Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017
|

Ζητά ρόλο και λόγο η αυτοδιοίκηση

Αλλάζει ο χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα με την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το πρώτο «πράσινο φως» για τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας δόθηκε με την τροπολογία των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα λειτουργήσουν οι πρώτες 50-60 τοπικές μονάδες υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, αντιπροσωπευτικά σε όλη τη χώρα, και μέχρι τέλος του χρόνου θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 239 που προβλέπει συνολικά το νομοσχέδιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσες Τοπικές Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, ούτε που θα στεγαστούν, ωστόσο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μια πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου στον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτες δομές θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναζητούνται ήδη οι κατάλληλοι χώροι.

Στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου του υπουργείου με επικεφαλής τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, ο Γ.Γ. είχε συναντηθεί με τον κ. Κολόκα και τον ενημέρωσε για το σχεδιασμό του υπουργείου, ωστόσο δε ζητήθηκε να γίνει κάποια καταγραφή χώρων που θα μπορούσε να παραχωρήσει ο δήμος. Ενδεχομένως, εφόσον λειτουργήσουν τέτοιες δομές στην περιοχή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να λειτουργήσουν σε χώρους που διαθέτει το ίδιο το υπουργείο ή να συστεγαστούν με δομές του ΠΕΔΥ. Εξάλλου, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι το πρώτο επίπεδο που θα επισκέπτονται οι ασθενείς και σε δεύτερο επίπεδο τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Αστικού Τύπου (όπου υπάρχουν).

Οι Το.Μ.Υ., όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, θα λειτουργούν ως μονάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την προαγωγή και αγωγή υγείας, την πρόληψη, εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για μεταδιδόμενα ή μη νοσήματα, τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, την αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας και παραπομπή στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, την παρακολούθηση και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στη μονάδα και κατ’ οίκον, την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας, τη συμβουλευτική και υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες, την αναγνώριση και ανίχνευση ψυχικών παθήσεων και αντίστοιχα την αναγνώριση και ανίχνευση περιστατικών εξαρτήσεων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς εξαρτήσεων, την εκπαίδευση και καθοδήγηση ατόμων και οικογενειών για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού κινδύνου για την υγεία τους και τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης..

Σκοπός του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπολογίζεται ότι με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων στο τέλος του 2017 θα έχουν μειωθεί κατά 11,3%, δηλαδή 3.091.000 λιγότερες επισκέψεις, ενώ στο τέλος του 2018 η μείωση θα φτάσει στο 20,4%, δηλαδή 5.572.000 λιγότερες επισκέψεις.

 

παρεμβαση τησ ΚΕΔΕ

Να δοθεί παράταση της διαβούλευσης έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, λόγω του διαστήματος των εορτών του Πάσχα, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αφορά άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας ερήμην των δήμων.

Ο κ. Πατούλης καλεί το υπουργείο να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν πρώτα δεν υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών, ο οποίος θα αμβλύνει τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τον πολυκερματισμό και την έλλειψη συντονισμού των δομών αυτών, αλλά και να ληφθούν θεσμικά υπόψη οι θέσεις και οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε πρωτίστως να ερωτηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, από την οποία ζητάτε τη συνδρομή της, με σχετικές επιστολές που έχουν αποστείλει οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και οι οποίοι ζητούν από τους δήμους την εξεύρεση κατάλληλου χώρου – κτιρίου για τη στέγαση Τοπικού Ιατρείου στο πλαίσιο δημιουργίας των ΤΟ.Μ.Υ».

Τη θέση του ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας προς του πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης. «Πιστεύω ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουν γίνει συζητήσεις και εδώ για το πως μπορεί να γίνει και έχω καταθέσει προτάσεις. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμμετέχει με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών που προγραμματίζει το υπουργείο.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

12.08.17 | Σε αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για την...

Νέα κυκλοφοριακά δεδομένα έχουν δημιουργήσει στην πόλη και στον νομό Ιωαννίνων οι δύο μεγάλοι...

12.08.17 | Νέο «χτύπημα» από την ΠΟΕΔΗΝ για ελλείψεις...

Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Άρτας,...

12.08.17 | «Να καταστεί αξιόπιστο και λειτουργικό»

Την πάγια θέση του πως όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν, ώστε το αεροδρόμιο...

11.08.17 | Ενιαίος βηματισμός στο θέμα του αεροδρομίου

Με ενιαία φωνή και πίστη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουριστικού ρόλου του αεροδροµίου, οι...

11.08.17 | Το εργοτάξιο δίνει τη θέση του σε ένα μεγάλο...

Την αξιοποίηση της µεγάλης παραλίµνιας έκτασης, όπου σήµερα λειτουργεί το εργοτάξιο, επιδιώκει ο...

11.08.17 | «Πάγωσαν» τα έργα εν αναμονή της...

Τρέχουν για να προλάβουν να εκµεταλλευθούν τις καλές καιρικές συνθήκες για την εκτέλεση έργων και...

11.08.17 | Καταιγίδες και χαλάζι από αύριο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το επόμενο τριήμερο εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική...

11.08.17 | Ξεκινούν οι εργασίες στο τέλος του μήνα

Σε ένα χρόνο περίπου θα είναι έτοιμος ο κόμβος στη συμβολή των οδών Εφύρας και Βελουχιώτη, καθώς...