Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017
|

Τα Γιάννενα εκτόξευσαν τον δικό τους δορυφόρο

Λίγες ώρες μετά την επιτυχή εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στο διάστημα δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρων, δέκα άλλοι ελληνικής κατασκευής μικροί, πειραματικοί δορυφόροι εκτοξεύονταν στην περιοχή της Κωπαΐδας.

Ανάμεσά τους και αυτός της ομάδας «Zephyrus», που εκπροσωπεί το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων στην τελική φάση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού διαστημικής CanSatin Greece 2017, που διεξάγεται στην Αθήνα από την Τρίτη έως και αύριο Παρασκευή. Ο διαγωνισμός Cansat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διεξάγεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ο δορυφόρος (sat) είναι μικρός όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού (can). Είναι εξοπλισμένος με arduino και κατασκευάζεται με αυστηρούς περιορισμούς (διαστάσεων, βάρους κόστους κ.λπ). Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 και από τότε έχουν λάβει χώρα έξι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014. Η ιδέα για τη διεξαγωγή, για πρώτη φορά, του διαγωνισμού CanSat στην Ελλάδα προέκυψε τον Οκτώβριο του 2015, όταν στο πλαίσιο μίας συζήτησης για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτοί οι τρεις φοιτητές είχαν συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την πορεία τους ως φοιτητές, πλέον, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch, αποφάσισαν να διοργανώσουν τον διαγωνισμό στην Ελλάδα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Η ομάδα «Zephyrus» δημιουργήθηκε από 13 μαθητές και των δύο πρώτων τάξεων του 7ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό και, με την καθοδήγηση του καθηγητή πληροφορικής του σχολείου Γιώργου Σκαργιώτη και τη συνδρομή του καθηγητή Βιολογίας Νίκου Μαρέτα, κατέθεσαν την αίτηση συμμετοχής με την πρόταση-ιδέα κατασκευής του δικού τους πειραματικού δορυφόρου.
Η αίτηση συμμετοχής αξιολογήθηκε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (πρωτοτυπία, δυνατότητα υλοποίησης, οργανωτική δομή κ.λπ) και επιλέχθηκε να είναι ανάμεσα στις δέκα συνολικά προτάσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, που χρηματοδοτήθηκαν ώστε να κατασκευάσουν τον δορυφόρο τους και να τον δουν να εκτοξεύεται από τον πύραυλο κατά το τριήμερο διεξαγωγής του CanSat in Greece 2017. Οι Μυρτώ Αναστασούλη, Δημήτρης Γιώτης, Διαμαντής Πλαχούρας, Κώστας Βαράκας, Νίκος Καλαμπόκης, Εύη Σάκκου, Γεωργία Δασούλα, Γιώργος Καπέλης, Δημήτρης Στάθης, Κώστας Λώλος, Άννα Πάνου, Κώστας Τόλης και Κώστας Πήλιος παρουσίασαν την Τρίτη το project τους και χθες εκτόξευσαν με επιτυχία τον πειραματικό τους δορυφόρο, αναμένοντας αύριο τα τελικά αποτελέσματα για το αν θα είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
«Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των παιδιών με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Η διεύθυνση του σχολείου ενθαρρύνει και στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες, και με χαρά είδαμε τα παιδιά να συνεργάζονται και να δημιουργούν κάτι σπουδαίο», τόνισε ο διευθυντής του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων Γιάννης Ντούρος, λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση.
Το cansat του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων είχε δύο αποστολές: μια πρώτη (μετρήσεις πίεσης και θερμοκρασίας) προκαθορισμένη από τους διοργανωτές, που ήταν κοινή για όλες τις ομάδες, και μία δεύτερη που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της ομάδας.
Η δεύτερη αποστολή ήταν σαφώς πιο σύνθετη και περίπλοκη από την προκαθορισμένη, καθώς αποτελούνταν από δύο μέρη, ένα στον αέρα και ένα στο έδαφος.
Στον αέρα, κατά την πτώση μετά την εκτόξευση, έκανε συγκεκριμένες μετρήσεις με έναν ειδικό πολυαισθητήρα αερίων, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Στο δεύτερο σκέλος της αποστολής, όταν ο δορυφόρος προσγειώθηκε, υπήρξε απελευθέρωση από το αλεξίπτωτο με ειδικό μηχανισμό και μερικώς ελεγχόμενη κίνηση, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε ακριβή μέτρηση του αιθενίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αυτανάφλεξη των φυτών και την πρόκληση πυρκαγιών. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε διάφορες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος», εξήγησε ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Σκαργιώτης, κάνοντας λόγο για ένα απαιτητικό project , στο οποίο οι μαθητές εναπόθεσαν μεγάλη προσπάθεια και χρόνο.


5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Οι διεθνείς πτήσεις άνοιξαν δρόμους διαφυγής

Στον χάρτη των αεροδρομίων, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να διακινηθούν παράνομοι μετανάστες...

18.07.18 | Έρευνα για την «προτροπή» σε χρήση ιδιωτικών...

Έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όσους έγραψαν, ανάρτησαν, αλλά και δημοσίευσαν ανακοίνωση του...

18.07.18 | Ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος

Απλήρωτοι, σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι και χωρίς τη δυνατότητα να εγγραφούν στο ταμείο...

18.07.18 | Μάζευαν παράνομα τσάι του βουνού

Περίπου 60 κιλά τσάι του βουνού, που είχε συλλεχθεί και εκριζωθεί, εντόπισαν αστυνομικοί του...

18.07.18 | Συνεχής διάλογος με στόχο τις αλλαγές

Συνεχής θα είναι ο διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι την...

18.07.18 | «Χρυσοί» Ηπειρώτες στο Πανελλήνιο Στίβου

Χρυσός Πρωταθλητής Ελλάδας, για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, αναδείχθηκε ο Μιχάλης Παππάς στο...

18.07.18 | Νέες νοηματοδοτήσεις στην αρχαία κληρονομιά

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έληξε το Ομαδικό-Αναλυτικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης, τόσο για τους...

17.07.18 | «Συμβιβαστικές λύσεις» για το νέο...

Σε αναζήτηση της χρυσής τομής βρίσκονται υπουργείο Παιδείας, πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τ.Ε.Ι....