Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017
|

Τι Κλόκοβα, τι Λος Άντζελες

Δεν έχει προηγούμενο η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τα προβλήματα στην κυκλοφορία που δημιουργήθηκαν στην Ιόνια Οδό, κατά την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα.

Απουσία σημαντικών γεγονότων και με την ευκολία που μεταδίδονται πλέον διαμαρτυρίες και εικόνες μέσω των κοινωνικών δικτύων, το θέμα πήρε διαστάσεις και κατέληξε να γίνει μείζον πολιτικό θέμα.

Το γάντι των επικρίσεων σήκωσαν χθες το υπουργείο Υποδομών και ο ίδιος ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, που κατηγορούν ΜΜΕ και αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ αντεπιτίθενται με άκρως ειρωνική, μάλιστα, διάθεση.

Με οξύτατη κριτική στη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αλλά με σκωπτικό ύφος, απάντησε το υπουργείο Υποδομών, καταγγέλλοντας τους για «αποδόμηση της υπερπροσπάθειας που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση και παράδοση των τελματωμένων έργων που άφησαν πίσω τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, έφτασαν στο σημείο να κάνουν καταγγελίες «γιατί υπήρξε μποτιλιάρισμα κατά την έξοδο του Πάσχα ακόμη και το ότι έβρεξε ή και για το ότι δόθηκε το όνομα του Α. Παπανδρέου σε μια από τις σήραγγες». Το υπουργείο κάνει επίσης λόγο για «μονταζιέρα» που λειτούργησε όλες αυτές τις ημέρες και παραθέτει στοιχεία και δημοσιεύματα για ανάλογα μποτιλιαρίσματα, που έχουν συμβεί σε αντίστοιχες εορταστικές περιόδους σε χώρες του εξωτερικού, από το Λος Άντζελες την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι τις ουρές 915 χλμ. στη Γαλλία από εκδρομείς του Αυγούστου.

Τονίζει, επίσης, ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες πασχαλινές εξόδους των τελευταίων με ελάχιστα ατυχήματα κανένα θανατηφόρο στους αυτοκινητοδρόμους Κορίνθου-Πατρών, Ιονίας Οδού, Μωρέα και Τεμπών-Πλαταμώνα. Υπογραμμίζει ακόμα ότι «προσβάλλουν τη νοημοσύνη και τη μνήμη του ελληνικού λαού» τονίζοντας: «Δεν είμαστε όμοιοί τους, δε θα γίνουμε ποτέ».

Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Από την ημέρα παράδοσης των αυτοκινητοδρόμων ως σήμερα, επιχειρείται συνεχώς από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσής τους, η αποδόμηση της υπερπροσπάθειας που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση και παράδοση των τελματωμένων έργων που άφησαν πίσω τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς η κατάσταση των έργων και τα εργοτάξια φαίνονταν πριν από τον Ιανουάριο του 2015 και φαίνονται και σήμερα που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

Αφορμή για την κορύφωση του πραγματικού φιάσκου της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας υπήρξε η ταλαιπωρία τη Δευτέρα του Πάσχα, σε μια περιοχή που σε κάθε έξοδο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, μιας και η παλιά εθνική διαθέτει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν έγιναν εγκαίνια στην Ιόνια Οδό. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι σήραγγες ξεκίνησαν μετά το 2015 και είναι πλέον έτοιμες, ενώ έπρεπε να παραδοθούν τον Αύγουστο του 2017 και το οδικό τμήμα που τις συνδέει είχε καθυστερήσεις, εξαιτίας καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. Τι θα προτιμούσαν οι φωστήρες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και των ΜΜΕ τους; Να μη δινόταν η μεγάλη σήραγγα και να κινούνταν οι πολίτες για πολύ μεγαλύτερη απόσταση στην παλιά εθνική οδό, των αλλεπάλληλων στροφών και της υψηλής επικινδυνότητας;»

 

«Τρολάρισμα» στη Βουλή

Το υπουργείο Υποδομών δεν αρκέστηκε στην ανακοίνωση, αλλά δόθηκε και συνέχεια στη Βουλή από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου σχετικά με την εξαίρεση του Αγρινίου από τη σύνδεση με την Ιόνια οδό.

Ο κ. Σπίρτζης επέλεξε να «τρολάρει» αντιπολίτευση και ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξεκινάω με τη συμβουλή. Στα επικοινωνιακά επιτελεία των ΜΜΕ που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνήθως λένε κάθε μέρα το πρωί: “μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία και στημένη ιστορία”».
Εξαπέλυσε, δε, δριμεία επίθεση στον αρμόδιο τομεάρχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη και στη ΝΔ και επιστρατεύοντας την ειρωνεία, σημείωσε: «Θα έλεγα λοιπόν να μην πιστεύετε τα μάτια σας, να μη μετράτε το χρόνο που ταξιδέψατε για να έρθετε με ασφάλεια, να μη νοιάζεστε που δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό και να καταγγείλουμε όλοι εμένα και τον Αλέξη Τσίπρα για φιάσκο εγκαινίων».
Ο κ. Σπίρτζης πάντως απέφυγε να μιλήσει για πλήρη παράδοση του έργου της Ιόνιας οδού, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία μόνο ένα μέρος της και εστίασε το ενδιαφέρον του στα οφέλη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων των συμβάσεων, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα οδικά έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Πέραν της ειρωνείας που ξεχείλιζε, ο Χρήστος Σπίρτζης, αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση και με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, το οποίο συγκρίνει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πεδίο των οδικών αξόνων.
Στο στικάκι που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος, απεικονίζονται ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ολυμπία οδό συνοδευόμενοι από το σχόλιο «λόγια... λόγια... λόγια...», ακολουθούν εικόνες από έργα αυτοκινητοδρόμων που παρέμειναν «νεκρά» παρά τις εξαγγελίες για ταχεία ολοκλήρωσής τους κι έπειτα στον αντίποδα κατά τον Υπουργό τα έργα που ολοκληρώθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπουργίας του υπό το σχόλιο «εμείς μιλάμε με τα έργα μας».

 

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΦΟΣ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με ανάλογη φρασεολογία και στο ίδιο ύφος είναι ήρθαν οι ανταπαντήσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που απευθύνονται προσωπικά στον Χρ. Σπίρτζη.

«Ο κ. Σπίρτζης έγινε γενίτσαρος από επιλογή για μια υπουργική καρέκλα. Άρχισε να κόβει κορδέλες σε οδικούς άξονες μαζί με τον Αλ. Τσίπρα για να ξεφύγουν από την κατακραυγή του κόσμου. Πέτυχε το αντίθετο. Επιτίθεται με χυδαίο τρόπο στην παράταξη που τον ανέδειξε, αυτή που παρακαλούσε να τον στηρίξει στην προεδρία του ΤΕΕ, την παράταξη της οποίας την ιστορία καπηλεύεται. Ο υπουργός που παρέλαβε τα έργα έτοιμα κατά 80%, που έδωσε πανωπροίκι στους εργολάβους 500 εκ. ευρώ για να καλύψει τις καθυστερήσεις της κυβέρνησής του από τα capital controls, είναι ο ίδιος υπουργός που τεμάχισε στα οκτώ τον άξονα «Πάτρα – Πύργος» για να τον αναθέσει τμηματικά στον κουμπάρο εργολάβο κ. Καλογρίτσα.

Είναι ο ίδιος που υπηρετεί το κόμμα που καταψήφισε τις συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, που στήριξε το κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά οργανώνει επικοινωνιακές φιέστες για έργα που δεν τους ανήκουν και που τα υπέσκαψαν σε κάθε τους στάδιο. Είναι το μόνο που τους απέμεινε μετά τις μηδενικές τους επιδόσεις τόσο στο σχεδιασμό δημοσίων έργων, όσο και στη διαχείριση των δημοσίων συγκοινωνιών», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υπεύθυνος Υποδομών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης και προσθέτει: «Ο αυτοεξευτελισμός τους δεν έχει όρια. Τώρα πια όμως όλοι τους ξέρουν. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο».

«Ναι κύριε Σπίρτζη μου. Δίκιο έχετε. Αυτοί που γκρινιάζουν για τα μποτιλιαρίσματα στην Ιόνια οδό, είναι οι επαρχιώτες. Οι κοσμογυρισμένοι(;) -όπως εσείς και οι συνάδελφοί σας υπουργοί- γνωρίζουν ότι μποτιλιαρίσματα έχει και στο Λος Αντζελες, το Παρίσι, το Λονδίνο... Μην ασχολείστε, όμως, με την πλέμπα. Στο ύψος σας εσείς. Με τις κορδέλες σας, τους εργολάβους σας, τις εκπτώσεις σας, τις κατατμήσεις σας, τις απευθείας αναθέσεις σας, τα βοσκοτόπια σας...», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Ο κ. Σπίρτζης επανήλθε με νέα δήλωση, θέλοντας να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο υπουργός Υποδομών εύχεται στον κ. Μανιάτη «καλή συνέχεια στο ταξίδι του στον νεοφιλελευθερισμό» και σημειώνει πως «αν ίσχυαν στο παραμικρό τα όσα ο υπουργός του Αντώνη Σαμαρά κ. Μανιάτης ισχυρίζεται, τότε θα γινόμουν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ή πρωθυπουργού αντίστοιχης πολιτικής τοποθέτησης, πράγμα που ήταν, είναι και θα είναι αδύνατο». Προσθέτει πως η παράταξη που τον ανέδειξε, «είναι σίγουρο ότι δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στο χώρο των συμμαχιών με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτακη, είναι εκεί που πάντα ήταν: στο σοσιαλιστικό αριστερό χώρο».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.05.18 | Ο «Κλεισθένης» αναθέρμανε το φλερτ

Την κοινή κάθοδό τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 θα επιδιώξουν οι...

26.05.18 | Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα Γίτανα

Αλλάζει ο «χάρτης» στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης του...

26.05.18 | Λίγος χρόνος, «εξαφανισμένες» ειδικότητες

Με τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής – επανεγγραφής των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας...

26.05.18 | Εγκαίνια στις ΤΟΜΥ και σε ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη 31 Μαΐου τα εγκαίνια των...

26.05.18 | Τα Γιάννενα τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες

Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις αφιερωμένες στους εθελοντές αιμοδότες θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα...

26.05.18 | Βότανα και αρωματικά στα Λιθαρίτσια

Βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και άλλα ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, σε έναν βοτανόκηπο...

26.05.18 | Μια Αστυνομία κοντά στον πολίτη

Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου τα...

25.05.18 | Αναζητείται συναίνεση εκ των υστέρων

Σε μια κρίσιμη φάση περνά το θέμα της εγκατάστασης των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική...