Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017
|

«Πάγωσαν» τα έργα εν αναμονή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Τρέχουν για να προλάβουν να εκµεταλλευθούν τις καλές καιρικές συνθήκες για την εκτέλεση έργων και ταυτόχρονα να καλύψουν την καθυστέρηση που επιφέρει η έναρξη της εφαρµογής του νόµου για τις ηλεκτρονικές δηµοπρασίες έργων, οι τεχνικές υπηρεσίες και της περιφέρειας αλλά και του δήµου Ιωαννιτών.

Ήδη, στην ακύρωση τεσσάρων διαγωνισµών προέβη στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Οικονοµική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου, εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει -µε ευθύνη των συναρµοδίων υπουργείων- για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών Δηµοσίων Συµβάσεων.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονοµικής Επιτροπής ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριµάνης, πρόκειται για µια δυσµενή εξέλιξη καθώς τόσο τα έργα των οποίων ο διαγωνισµός µαταιώνεται και θα πρέπει να επαναληφθεί, όσο και µια σειρά άλλων έργων, που είναι ώριµα προς δηµοπράτηση, µετατίθενται για το µέλλον, µε τον κίνδυνο να προκληθούν περαιτέρω καθυστερήσεις εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών.

Το πρόβληµα έχει προκληθεί από το γεγονός ότι, ενώ δηµοσιεύτηκε ο νόµος για υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς διαγωνισµούς για έργα άνω των 60.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) από 25ης Ιουλίου, το σύστηµα δεν έχει τεθεί ακόµη σε λειτουργία και κατά συνέπεια δεν µπορούν να πραγµατοποιηθούν διαγωνισµοί.

Τα έργα των οποίων µαταιώθηκαν οι διαγωνισµοί και θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου, όταν τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστηµα, είναι η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού µε 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων- Γέφυρα Πλάκας (προϋπολογισµού 25 εκ. ευρώ), η βελτίωση–συντήρηση οδού σύνδεσης Ε.Ο. Ανατολή–Κατσικά µε την πόλη των Ιωαννίνων (προϋπολογισµού 100.000 ευρώ), η προστασία οδού και αποκατάσταση κοίτης ποταµού από Γρεβενίτι προς Λίµνη Πηγών Αώου (προϋπολογισµού 80.000 ευρώ) και η βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές µονάδες στην περιοχή µεταξύ των οικισµών Αγίου Σπυρίδωνα και Βίγλα Π.Ε. Άρτας (προϋπολογισµού 300.000 ευρώ).

 

Πάνε «πίσω» έργα 3,5 εκ. ευρώ για τον δήµο

Αντίστοιχες καθυστερήσεις, θα υπάρξουν σε ένα µεγάλο αριθµό έργων του δήµου Ιωαννιτών, συνολικού προϋπολογισµού 3,5 εκ. ευρώ, που είχαν εγκριθεί από την Οικονοµική Επιτροπή και θα πρέπει να επανέλθουν, σύµφωνα µε τις νέες διατάξεις.

Όπως ανέφερε ο αντιδήµαρχος έργων Γιάννης Λιόντος, είχαν δροµολογηθεί µία µεγάλη εργολαβία 1,5 εκ. ευρώ που αφορά έργα υποδοµής στη δηµοτική ενότητα Ιωαννίνων και µια σειρά παρεµβάσεων, ύψους 2,5 εκ. ευρώ συνολικά, σε Μάρµαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Μπιζάνι, Πέραµα και Παµβώτιδα.

«Δυστυχώς, ενώ προχωρούσε γοργά η διαδικασία για να προλάβουµε τον καιρό, αφού είναι δύσκολο τον χειµώνα να γίνουν έργα στην περιοχή, αλλά και να ολοκληρώσουµε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, αυτό µας έφερε πίσω», σηµείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως την Τετάρτη έφτασαν κάποια πρότυπα τεύχη δηµοπράτησης από το υπουργείο, τα οποία µελετούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες προκειµένου να προσαρµόσουν τα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται, όπως ηλεκτρονιές υπογραφές και µητρώα από τους αναδόχους. «Θα χαθεί ένα διάστηµα, καλώς ή κακώς, αλλά προσπαθούµε τουλάχιστον να κάνουµε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις διαδικασίες για να καλύψουµε τον χαµένο χρόνο», κατέληξε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.01.18 | Η Ήπειρος ξαναταξιδεύει στη Ρωσία

Στη Ρωσία θα «ταξιδέψει» για μια ακόμη φορά η Ήπειρος, αυτή τη φορά με την «ομπρέλα» του ΕΟΤ, στο...

18.01.18 | Ξεσηκωμός για τις μονάδες βιοαερίου

Ραντεβού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας δίνουν σήμερα, στις 10 το πρωί,...

18.01.18 | «Εισιτήριο» για προσέλκυση επισκεπτών

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του δήμου Πρέβεζας και της Νέας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης...

18.01.18 | Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση

Με καινοτομία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι...

18.01.18 | «Στο παραπέτο του σύμπαντος»

Όταν ανεβαίνεις έναν λόφο, έχεις την αγωνία για το τι θα δεις όταν φτάσεις στην κορυφή του. Πολλές...

17.01.18 | Η αποκατάσταση θα καθορίσει τη χρήση

Από τον βαθμό αποκατάστασης της οικίας Χουσεΐν Μπέη, γνωστής και ως Σπίτι του Δεσπότη, λόγω του ότι...

17.01.18 | Βανδαλισμός σε… επανάληψη

Στη δύσκολη διαδικασία να καθαρίσουν εκ νέου το έργο του γλύπτη και ζωγράφου Πάρι Πρέκα «Πύρρος και...

17.01.18 | Έξι μήνες μπροστά το εργοστάσιο απορριμμάτων

Σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο...