Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Αυξάνεται η εκμετάλλευση… λόγω καλοκαιριού

Εντατικούς ελέγχους σε καταστήµατα εστίασης και κέντρα διασκέδασης, αεροδρόµια, κυλικεία αρχαιολογικών και αθλητικών χώρων µέχρι καφετέριες και επιχειρήσεις «γρήγορου φαγητού» διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο εντείνονται τα κρούσµατα εκµετάλλευσης των καταναλωτών.

Κατά τους διενεργούµενους ελέγχους, όπως τονίζεται από τη διεύθυνση, δίνεται έµφαση, όχι µόνο στη σύνταξη και τήρηση των προβλεπόµενων τιµοκαταλόγων σε εµφανές σηµείο στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου του καταστήµατος, αλλά και στην αναγραφή των προσφερόµενων ειδών και των τιµών τους, όπως και άλλων ενδείξεων.

Για παράδειγµα, τις ενδείξεις του είδους των χρησιµοποιηµένων ελαίων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, των ενδείξεων «προτηγανισµένο», «κατεψυγµένο», ή «προµαγειρευµένο» για τα προσφερόµενα φαγητά, της ένδειξης για τη φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης) ώστε να µην γίνεται παραπλάνηση µε τα λευκά τυριά άλµης.

Σηµειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις, να προσφέρεται εµφιαλωµένο νερό µόνο αν το ζητήσει ο καταναλωτής, να αναγράφεται το βάρος των ψαριών και κρεάτων (όταν πρόκειται για προσφορά φαγητών µε το κιλό), ενώ, όπως αναφέρεται, δε χρεώνεται πλέον η αξία που αναφέρεται στο «κουβέρ», (π.χ. σερβίτσια, µαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λπ.).

Ελέγχους και για την εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου περί υπαιθρίου εµπορίου και λαϊκών αγορών, διενεργεί ο ελεγκτικός µηχανισµός που διαθέτει η περιφέρεια ώστε να µην υπάρχουν καταστρατηγήσεις, που θα αποβούν σε βάρος των συµφερόντων, τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και εµπόρων που συµµετέχουν σε αυτές.

Εξάλλου, µέσα στα προβλεπόµενα θεσµικά πλαίσια και µε τη συνεργασία περιφέρειας και δήµων, υλοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτηµα καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελµατιών, αναφορικά µε τη λειτουργία λαϊκών αγορών σε χώρους επιλογής των δήµων, όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Αξίζει να σηµειωθεί πως στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων λειτουργούν πέντε λαϊκές αγορές και µια δηµοτική, στον χώρο της Αγίας Μαρίνας, στην Άρτα λειτουργεί µια δηµοτική αγορά, στη Θεσπρωτία τρεις δηµοτικές αγορές (Ηγουµενίτσα, Φιλιάτες, Παραµυθιά) και στην Πρέβεζα λειτουργούν δύο λαϊκές αγορές, σε Πάργα και Καναλάκι.

Έλεγχοι επίσης γίνονται και από τα κλιµάκια ελέγχου, που έχουν συγκροτηθεί µε σχετική απόφαση, σε όλους τους παραθαλάσσιους χώρους της περιφέρειας Ηπείρου.

 

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...