Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017
|

Επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία, πριν καταρρεύσουν

Ένα διατηρητέο κτίριο που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και παραμένει αναξιοποίητο παίρνει το δρόμο της «επιστροφής» προς την τοπική κοινωνία, με στόχο να στεγάσει τμήματα της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο αστικό κτίριο,μεγάλου εμβαδού και με εσωτερική αυλή στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Ανεξαρτησίας 115 ,που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 642/Β/26-8-94). Το κτίριο μεταγράφηκε στο ελληνικό δημόσιο ως μοναδικός κληρονόμος από την κληρονομιά του Αλέξανδρου Λιάκου και είναι ένα από τα 40 κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα με το ίδιο ΦΕΚ, διότι «αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής με επιρροές από νεοκλασικά πρότυπα που είναι απαραίτητα για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της πολεοδομικής εξέλιξης στο χώρο σημαντικά για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».
Σε συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος έθεσε το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, που υπάγεται στην περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κ. Στέφος στην συνάντηση με την υφυπουργό παρέθεσε τα οφέλη μιας πιθανής παραχώρησης του κτιρίου στην υπηρεσία νεωτέρων μνημείων, καθώς αφενός το κτίριο θα αξιοποιηθεί στεγάζοντας τμήματα της περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη μας και, αφετέρου, θα συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα μνημείο, διότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες αναστηλώσεις και έργα καλλωπισμού τόσο του κτιρίου, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.
Η υφυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Στέφο, υπογράμμισε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η, όσο το δυνατόν, καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ανέφερε ότι θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε, έπειτα από συνεννόηση με την Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας, να παραχωρηθεί το κτίσμα στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.
Μιλώντας στον «Η.Α.», ο κ. Στέφος τόνισε πως είναι πολιτική επιλογή δική του, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, δημόσια κτίρια και χώροι που παραμένουν σε αχρηστία να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και να αξιοποιηθούν και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανέλαβε.

ΈΤΟΙΜΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου προήλθε καταρχήν από την ίδια την υπηρεσία πριν από δύο περίπου χρόνια. Αιτία στάθηκε η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης της οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου, στο ισόγειο του αρχοντικού, όπου στεγάζεται η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων τα τελευταία χρόνια. Αυτό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Βασίλη Κασκάνη, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι χώροι που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία, η οποία χρησιμοποιούσε τον ισόγειο χώρο για εργαστήρια συντήρησης και αποθήκευση υλικών.
Έχοντας υπόψη της το συγκεκριμένο κτίριο είχε αποστείλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο, εφόσον γίνει αποδεκτό, να μεταφερθούν στο κτίριο Λιάκου τμήματα της υπηρεσίας.
Μετά και την χθεσινή εξέλιξη, φαίνεται πως το θέμα δρομολογείται και σύντομα θα υπάρχει σχετική απόφαση και δημοσίευση σε ΦΕΚ για την παραχώρηση του κτιρίου. Η υπηρεσία πάντως, είναι καθόλα έτοιμη να προχωρήσει σε απαραίτητες στερεωτικές εργασίες, αλλά και σε πλήρη μελέτη για την συνολική αποκατάσταση του κτιρίου.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.07.17 | Πολλαπλά οφέλη και «ανοιχτό στοίχημα»

Ένα καλό «deal» με οικονομικούς όρους, μια συμβασιοποίηση σε χρόνο ρεκόρ, ένα έργο που φιλοδοξεί να...

22.07.17 | Μονόδρομος η εφαρμογή του περιφερειακού...

Όφελος πέντε εκατοµµυρίων περίπου στο κόστος διαχείρισης των απορριµµάτων προκύπτει από τη µελέτη...

22.07.17 | Βγαίνουν από την «απομόνωση» οι Παιδαγωγικές...

Με ικανοποίηση αντιμετωπίζουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων την επικείμενη...

22.07.17 | Μουσείο Ευεργετών στο Γραμμένο

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που αφορούν την δημιουργία του Εθνικού...

22.07.17 | «Μπαίνουμε σε έναν καινούργιο δρόμο»

«Το τέλος του 2017 θα βρει τη χώρα µε µια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που είχαµε µέχρι...

22.07.17 | Προς παράδοση το προτελευταίο τμήμα

Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Ιόνιας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο...

22.07.17 | Δύο εκ. ευρώ για το ιστορικό δημαρχείο Άρτας

Στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με...

22.07.17 | Ακόμη 50 φοιτητές θα διδαχθούν ελληνικά στα...

Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανατέθηκε η υλοποίηση του 24ου Προγράμματος υποτροφιών Ελληνικής Γλώσσας...