Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017
|

«Πάγωσαν» τα έργα εν αναμονή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Τρέχουν για να προλάβουν να εκµεταλλευθούν τις καλές καιρικές συνθήκες για την εκτέλεση έργων και ταυτόχρονα να καλύψουν την καθυστέρηση που επιφέρει η έναρξη της εφαρµογής του νόµου για τις ηλεκτρονικές δηµοπρασίες έργων, οι τεχνικές υπηρεσίες και της περιφέρειας αλλά και του δήµου Ιωαννιτών.

Ήδη, στην ακύρωση τεσσάρων διαγωνισµών προέβη στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Οικονοµική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου, εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει -µε ευθύνη των συναρµοδίων υπουργείων- για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών Δηµοσίων Συµβάσεων.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονοµικής Επιτροπής ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριµάνης, πρόκειται για µια δυσµενή εξέλιξη καθώς τόσο τα έργα των οποίων ο διαγωνισµός µαταιώνεται και θα πρέπει να επαναληφθεί, όσο και µια σειρά άλλων έργων, που είναι ώριµα προς δηµοπράτηση, µετατίθενται για το µέλλον, µε τον κίνδυνο να προκληθούν περαιτέρω καθυστερήσεις εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών.

Το πρόβληµα έχει προκληθεί από το γεγονός ότι, ενώ δηµοσιεύτηκε ο νόµος για υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς διαγωνισµούς για έργα άνω των 60.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) από 25ης Ιουλίου, το σύστηµα δεν έχει τεθεί ακόµη σε λειτουργία και κατά συνέπεια δεν µπορούν να πραγµατοποιηθούν διαγωνισµοί.

Τα έργα των οποίων µαταιώθηκαν οι διαγωνισµοί και θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου, όταν τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστηµα, είναι η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού µε 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων- Γέφυρα Πλάκας (προϋπολογισµού 25 εκ. ευρώ), η βελτίωση–συντήρηση οδού σύνδεσης Ε.Ο. Ανατολή–Κατσικά µε την πόλη των Ιωαννίνων (προϋπολογισµού 100.000 ευρώ), η προστασία οδού και αποκατάσταση κοίτης ποταµού από Γρεβενίτι προς Λίµνη Πηγών Αώου (προϋπολογισµού 80.000 ευρώ) και η βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές µονάδες στην περιοχή µεταξύ των οικισµών Αγίου Σπυρίδωνα και Βίγλα Π.Ε. Άρτας (προϋπολογισµού 300.000 ευρώ).

 

Πάνε «πίσω» έργα 3,5 εκ. ευρώ για τον δήµο

Αντίστοιχες καθυστερήσεις, θα υπάρξουν σε ένα µεγάλο αριθµό έργων του δήµου Ιωαννιτών, συνολικού προϋπολογισµού 3,5 εκ. ευρώ, που είχαν εγκριθεί από την Οικονοµική Επιτροπή και θα πρέπει να επανέλθουν, σύµφωνα µε τις νέες διατάξεις.

Όπως ανέφερε ο αντιδήµαρχος έργων Γιάννης Λιόντος, είχαν δροµολογηθεί µία µεγάλη εργολαβία 1,5 εκ. ευρώ που αφορά έργα υποδοµής στη δηµοτική ενότητα Ιωαννίνων και µια σειρά παρεµβάσεων, ύψους 2,5 εκ. ευρώ συνολικά, σε Μάρµαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Μπιζάνι, Πέραµα και Παµβώτιδα.

«Δυστυχώς, ενώ προχωρούσε γοργά η διαδικασία για να προλάβουµε τον καιρό, αφού είναι δύσκολο τον χειµώνα να γίνουν έργα στην περιοχή, αλλά και να ολοκληρώσουµε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, αυτό µας έφερε πίσω», σηµείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως την Τετάρτη έφτασαν κάποια πρότυπα τεύχη δηµοπράτησης από το υπουργείο, τα οποία µελετούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες προκειµένου να προσαρµόσουν τα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται, όπως ηλεκτρονιές υπογραφές και µητρώα από τους αναδόχους. «Θα χαθεί ένα διάστηµα, καλώς ή κακώς, αλλά προσπαθούµε τουλάχιστον να κάνουµε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις διαδικασίες για να καλύψουµε τον χαµένο χρόνο», κατέληξε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...