Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Αισθητικές παρεμβάσεις με όρους

Εκστρατεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης οπτικής ρύπανσης στην πόλη των Ιωαννίνων που προκαλείται από γκράφιτι και αυτοκόλλητα οπαδών και φίλων αθλητικών ομάδων, προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 και το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.).

Σε σύσκεψη που είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού Νίκος Γκόλας, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 Μπάμπη Καρβέλη και τον εκπρόσωπο του Π.Ε.Α.Κ.Ι. Βλάση Παπαχρήστο, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης συλλογικής δράσης για την προστασία και τον καθαρισμό επιφανειών κοινόχρηστων χώρων. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η ενημέρωση και η ενθάρρυνση άλλων πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα σεβασμού του δημόσιου χώρου.
Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού διευκρίνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών προσεγγίζει με θετικό βλέμμα τα εικαστικά έργα που ομορφαίνουν την πόλη και τη διατηρούν καθαρή. Είτε αυτά δημιουργούνται με την τεχνοτροπία του γκράφιτι, είτε με άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, σύγχρονης ή παραδοσιακής. Έσπευσε, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι είναι άλλο οι οργανωμένες πρωτοβουλίες σε καθορισμένους χώρους και άλλο η ανεξέλεγκτη παρέμβαση.
«Το φαινόμενο των βανδαλισμών από γκράφιτι και αυτοκόλλητα δεν αποτελεί δημιουργική έκφραση», τόνισε. Αντίθετα, υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, επιδεινώνει την καθημερινότητα των κατοίκων στην πόλη και πλήττει τον τουρισμό. «Ο κανονισμός καθαριότητας του δήμου επισύρει βέβαια τα ανάλογα πρόστιμα στους παραβάτες. Ομοίως, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την τιμωρία όσων προβαίνουν στις αξιόποινες πράξεις του γκράφιτι και της τοποθέτησης αυτοκόλλητων σε κοινόχρηστες επιφάνειες. Για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος απαιτούνται όμως πολύ περισσότερα», ανέφερε ο Νίκος Γκόλας. «Πρέπει», εξήγησε, «να αναπτυχθεί μία σύγχρονη συλλογική κουλτούρα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και την προστασία του δημόσιου χώρου. Για να παραμείνουν τα Γιάννενα μία καθαρή και όμορφη πόλη, με τη συνεργασία όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών».
Το ΠΕΑΚΙ δια του εκπροσώπου του στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του δημόσιου αθλητικού χώρου και την ιστορική του σύνδεση στην πόλη μας με το φίλαθλο και οπαδικό κίνημα. Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια αισθητική αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του ΠΕΑΚΙ με το ΕΣΙ «Ζωσιμάδες» να υπολείπεται αρκετά. Με διάλογο και σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες, το ΠΕΑΚΙ συμμετέχει σε μια ενέργεια που στόχο έχει να διευκολύνει φιλάθλους και οπαδούς να «ζωγραφίσουν» συγκεκριμένους χώρους του σταδίου «Ζωσιμάδες», να οικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο, ώστε να μπορούν στη συνέχεια και να τον προστατέψουν.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, το γκράφιτι ως τρόπος έκφρασης είναι κάτι παραπάνω από αποδεκτό στις δημόσιες εγκαταστάσεις, όταν αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού. Απαραίτητη επίσης, είναι και η χωροθέτηση τοποθέτησης αφισών, πράγμα που στις εγκαταστάσεις του πρώην ΕΑΝΚΙ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Χώροι για γκράφιτι και
καθαρισμός πινακιδων
Στο πλαίσιο του προβληματισμού που διατυπώθηκε και της σύμπτωσης απόψεων που επιτεύχθηκε για αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, στη σύσκεψη υπήρξε μια συμφωνία σε τρία σημεία.
● Το Π.Ε.Α.Κ.Ι. να επιτρέψει σε φίλους και οπαδούς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να εκφράσουν οργανωμένα, με εικαστικό ύφος, την αγάπη για την ομάδα τους σε μία καθορισμένη επιφάνεια του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» που θα τους παραχωρηθεί.
● Αντίστοιχα, ο δήμος Ιωαννιτών να δώσει την άδεια για καλλιτεχνική παρέμβαση σε κάποιο σημείο που θα υποδειχθεί κατόπιν σχετικής πρότασης, υπό την προϋπόθεση ότι αρμόζει στον ρυθμό και την αισθητική της πόλης (π.χ. σε μία περίφραξη κτιρίου του).
● Παράλληλα, η Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 να αναλάβει εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με τους φίλους και οπαδούς της ομάδας για τον καθαρισμό πινακίδων πληροφόρησης του κοινού από αυτοκόλλητα και γκράφιτι, που βρίσκονται στην παραλίμνια ζώνη και κατά μήκος προς το κέντρο της πόλης.
Κατά την εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνάντηση, με την προωθούμενη καμπάνια για τη βελτίωση της εικόνας στην πόλη, θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές, θα ενισχυθεί το αίσθημα συλλογικής δράσης για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και τη σκυτάλη της εθελοντικής παρέμβασης θα πάρουν στη συνέχεια φίλοι και οπαδοί άλλων αθλητικών ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, ο δήμος Ιωαννιτών θα συνεργαστεί με τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να διατηρηθεί η πόλη καθαρή και θα τους παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη σε ενημέρωση και εξοπλιστικό υλικό.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

12.08.17 | Σε αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για την...

Νέα κυκλοφοριακά δεδομένα έχουν δημιουργήσει στην πόλη και στον νομό Ιωαννίνων οι δύο μεγάλοι...

12.08.17 | Νέο «χτύπημα» από την ΠΟΕΔΗΝ για ελλείψεις...

Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Άρτας,...

12.08.17 | «Να καταστεί αξιόπιστο και λειτουργικό»

Την πάγια θέση του πως όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν, ώστε το αεροδρόμιο...

11.08.17 | Ενιαίος βηματισμός στο θέμα του αεροδρομίου

Με ενιαία φωνή και πίστη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουριστικού ρόλου του αεροδροµίου, οι...

11.08.17 | Το εργοτάξιο δίνει τη θέση του σε ένα μεγάλο...

Την αξιοποίηση της µεγάλης παραλίµνιας έκτασης, όπου σήµερα λειτουργεί το εργοτάξιο, επιδιώκει ο...

11.08.17 | «Πάγωσαν» τα έργα εν αναμονή της...

Τρέχουν για να προλάβουν να εκµεταλλευθούν τις καλές καιρικές συνθήκες για την εκτέλεση έργων και...

11.08.17 | Καταιγίδες και χαλάζι από αύριο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το επόμενο τριήμερο εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική...

11.08.17 | Ξεκινούν οι εργασίες στο τέλος του μήνα

Σε ένα χρόνο περίπου θα είναι έτοιμος ο κόμβος στη συμβολή των οδών Εφύρας και Βελουχιώτη, καθώς...