αεροδρόµιο Ιωαννίνων για να υπάρξει χρειάζεται καύσιµα και µόνιµες εγκαταστάσεις. Μιλάµε για µια επένδυση που είναι ελάχιστη µπροστά στη δαπάνη για να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσυγχρονισµού, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά χωρίς αυτή ουσιαστικά, όλη η επένδυση θα πάει στράφι», σηµείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης, στη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από όλους να δουν το θέµα «ηπειρωτικά», επανέλαβε πως οι υπάρχουσες δεξαµενές µπορεί να µην είναι σε θέση να δεχτούν καύσιµα αλλά το κόστος ανακατασκευής τους δεν είναι απαγορευτικό, ενώ έκλεισε µε την πρόταση να περάσει η διαχείριση του αεροδροµίου στους τοπικούς φορείς.

Ο αντιδήµαρχος Τουρισµού, Νίκος Γκόλας, τέλος, δήλωσε πως οι συµφωνίες που έχουν ήδη γίνει µε ξένους τουριστικούς πράκτορες, όπως η Apollo, αλλά και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει κι άλλοι τουριστικοί πράκτορες για το αεροδρόµιο Ιωαννίνων δείχνουν τη δυναµική που αναπτύσσεται σ' αυτό, εκφράζοντας την ελπίδα πως στη συνάντηση της Αθήνας όλα αυτά θα γίνουν κατανοητά και το θέµα των καυσίµων θα τελειώσει θετικά.

Στη σύσκεψη, πέραν του δηµάρχου Ιωαννίνων, του περιφερειάρχη Ηπείρου και των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν και συµφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης οι δήµαρχοι Ζίτσας, Μ. Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης και Β. Τζουµέρκων Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου Ζαγορίου Ν. Δρακότας, ο αντιδήµαρχος Δωδώνης, Γ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ιωαννίνων, Γ. Μήτσης και µέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.07.18 | Ζωηρό ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο

Ενδιαφέρον, που θυμίζει εποχές που το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα εξουσίας, εκδηλώνεται για μια θέση στο...

20.07.18 | Λειτούργησε αφυπνιστικά η κατάρρευση

Ως μια αφύπνιση στη συνείδηση των Τζουμερκιωτών και όχι μόνο, να στρέψουν το βλέμμα στο παρελθόν,...

20.07.18 | Με σημαντική έκπτωση ο αγωγός

Πολύ λιγότερο, σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί, θα στοιχίσει ο αγωγός μεταφοράς επεξεργασμένων...

20.07.18 | Οι αιρετοί μπορούν πλέον να…...

Το νέο σύστημα Τηλεδιασκέψεων και Σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, που εφαρμόζει η Κεντρική Ένωση Δήμων...

20.07.18 | Δύο προτάσεις για έργα διευθέτησης ομβρίων

Την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων διευθέτησης ομβρίων στη δημοτική κοινότητα...

20.07.18 | Ένα δίκτυο για τα άγρια μανιτάρια και τις...

Τη διεθνή εμπειρία στη συλλογή και εμπορία των άγριων μανιταριών και της τρούφας είχαν την ευκαιρία...

20.07.18 | Έφυγαν από τη ζωή ο Ορέστης Ντούλιας και ο...

Με διαφορά λίγων ωρών έφυγαν από τη ζωή δύο πρώην αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Ιωαννίνων, οι...

19.07.18 | Απειλή λουκέτου για το Γηροκομείο

Σε οικονομικό αδιέξοδο, με κίνδυνο να βάλει ακόμη και λουκέτο, ενδέχεται να βρεθεί το Γηροκομείο...