Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Αυξάνεται η εκμετάλλευση… λόγω καλοκαιριού

Εντατικούς ελέγχους σε καταστήµατα εστίασης και κέντρα διασκέδασης, αεροδρόµια, κυλικεία αρχαιολογικών και αθλητικών χώρων µέχρι καφετέριες και επιχειρήσεις «γρήγορου φαγητού» διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο εντείνονται τα κρούσµατα εκµετάλλευσης των καταναλωτών.

Κατά τους διενεργούµενους ελέγχους, όπως τονίζεται από τη διεύθυνση, δίνεται έµφαση, όχι µόνο στη σύνταξη και τήρηση των προβλεπόµενων τιµοκαταλόγων σε εµφανές σηµείο στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου του καταστήµατος, αλλά και στην αναγραφή των προσφερόµενων ειδών και των τιµών τους, όπως και άλλων ενδείξεων.

Για παράδειγµα, τις ενδείξεις του είδους των χρησιµοποιηµένων ελαίων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, των ενδείξεων «προτηγανισµένο», «κατεψυγµένο», ή «προµαγειρευµένο» για τα προσφερόµενα φαγητά, της ένδειξης για τη φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης) ώστε να µην γίνεται παραπλάνηση µε τα λευκά τυριά άλµης.

Σηµειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις, να προσφέρεται εµφιαλωµένο νερό µόνο αν το ζητήσει ο καταναλωτής, να αναγράφεται το βάρος των ψαριών και κρεάτων (όταν πρόκειται για προσφορά φαγητών µε το κιλό), ενώ, όπως αναφέρεται, δε χρεώνεται πλέον η αξία που αναφέρεται στο «κουβέρ», (π.χ. σερβίτσια, µαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λπ.).

Ελέγχους και για την εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου περί υπαιθρίου εµπορίου και λαϊκών αγορών, διενεργεί ο ελεγκτικός µηχανισµός που διαθέτει η περιφέρεια ώστε να µην υπάρχουν καταστρατηγήσεις, που θα αποβούν σε βάρος των συµφερόντων, τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και εµπόρων που συµµετέχουν σε αυτές.

Εξάλλου, µέσα στα προβλεπόµενα θεσµικά πλαίσια και µε τη συνεργασία περιφέρειας και δήµων, υλοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτηµα καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελµατιών, αναφορικά µε τη λειτουργία λαϊκών αγορών σε χώρους επιλογής των δήµων, όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Αξίζει να σηµειωθεί πως στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων λειτουργούν πέντε λαϊκές αγορές και µια δηµοτική, στον χώρο της Αγίας Μαρίνας, στην Άρτα λειτουργεί µια δηµοτική αγορά, στη Θεσπρωτία τρεις δηµοτικές αγορές (Ηγουµενίτσα, Φιλιάτες, Παραµυθιά) και στην Πρέβεζα λειτουργούν δύο λαϊκές αγορές, σε Πάργα και Καναλάκι.

Έλεγχοι επίσης γίνονται και από τα κλιµάκια ελέγχου, που έχουν συγκροτηθεί µε σχετική απόφαση, σε όλους τους παραθαλάσσιους χώρους της περιφέρειας Ηπείρου.

 

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.12.17 | Με μια βαλίτσα… προσδοκίες

Σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε τουριστικό, επιχειρηματικό ακόμη και...

14.12.17 | «Ώρα Νιάρχου» στο περιφερειακό συμβούλιο

Το αίτημα των παρατάξεων «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής», σχετικά με την μελέτη και το...

14.12.17 | Συναυλίες, χοροί και θεάματα

Μύθοι, θρύλοι, μαγικά, ακροβατικά, παιχνίδια, δράσεις και θεάματα για όλους υπόσχονται τα «Ασημένια...

14.12.17 | Σώζει την παρτίδα ο δήμος Ιωαννιτών

Ως νέο έργο και όχι ως συνεχιζόμενο θα χρηματοδοτηθεί ουσιαστικά η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων...

13.12.17 | Αγώνας για τα αυτονόητα

Επί ποδός βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

13.12.17 | Το δέντρο κυριαρχεί του δάσους

Κριτική, όχι στο «δέντρο», αλλά στον τρόπο που τα «επείγοντα» καλύπτουν τα σημαντικά και ουσιώδη,...

13.12.17 | Απειλή για την υγεία η αιθαλομίχλη

Διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, στην προσπάθεια ενημέρωσης του...

13.12.17 | Με βραχεία ημερομηνία λήξης

«Κενό γράμμα» είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών...