Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017
|

Αρνητική «πρωτιά» στους τοκετούς με καισαρικές

Αυξητικές τάσεις, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσιάζει και στα Γιάννενα ο αριθμός των τοκετών μέσω καισαρικών τομών, έναντι των φυσιολογικών τοκετών, με έξι στις δέκα γυναίκες να γεννούν με καισαρική.

Πρόκειται σαφώς για ένα ζήτημα που αφορά κάθε γυναίκα ξεχωριστά και κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις βάσει στατιστικών και αριθμών, αλλά η ενημέρωση, και σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση για τις γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας.

Παρά ταύτα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υπουργείο Υγείας της χώρας, την Ελληνική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρία, αλλά και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας στον τομέα αυτό, και φυσικά τις ίδιες τις μητέρες και τις οικογένειές τους.

Στόχος όλων, με δεδομένο πλέον πως στη χώρα μας ο αριθμός των καισαρικών τομών είναι αυξημένος, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, είναι να προωθηθεί ο φυσιολογικός τοκετός στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι απαραίτητη η καισαρική τομή από ιατρικής άποψης, αλλά «εδράζεται» στην επιθυμία της γυναίκας είτε από άγνοια, είτε από φόβο.

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναδεικνύει την Ελλάδα πρώτη πανευρωπαϊκά σε καισαρικές τομές, που φτάνουν το 56,8% επί του συνόλου των γεννήσεων, όταν, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι το 15%.

Βέβαια, και άλλες χώρες της Ευρώπης υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό, φτάνοντας περίπου το διπλάσιο, δηλαδή το 30% των συνολικών τοκετών, ωστόσο, και πάλι τα ποσοστό στη χώρα είναι διπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως τα ιδιωτικά μαιευτήρια και κλινικές είναι εκείνα που συγκεντρώνουν την πλειονότητα των γεννήσεων με καισαρικές, τουλάχιστον με τα στοιχεία του διαστήματος 2013-2015 του ΕΟΠΥΥ, όπου στην πρώτη δεκάδα των παρόχων υγείας που σημειώθηκαν γεννήσεις με καισαρικές, εννέα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο μία δημόσια.

 

τα στοιχεία

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στα δύο δημόσια νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να ξεπερνά το πανελλαδικό ποσοστό και να φτάνει το 64% για το 2016 και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», να κυμαίνεται στα πανελλαδικά επίπεδα, περίπου στο 55%.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που σημείωσε στον Η.Α ο διευθυντής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεόδωρος Στέφος. Αυτό δεν είναι άλλο από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο να έχει μειωθεί σημαντικά η παιδική νοσηρότητα και θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια. «Αυτό έχει επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό», σημείωσε προσθέτοντας πως στην κλινική, αλλά και στο τμήμα Νεογνών που είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, εξυπηρετούνται γυναίκες από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση 2017 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική πραγματοποιούνται περί τους 1.200 τοκετούς ετησίως. Το 2016 παρουσιάστηκε αύξηση του συνολικού αριθμού τοκετών κατά 7,32%, όμως δεν παρατηρείται ομοιόμορφη κατανομή ανάμεσα στους φυσιολογικούς τοκετούς και τις καισαρικές. Έτσι, για το 2016 υπήρξε μείωση των φυσιολογικών τοκετών κατά 2,02% και αντίστοιχη αύξηση των καισαρικών κατά 13,25%. Επίσης, επισημαίνεται ότι στο Νοσοκομείο, από το 2003, παρατηρείται μια συνεχής μείωση του αριθμού των φυσιολογικών τοκετών έναντι του αντίστοιχου αριθμού των καισαρικών.

Έτσι, ενώ το 2003 ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών ήταν 1.381 (ποσοστό 77,06%) και των καισαρικών ήταν 411 (ποσοστό 22,94%), το 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 436 φυσιολογικοί τοκετοί (35,42%), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των καισαρικών ήταν 795 (64,58%). Από το 2003 μέχρι και το 2016 παρατηρείται μείωση των φυσιολογικών τοκετών κατά 68,43%.

Σε μικρότερα ποσοστά, αλλά με αυξητική τάση, εμφανίζονται οι καισαρικές τομές και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα με αφορμή την εκδήλωση του Συλλόγου Μαιών-Μαυτήρων για τον μητρικό θηλασμό, το ποσοστό αγγίζει το 55% περίπου, όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν περίπου στο 45%.

 

οι παράγοντες

Η συζήτηση για τον υψηλό αριθμό καισαρικών έχει ξεκινήσει στη χώρα εδώ και καιρό, και οι παράγοντες που επιδρούν στην επιλογή αυτή της μεθόδου, είναι πολλοί και για κάθε γυναίκα διαφορετικοί.

Υπάρχουν παράγοντες που επιβάλλουν την καισαρική τομή έναντι του φυσιολογικού τοκετού, σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται, και σε αυτές τις περιπτώσεις σαφώς προέχει η υγεία και ασφάλεια της μητέρας και του νεογνού.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κοινωνικοί παράγοντες, στους οποίους αναφέρθηκε και ο κ. Στέφος. Για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των γυναικών που τεκνοποιούν πρώτη φορά σε μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν ηλικία ή που χρησιμοποιούν μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο φόβος πολλών για την «πολύτιμη κύηση», όπως ονομάζεται, επίσης οδηγεί κάποιες σε αυτή την απόφαση. Μάλιστα, είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι ίδιες οι γυναίκες επιθυμούν την καισαρική τομή, μια επιθυμία που γίνεται σεβαστή από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τις οδηγίες διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, και σε αυτό το σκέλος, η ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας είναι πρωταρχικής σημασίας, όπως και η ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας.

Ούτε οι παράγοντες «ευκολίας» ή ακόμα και κέρδους μπορούν να παραβλεφθούν και έχουν μελετηθεί σε μελέτη του ΠΟΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Έχουν να κάνουν με το κόστος όπως και την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ για τις αντίστοιχες πράξεις, δηλ. τον φυσιολογικό τοκετό, την καισαρική, τον φυσιολογικό τοκετό με χειρουργικές διαδικασίες ή την χρονική διευκόλυνση που παρέχει η καισαρική τομή σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό.

Ωστόσο, «η εξήγηση για το φαινόμενο των αυξημένων καισαρικών τομών είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στην κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής, όπως επισημαίνει και εξηγεί η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση των καισαρικών τομών, επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αναφερθεί η επιλογή αρκετών ιατρών, και όχι μόνο μαιευτήρων, για «αμυντική» άσκηση της ιατρικής, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ποινικών και αστικών διαδικασιών, όπως αγωγών και μηνύσεων, δεδομένου ότι η μη διενέργεια καισαρικής τομής αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αυτών των αγωγών. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται και θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό διαφορετικό πρίσμα κάθε απόφαση για καισαρική τομή» και συνεχίζει «η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας (μαιευτήρες, μαίες και αναισθησιολόγοι) επίσης επηρεάζει το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, καθώς μπορεί να μην παρέχονται υπηρεσίες απρόσκοπτα και με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για όλο το 24ωρο σε ορισμένα μαιευτήρια, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα διενέργειας επισκληριδίου αναλγησίας».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.10.18 | Πεδίο ανάπτυξης και για εμπορευματικές...

Μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια ξεκινούν οι τοπικοί φορείς με επιδίωξη, μετά την ανάπτυξη του...

20.10.18 | Μέτωπο πίεσης για οδικά έργα

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μέτωπο πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία για...

20.10.18 | Συνέλαβαν διακινητές και παραλήπτη

Τους μεταφορείς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αλλά και τον παραλήπτη τους, κατάφεραν να συλλάβουν...

20.10.18 | Πρόγραμμα στήριξης των γεννήσεων στο Ζαγόρι

Ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη...

20.10.18 | «Πράσινο κύμα» στην περιφερειακή της Άρτας

Στον συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών επί της περιφερειακής οδού προχώρησε ο δήμος Αρταίων,...

20.10.18 | Προειδοποιητικές αποχές στα λιμάνια

Σε προειδοποιητική αποχή από την εργασία αύριο Κυριακή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δέκα...

20.10.18 | Εξόρμηση του MέΡΑ25 στα Γιάννενα

Σε τροχιά εθνικών εκλογών έχει μπει το MέΡΑ25, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη...

19.10.18 | Στο επίκεντρο οι επιλογές για περιφέρεια και...

Με κύριο θέμα στην ατζέντα του τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην...