Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
|

Αναζητώντας ευκαιρίες μέσω του προσφυγικού

Θετικό πρόσημο στην δύσκολη και επίπονη διαδικασία τους προσφυγικού αναζητά η περιοχή των Ιωαννίνων, αφήνοντας πίσω τους αιφνιδιασμούς και στρέφοντας το βλέμμα στη συνύπαρξη και την «επόμενη ημέρα».

Η Παιδόπολη «Αγία Ελένη» που κατέρρεε επί χρόνια αναμένοντας την αξιοποίησή της, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την «ανάσταση» εγκαταστάσεων, λόγω του προσφυγικού, προς όφελος και των προσφύγων που διαβιούν πλέον κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, στην οποία θα περιέλθει η δομή όταν εκλείψουν οι σημερινές ανάγκες.
Με πλήρη συναίσθηση της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή, έστω μέχρι κάποιοι από αυτούς να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιθυμούν, αλλά και με στόχο τα Γιάννενα να αξιοποιήσουν θετικά τον ρόλο τους στη διαχείριση του προσφυγικού, προχωρά η συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές.
Η συζήτηση για το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει το προσφυγικό στα Γιάννενα, έγινε σε ανώτατο πλέον επίπεδο, με αφορμή την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χρήστου Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε το δημαρχείο και είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα.
Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε για τη διαχείριση του ζητήματος από τους τοπικούς φορείς, κάτι που γνώριζε ούτως ή άλλως, καθώς, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του, η επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε τα στοιχεία για τον τρόπο υποδοχής των προσφύγων στην περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα στα Γιάννενα.
«Για μια ακόμη φορά, ως Έλληνας ένιωσα υπερήφανος, γιατί οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα και κρατούν ψηλά τη σημαία του ηθικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βασίζεται στην αλληλεγγύη», σημείωσε και πρόσθεσε πως σημασία έχει οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν της υποστήριξης που χρειάζονται, μέσα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να επιβαρύνονται τις τοπικές κοινωνίες και να νιώσουν ότι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
«Είναι γνωστή η βασική μας αρχή ως ανθρωπιστική κοινότητα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι πρέπει οι κοινότητες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, να είναι και αυτές σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και να νιώσουν ότι προσφέρουν, έχοντας κάποια στιγμή και μια μορφή “οφέλους”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΝΕΕΣ «ΕΣΤΙΕΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δημοτική αρχή έθεσε το αίτημα της χρηματοδότησης, μέσα από τις προβλεπόμενες από την Ε.Ε. διαδικασίες, έργων ανακαίνισης και αναπαλαίωσης κτιρίων, που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα, προκείμενου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Στόχος είναι, μέσα από κοινές δράσεις με την κοινωνία των Ιωαννίνων, οι χώροι να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες -για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή τους- όσο και από τους κατοίκους του δήμου.
Εξάλλου, ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς οργανώσεις, τις πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο και τις εθελοντικές ομάδες, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφυγών και όχι –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- της άμεσης ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητά τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.
Με τον κ. Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, συζητήθηκαν οι δυνατότητες, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθούν πρώτον, υποδομές του δήμου για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες των προσφύγων και δεύτερον, να ενισχυθούν οι δραστηριότητες των προσφύγων, με στόχο την ομαλή συνύπαρξη και ενσωμάτωση.
«Ο κ. Στυκλιανίδης απέδειξε ότι είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτά αυτιά και μας υπέδειξε και συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς, μια ατζέντα θεμάτων και το σκεπτικό που έχουμε επεξεργαστεί ως δήμος, να μπορέσουμε να τα οργανώσουμε ως πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία και να προχωρήσουμε τη διαδικασία για το καλό του τόπου και των προσφύγων την επόμενη ημέρα», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κολόκας ενημέρωσε τον Επίτροπο πως από το 2015 ο δήμος είναι μέλος του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρχικά με στόχο την υποστήριξη των αρχών της πόλης με τεχνογνωσία και κατάλληλη ερευνητική μεθοδολογία για τη συγκρότησης ενός διαπολιτισμικού σχεδιασμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών σε αυτόν. «Όραμά μας είναι η ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας, που αξιοποιεί ενεργά τους πρόσφυγες-μετανάστες, γηγενής, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα όλους τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας είναι η αναγνώριση και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στις δομές, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του δήμου», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΙ
Προς την κατεύθυνση της στήριξης των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών που «αγκαλιάζουν» πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι αρμόδιες αρχές προωθούν αφενός τη χρήση ενοικιασμένων διαμερισμάτων έναντι των δομών φιλοξενίας, αφετέρου τη χρηματική υποστήριξη των προσφύγων, ώστε οι ίδιοι να αυτοδιαχειρίζονται την καθημερινότητά τους.
«Η εμπειρία παγκοσμίως δείχνει ότι αυτή η διαδικασία προσφέρει όντως μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση για τον ίδιο τον πρόσφυγα και, την ίδια στιγμή, βοηθά και την κοινότητα που υποδέχεται τους πρόσφυγες και έχει κάποια οφέλη αποδεκτά, τα οποία βοηθούν σε αυτή τη συνύπαρξη. Με συνεργασία του υπουργείου, θα συνεχίσουμε ώστε αυτό το έργο που μας ανατέθηκε, να το κρατήσουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που είναι βασική αρχή της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Η διαδικασία μίσθωσης διαμερισμάτων, στην οποία μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο οι δήμοι, όπως ήδη το κάνουν αρκετοί δήμοι της χώρας, είναι ακόμη ένας τρόπος οικονομικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών και «έμμεσης» χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι γνωστό πως τα κονδύλια για την ανθρωπιστική κρίση διοχετεύονται μόνο μέσα από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς.
«Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια η διαχείριση της οποίας με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές, του ουμανισμού, της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περνά μέσα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αλλά, υπάρχει ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο διοχετεύεται μέσα από κρατικά κανάλια. Σε συνεργασία κυβερνητικών υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει η δυνατότητα τα κονδύλια που παραμένουν (520 εκ. ευρώ περίπου), να αξιοποιηθούν και με τη συνεργασία των τοπικών αρχών. Η δική μας εμπειρία, μέσα από την ενοικίαση διαμερισμάτων, λέει πως η τοπική αυτοδιοίκηση πανελληνίως έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά.
Οι κ.κ. Μπέγκας και ο Κολόκας, ενημέρωσαν τον Επίτροπο για τον σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με τη διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων, θέτοντας όμως παράλληλα το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και τη σημασία που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.10.18 | Πεδίο ανάπτυξης και για εμπορευματικές...

Μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια ξεκινούν οι τοπικοί φορείς με επιδίωξη, μετά την ανάπτυξη του...

20.10.18 | Μέτωπο πίεσης για οδικά έργα

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μέτωπο πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία για...

20.10.18 | Συνέλαβαν διακινητές και παραλήπτη

Τους μεταφορείς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αλλά και τον παραλήπτη τους, κατάφεραν να συλλάβουν...

20.10.18 | Πρόγραμμα στήριξης των γεννήσεων στο Ζαγόρι

Ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη...

20.10.18 | «Πράσινο κύμα» στην περιφερειακή της Άρτας

Στον συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών επί της περιφερειακής οδού προχώρησε ο δήμος Αρταίων,...

20.10.18 | Προειδοποιητικές αποχές στα λιμάνια

Σε προειδοποιητική αποχή από την εργασία αύριο Κυριακή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δέκα...

20.10.18 | Εξόρμηση του MέΡΑ25 στα Γιάννενα

Σε τροχιά εθνικών εκλογών έχει μπει το MέΡΑ25, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη...

19.10.18 | Στο επίκεντρο οι επιλογές για περιφέρεια και...

Με κύριο θέμα στην ατζέντα του τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην...