Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017
|

Πολλά υποσχόμενος ο ιαματικός τουρισμός

Στη δικτύωση των ιαματικών πηγών της Ηπείρου στοχεύει η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους, σε μια εποχή που ο ιαματικός τουρισμός, αν και έχει μεγάλες προοπτικές, παρουσιάζει πτωτική πορεία.

Η χώρα μας διαθέτει 753 ιαματικές πηγές που μπορούν να απευθυνθούν σε ασθενείς, αλλά και υγιή άτομα, με δεδομένο ότι ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας αναπτύσσονται παγκοσμίως. Ωστόσο, μόνο οι 36 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ, ενώ σημαντικές δυσκολίες, εξαιτίας του ασαφούς και δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου, υπάρχουν και στην αδειοδότηση ιαματικών κέντρων και υδροθεραπευτικών εγκαταστάσεων, που θα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Στην Ήπειρο υπάρχουν τα ιαματικά λουτρά στον Αμάραντο (διαθέτει προσωρινή πιστοποίηση) και τα Καβάσιλα Κόνιτσας, στον κόλπο Παλιοσάραγα Πρέβεζας και στο Χανόπουλο Άρτας, με τα τελευταία να έχουν λάβει την επίσημη αναγνώριση με ΦΕΚ.
Οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την αναγνώριση, πιστοποίηση και αδειοδότηση, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο εσωτερικό ιαματικό τουρισμό, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική πτώση στον κλάδο, πλην εξαιρέσεων. Η Ήπειρος, παρά τις δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστήσει στον ιαματικό τουρισμό, έχει μείνει αρκετά πίσω και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της μελέτης επισκεψιμότητας 2005-2016 της ομάδας περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι».
Η Ήπειρος το 2016 καταγράφει μόλις 4.432 εισιτήρια και ποσοστό μόλις 0,48% των συνολικών εισιτηρίων. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη μελέτη προσμετρούνται τα στοιχεία από τα λουτρά Αμαράντου και Πρέβεζας, καθώς τα λουτρά στα Καβάσιλα δε λειτούργησαν το 2015 και το 2016, ενώ για τα ιδιωτικά λουτρά της Άρτας δεν υπήρξαν στοιχεία στη μελέτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, πάντως, το ποσοστό της Ηπείρου στον συνολικό αριθμό εισιτηρίων είναι αρκετά χαμηλό, περίπου στο 2%, ενώ από το 2012 και μετά κινείται κάτω από το 1%.
Πτώση στα εισιτήρια σημειώνεται συνολικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Για παράδειγμα, η Κ. Μακεδονία τα τελευταία πέντε χρόνια συγκεντρώνει το 50% και πλέον των συνολικών εισιτηρίων. Το 2016 κατέγραψε περίπου 490.000 από τα 920.000 περίπου πανελλαδικά.
Η πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα στοιχεία, σε πανελλαδικό επίπεδο, αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Κυριότερος είναι οι περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ημερών παραμονής και των επισκεπτών, οι οποίοι κάλυπταν με δικούς τους πόρους την απαιτούμενη δαπάνη, ενώ ο αριθμός τους πλέον έχει μειωθεί σημαντικά.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προσπάθεια της περιφέρειας Ηπείρου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο με τις ιαματικές υποδομές της και να τις δικτυώσει με άλλες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως να τις προβάλει και να τις αναδείξει στο εξωτερικό.
Σε επίπεδο εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων και υποδομών, το θέμα έχει αναλάβει η αρμόδια αντιπεριφερειάχρης Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ σε επίπεδο προβολής ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, μιλώντας στον Η.Α., ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια και στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους tour operators γενικά, αλλά και από εκείνους που εξειδικεύονται στον θεματικό τουρισμό. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών χορηγούν υψηλά ποσά για ιαματικές θεραπείες και ευεξία, αρκεί όμως οι ιαματικές πηγές να είναι αναγνωρισμένες.
Έτσι, προς το παρόν η δυσκολία έγκειται στη με αργούς ρυθμούς διαδικασία αναγνώρισης και πιστοποίησης των πηγών, ενώ και το νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού, που πρόκειται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό. Πρόσφατα, η υπουργός Ελ. Κουντουρά, σε ομιλία της, ανέφερε ότι λύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών και ενεργοποιήθηκε εκ νέου η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, που προχωρά στην ταχύτατη αναγνώριση και νέων ιαματικών πηγών σε όλη την Ελλάδα, ενώ, για πρώτη φορά από το 2006, θα καθοριστούν σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, για την προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας, που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα έξω από τα εθνικά τους σύνορα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΒΑΣΙΛΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Κόνιτσας, από το τέλος του 2015 έχει καταθέσει τον φάκελο για την πιστοποίηση των πηγών στα Καβάσιλα, αλλά η διαδικασία ακόμη εκκρεμεί.
Παρόλα αυτά, ο δήμος, μετά την επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων και βελτιώσεις στην πρόσβαση, έχει δημοσιεύσει τη διακήρυξη δημοπράτησης των ιαματικών λουτρών, με στόχο να ανοίξει μια «νέα σελίδα». Επίσης, τα ιαματικά λουτρά στον Αμάραντο λειτουργούν από ιδιώτη παρέχοντας υδροθεραπείες και φιλοξενία.
«Αυτό που επιδιώκουμε, είναι η προβολή και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών με τέτοιον τρόπο ώστε, όχι μόνο να απευθυνόμαστε σε κοινό εκτός των ταμείων, αλλά και στην αγορά του εξωτερικού, η οποία απαιτεί αναβαθμισμένες υπηρεσίες», σημείωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρος.
Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του δήμου Κόνιτσας, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης. Ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει στην υπουργό πως το σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ο «ιαματικός πλούτος» της, δεν αξιοποιείται επαρκώς, αφού τα δύο υφιστάμενα ιαματικά λουτρά σε χρήση (Αμάραντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο, και υπογραμμίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες της ηλικίες, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας και -σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού που προσφέρει- την καθιέρωσή της ως προορισμού τεσσάρων εποχών.
 
 


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Σε φάση κατασκευής οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης...

Στον δήμο Ζίτσας ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων...

24.05.18 | Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα...

24.05.18 | Προκαταβολικό όχι σε απογευματινό ωράριο

Στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά και σε ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των...

24.05.18 | Δε φτάνουν μόνο οι εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Γιάννενα να αποτελέσουν ξανά τη μητρόπολη της...

23.05.18 | «Άδικη η επίθεση», απαντά ο δήμος Ιωαννιτών

Έλλειψη διάθεσης συνεργασίας καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμος Ιωαννιτών στον Σύλλογο...

23.05.18 | Ιδέες για «έξυπνες πόλεις»

Έξι ομάδες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και τις ιδέες τους στο τοπικό εργαστήριο City...

23.05.18 | «Δεν είναι επένδυση, αν καταστρέφει την...

Ένα πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, με το μήνυμα «No oil- Δεν είναι επένδυση, αν...

23.05.18 | Αυξάνει την πίεση για Λιμναίο Ταμείο

Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας...