Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017
|

Κοινά προβλήματα, χωριστές κινητοποιήσεις

Ερίζουν τα κόμματα για το ποιος θα «σώσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ερίζουν και οι εργαζόμενοι για το ποιος θα έχει το «μονοπώλιο» της διεκδίκησης και έτσι, αμέσως μετά το Πάσχα, έρχονται όχι μια, αλλά δύο μεγάλες κινητοποιήσεις για την υγεία, στην πόλη των Ιωαννίνων, με διαφορά μιας ημέρας.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας είναι πολλά και σημαντικά, όπως η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ο φραγμός στη συνεχή υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος, ζητήματα που έχουν επιπτώσεις πρώτα και κύρια στους πολίτες και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Ωστόσο, ούτε αυτά φαίνεται πως είναι ικανά να ενώσουν τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τους εργαζόμενους σε μια κοινή, καθολική κινητοποίηση.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου έρχεται στην Ήπειρο και τα Γιάννενα το γνωστό πλέον «Καραβάνι υγείας» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ΕΚΑΒ και άλλες δομές πρόνοιας.

Η «πορεία σωτηρίας», όπως την ονομάζουν, θα φτάσει μέχρι το νησί των Ιωαννίνων, όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε μετά από σύσκεψη των σωματείων στις 28 Μαρτίου. Η εκκίνηση θα δοθεί στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στην είσοδο της πόλης, και μέσω των κεντρικών οδικών αρτηριών θα φτάσει στην πλατεία Μαβίλη, όπου θα γίνει επιβίβαση σε καραβάκια για το νησί.

Την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 25 Απριλίου, πραγματοποιείται πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την υγεία από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου, μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας και Κέρκυρας, καθώς και τα Σωματεία Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων. Το συλλαλητήριο θα έχει αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με κεντρικό αίτημα να σταματήσει η υποχρηματοδότηση στην υγεία και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Μάλιστα, τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας και Κέρκυρας (που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, όπως και τα Εργατικά Κέντρα, κατηγορούν την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για διοργάνωση κινητοποιήσεων «θεατρινισμού».

«Αποδεικνύεται ότι οι συμβιβασμένες παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αλλά και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός ΑΡΜΑ-ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναδειχθεί ο πιο απροκάλυπτα φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στις ζωές μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέσα από μαζικές διαδικασίες, με δουλειά στα πρωτοβάθμια σωματεία, σε κοινό αγώνα με τους ασθενείς και το λαό. Το αποδεικνύουν και τα τέσσερα προηγούμενα «καραβάνια υγείας» και οι «πληρωμένες απεργίες των συνδικαλιστών» με την ελάχιστη συμμετοχή υγειονομικών και λαού. Μοναδικός τους στόχος είναι οι επικείμενες εκλογές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθούν φέτος πανελλαδικά και η ανανέωση των συνδικαλιστικών τους καρεκλών», αναφέρουν σε ανακοίνωση του συντονιστικού

Από την πλευρά τους, τα Εργατικά Κέντρα περιγράφουν την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας- πρόνοιας στην περιοχή μας, λέγοντας πως στην ουσία, «τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και όχι ως νοσοκομεία, με συνέπεια οι ασθενές να μετακινούνται στα Γιάννενα και την Άρτα, να υπερφορτώνονται τα τρία νοσοκομεία και να αυξάνονται τα έξοδα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού και το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού».

Η κινητοποίηση έχει στόχο την πίεση για αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και δημόσιας υγείας. Ακόμη, ζητούν ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ’ όλες τις κρατικές μονάδες υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Ρέει το χρήμα από τον «ΦιλόΔημο»

Ακόμη και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ξεπερνά η ανταπόκριση των δήμων στα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι...

21.08.18 | Αναβάθμιση διαρκείας στις σχολικές υποδομές

Με μικρά εργοτάξια μοιάζουν τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη...

21.08.18 | «Τίποτα δε χάνουμε, πριν χαθεί»

Αισιόδοξος ότι το Γεφύρι της Πλάκας μπορεί να γεφυρώσει ξανά τον Άραχθο στο τέλος του επόμενου...

21.08.18 | Αναζητώντας τη συνέχεια του νήματος

Με στόχο την αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής των μαστόρων της πέτρας ξεκίνησε χθες το 12ήμερο...

21.08.18 | Καταγγέλλουν τακτική «πλημμύρας»

Για τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου,...

21.08.18 | Σχέδια εκκένωσης συντάσσουν οι δήμοι

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, αλλά και ο...

21.08.18 | Εγκατέλειψαν αυτοκίνητο με 144 κιλά κάνναβης

Έμφορτο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ήταν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο...

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...