Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017
|

Με μετακινήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά

Ακινητοποιηµένα οχήµατα, ελλείψεις σε προσωπικό και µέσα, µετακινήσεις πυροσβεστών σε άλλες περιφέρειες συνθέτουν το «παζλ» των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι πυροσβέστες της περιφέρειας Ηπείρου, σε µια περίοδο που οι επιχειρησιακές ανάγκες, σε επίπεδο πρόληψης και επέµβασης, αυξάνονται κατακόρυφα.

Το πυροσβεστικό σώµα, µε µετακινήσεις πυροσβεστών από περιφέρεια σε περιφέρεια, προσπαθεί να καλύψει τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε διάφορα σηµεία της χώρας, µεταξύ των οποίων στη Ζάκυνθο και το Ζευγολατιό Κορινθίας τις τελευταίες ηµέρες, όπου τέσσερις πυροσβέστες τραυµατίστηκαν.

Με στόχο την ενίσχυση της πυρασφάλειας για την προστασία των πολιτών, της περιουσίας τους αλλά και του δασικού πλούτου της περιοχής, οι πυροσβέστες της Ηπείρου πραγµατοποίησαν παράσταση διαµαρτυρίας στη διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και ζητούν την κάλυψη των αναγκών και την επίλυση των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν.

Με πανό που ανέγραφε το αίτηµα για την πρόσληψη µόνιµου προσωπικού και τη συµπαράσταση της Ένωσης αξιωµατικών της Πυροσβεστικής, του Νοµαρχιακού Τµήµατος της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου και της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων του νοµού, τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου της Ένωσης Πυροσβεστών και εργαζόµενοι στην Πυροσβεστική, συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισµα στον διοικητή.

Ειδικά το τελευταίο διάστηµα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου αποψιλώθηκαν και συνεχίζουν να αποψιλώνονται λόγω των µετακινήσεων πυροσβεστών σε άλλες περιοχές όπως σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο και Ζάκυνθο. Παράλληλα, µεγάλο µέρος του στόλου, περισσότερο από το 15% των πυροσβεστικών οχηµάτων, είναι ακινητοποιηµένο λόγω µηχανικών βλαβών και πεπαλαιωµένων ελαστικών, ενώ δεν έχουν διατεθεί όλα τα αναγκαία µέσα προστασίας, όπως στολές και υποδήµατα.

 

«Άσκοπες µετακινήσεις»

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Ζώη Μαργέλη, το τελευταίο διάστηµα έχουν µετακινηθεί έξι οχήµατα µε 24 άτοµα προσωπικό και δέκα άτοµα πεζοπόρου τµήµατος για προληπτική πυροπροστασία σε Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο.

«Το 30-35% του προσωπικού της περιοχής µας απασχολείται και καταπονείται για πυρασφάλεια σε άλλες περιφέρειες, ενώ το 10% του στόλου οχηµάτων επίσης λείπει σε άλλες περιοχές», τόνισε.

Οι πυροσβέστες σηµειώνουν ότι πρόκειται για άσκοπες µετακινήσεις, µε δεδοµένο πως οι υπηρεσίες «υποδοχής» λειτουργούσαν κανονικά, χωρίς επιφυλακή. «Φυσικά και, όταν υπάρχει πραγµατική ανάγκη για συνδροµή σε κάποια φωτιά, να πάµε όπως έχουµε κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις», αναφέρουν στο ψήφισµά τους οι πυροσβέστες.

Οι µετακινήσεις αυτές, καταγγέλλουν, έχουν ως αποτέλεσµα την άµεση καταπόνηση του προσωπικού, έλλειψη οχηµάτων από τις υπηρεσίες και επιφυλακές για την κάλυψη των βαρδιών στους σταθµούς.

Μόνιµες προσλήψεις για την ουσιαστική κάλυψη των κενών και όχι «µπαλώµατα» ζήτησε το µέλος της Οµοσπονδίας Δηµήτρης Βλάχος, τονίζοντας ότι ακόµη δεν έχουν ανανεωθεί οι συµβάσεις των εποχικών πυροσβεστών που βρίσκονται «στον αέρα», ενώ η εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσµα κακές υπηρεσίες αλλά και τραυµατισµούς των συναδέλφων του, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην περιφέρεια Ηπείρου.

Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήµατα των πυροσβεστών της περιφέρειας Ηπείρου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Νοµαρχιακού Τµήµατος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και το µέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Χρήστος Δούβλης.

 

Προβλήµατα και στις υποδοµές

Με το ψήφισµά τους οι πυροσβέστες µεταφέρουν στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώµατος και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν µε τις ελλείψεις προσωπικού και τις υποδοµές στις περιφερειακές κυρίως, υπηρεσίες.

Ζητούν τη δηµιουργία στεγάστρων στον 3ο σταθµό Ιωαννίνων και στους σταθµούς Μετσόβου, Κόνιτσας, Π.Κ. Φιλιατών  ώστε να µην είναι εκτεθειµένα οχήµατα στις καιρικές συνθήκες, άµεση επισκευή του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ε.Μ.Α.Κ. και 3ου Ιωαννίνων (ΒΙ.ΠΕ) και άµεση µεταστέγαση της υπηρεσίας του 2ου Π.Σ. Ιωαννίνων καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές

Επίσης, ζητούν άµεση αναστολή της εκποµπής του οχήµατος για την κάλυψη των αναγκών του αεροδροµίου Ιωαννίνων, από τον 2ο Π.Σ. Ιωαννίνων, κάθε Δευτέρα από 11:45 έως 13:30, καθώς το όχηµα δεν πληροί τις προδιαγραφές για συµµετοχή σε τέτοιου είδους πυρασφάλεια, αλλά και το προσωπικό που συµµετέχει δεν είναι εκπαιδευµένο και πιστοποιηµένο για την συµµετοχή σε διάσωση συµβάντων αεροδροµίου.

Τέλος, ζητούν άµεση επάνδρωση µε προσωπικό των σταθµών 1ου, 2ου και 3ου Ιωαννίνων, της Π.Υ Πάργας και Π.Κ Φιλιατών και του Πυροσβεστικού Σταθµού Λιµένα Ηγουµενίτσας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.12.17 | Με μια βαλίτσα… προσδοκίες

Σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε τουριστικό, επιχειρηματικό ακόμη και...

14.12.17 | «Ώρα Νιάρχου» στο περιφερειακό συμβούλιο

Το αίτημα των παρατάξεων «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής», σχετικά με την μελέτη και το...

14.12.17 | Συναυλίες, χοροί και θεάματα

Μύθοι, θρύλοι, μαγικά, ακροβατικά, παιχνίδια, δράσεις και θεάματα για όλους υπόσχονται τα «Ασημένια...

14.12.17 | Σώζει την παρτίδα ο δήμος Ιωαννιτών

Ως νέο έργο και όχι ως συνεχιζόμενο θα χρηματοδοτηθεί ουσιαστικά η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων...

13.12.17 | Αγώνας για τα αυτονόητα

Επί ποδός βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

13.12.17 | Το δέντρο κυριαρχεί του δάσους

Κριτική, όχι στο «δέντρο», αλλά στον τρόπο που τα «επείγοντα» καλύπτουν τα σημαντικά και ουσιώδη,...

13.12.17 | Απειλή για την υγεία η αιθαλομίχλη

Διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, στην προσπάθεια ενημέρωσης του...

13.12.17 | Με βραχεία ημερομηνία λήξης

«Κενό γράμμα» είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών...