Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
|

«Μύλος» με τις βοσκήσιμες εκτάσεις

Στα… κάγκελα βρίσκονται οι δήμαρχοι, ορεινών και αγροτικών κυρίως δήμων της περιοχής, μετά την πρόσφατη τροποποιητική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, σχετικά με τον ρόλο που τους επιφυλάσσει στη διαδικασία κατανομής των βοσκήσιμων εκτάσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με ημερομηνία 20 Απριλίου, οι δήμοι θα καλούνται να συμπληρώνουν τους πίνακες με τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες εκτάσεις, καθώς και να υπολογίζουν το σχετικό μίσθωμα για τις μη επιλέξιμες, συνάπτοντας συμβάσεις μίσθωσης. Επίσης, μέσα σε 90 ημέρες θα πρέπει να εισπράττουν τα σχετικά μισθώματα.
Η ένσταση των δημάρχων έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη και για τις επιδοτήσεις, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο το υπουργείο, αφού δεν προχώρησε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Μια ευθύνη που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να αναλάβουν, από τη στιγμή που ούτε έχουν στοιχεία στα χέρια τους για τις μη επιλέξιμες εκτάσεις και τον τρόπο κατανομής τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε το απαιτούμενο επιστημονικό δυναμικό, ώστε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Ο μεγάλος φόβος των δημάρχων δεν είναι μόνο ότι ουσιαστικά θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε περίπτωση κάποιου ελέγχου από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι συμβάσεις μίσθωσης θα φέρουν την υπογραφή τους. Κάποιοι, μάλιστα, είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν τον κίνδυνο, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των κτηνοτρόφων, στην περίπτωση που αρνηθούν να εφαρμόσυν την εγκύκλιο Τσιρώνη.
Το μείζον ζήτημα είναι πως εκτιμούν πως θα υπάρξει μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων εκ των πραγμάτων και άρα θα εμφανιστούν απέναντι στους κτηνοτρόφους που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους και όχι από αυτούς που πραγματικά φέρουν την ευθύνη. «Οδηγούν τον κόσμο να χάσει τις επιλέξιμες εκτάσεις. Θα μας βγάλουν στη σέντρα. Αν υπογράψουμε, θα είμαστε παράνομοι. Αν δεν υπογράψουμε, θα είμαστε οι κακοί», ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και χαρακτηρίζει τον έντονο προβληματισμό που διακατέχει πολλούς από τους δημάρχους.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
Αυτό που ζητούν οι δήμαρχοι, είναι να γίνει η κατανομή όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την ευθύνη να την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τη θέση τους αυτή αναμένεται να τη διατυπώσουν και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στην αρμοδιότητα που τους ανατίθεται και μάλιστα αιφνιδιαστικά, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία.
«Δεν μπορούμε, γιατί δεν έχουμε τις υπηρεσίες και επιστημονικό δυναμικό. Ας μας δώσουν δυνατότητα και τα λεφτά για να βάλουμε εξωτερικούς συνεργάτες», ανέφερε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που διέγνωσε τις διαστάσεις του ζητήματος και έσπευσε να ενημερώσει και τους κτηνοτρόφους της περιοχής του σε έκτακτη συνάντηση την Τρίτη.
Σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους οργάνωσε και ο δήμος Ζίτσας, με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να αναφέρεται στις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή της υπ’αριθμ.558/39122/20-04-2017 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των βοσκοτόπων. «Οι κτηνοτρόφοι εκτιμώ πως θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ιδιότυπη «ομηρία», καθώς -χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων- προβλέπω πως θα χάσουν εισοδήματα που προέρχονται από επιδοτήσεις», υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος, καλώντας το υπουργείο να σταματήσει να παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» και να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. «Έπρεπε να έχουν καταρτιστεί χθες. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις ενισχύσεις που τόσο έχουν ανάγκη οι κτηνοτρόφοι μας και να τους αποδείξουμε ότι τους στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζίτσας και κάλεσε το υπουργείο να μη μεταθέτει τις ευθύνες του με τροπολογίες και αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. «Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται και με την απόφαση που υπέγραψε τον Απρίλιο ο αρμόδιος υπουργός, ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιών συρρικνώνει όλο και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Εμείς δεν μπορούμε και δε θέλουμε να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Εμπλοκή στο όλο θέμα έχει και η περιφέρεια Ηπείρου, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να καλεί τους δημάρχους να προχωρήσουν βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κτηνοτρόφοι. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ευθύνη θα βαρύνει τους δημάρχους, πολλοί είναι διστακτικοί.
Με αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση που έχει καλέσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμή, με τους αυτοδιοικητικούς του πρώτου βαθμού να επισημαίνουν πως από τη στιγμή που οι περιφέρειες εμφανίζονται να μην έχουν πρόβλημα να πιστοποιήσουν μια μετέωρη διαδικασία, να αναλάβουν συνολικά την ευθύνη.


Ενστάσεις για τις χαρακτηρισμένες ως «Δ» δημοτικές εκτάσεις από τον δήμο Ζίτσας
Τα ζητήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι μετά την κύρωση των δασικών χαρτών αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Ζίτσας χθες το μεσημέρι.
Αυτό που αποφασίστηκε, ήταν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε ο δήμος Ζίτσας να υποβάλει ενστάσεις επί των δημοτικών εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες ως «Δ», έτσι ώστε να μη χαθούν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, μέσω των οποίων ενεργοποιούν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Μέχρι και σήμερα που έχουν ξεκινήσει οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση και ενημέρωση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κύρωσή τους στις εθνικές αγροτικές επιδοτήσεις, γι’ αυτό ως δήμος, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων μας μέσω της υποβολής ενστάσεων για τις δημοτικές εκτάσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.05.18 | Ο «Κλεισθένης» αναθέρμανε το φλερτ

Την κοινή κάθοδό τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 θα επιδιώξουν οι...

26.05.18 | Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα Γίτανα

Αλλάζει ο «χάρτης» στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης του...

26.05.18 | Λίγος χρόνος, «εξαφανισμένες» ειδικότητες

Με τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής – επανεγγραφής των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας...

26.05.18 | Εγκαίνια στις ΤΟΜΥ και σε ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη 31 Μαΐου τα εγκαίνια των...

26.05.18 | Τα Γιάννενα τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες

Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις αφιερωμένες στους εθελοντές αιμοδότες θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα...

26.05.18 | Βότανα και αρωματικά στα Λιθαρίτσια

Βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και άλλα ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, σε έναν βοτανόκηπο...

26.05.18 | Μια Αστυνομία κοντά στον πολίτη

Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου τα...

25.05.18 | Αναζητείται συναίνεση εκ των υστέρων

Σε μια κρίσιμη φάση περνά το θέμα της εγκατάστασης των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική...