Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017
|

Από Ιούνιο στην Εφορία

Εκατοντάδες είναι οι ιδιοκτήτες οικιών και διαμερισμάτων στην πόλη των Ιωαννίνων, που καλούνται να πληρώσουν τα «φέσια» των ενοικιαστών στη ΔΕΥΑΙ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι ενοικιαστές, εκτός από τα απλήρωτα ενοίκια και πάσης φύσεως χρέη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αφήνουν υψηλές οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ, τις οποίες επωμίζονται οι ιδιοκτήτες, αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει παροχή νερού στο οίκημά τους.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό και οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς την ΔΕΥΑΙ από ενοικιαστές εκτιμάται ότι αφορούν ακόμη και το 60% των ιδιοκτητών, σημείωσε μιλώντας στον Η.Α. ο δικηγόρος, υπεύθυνος της τοπικής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Χρυσόστομος Σιαράβας.

Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, εκτός από το γεγονός πως έχει χάσει χρήματα από ενοικιαστές που έφυγαν «εν μια νυκτί», καλούνται να επωμιστούν και τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΥΑΙ, που αγγίζουν περίπου τα 400 με 500 ευρώ το χρόνο για κάθε κατοικία, ανάλογα βέβαια τα τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της δημοτικής επιχείρησης, που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση οφειλής, υπόχρεος είναι είτε ο ενοικιαστής είτε ο ιδιοκτήτης, ακόμη και αν έχει γίνει αλλαγή του ονόματος στον λογαριασμό, και η επιχείρηση –απουσία του ενοικιαστή, που συχνά γίνεται «καπνός»- ζητά την αποπληρωμή των οφειλών από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να μη γίνει διακοπή της παροχής.

Τη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, αναμένεται να δώσει η εφαρμογή του νέου Κανονισμού της επιχείρησης, με τον οποίο οι οφειλές της επιχείρησης θα βεβαιώνονται πλέον στις Οικονομικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΥΑΙ δίνεται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ιωαννίνων, δηλαδή θα βεβαιώνονται στην Εφορία, οπότε θα σταματήσει να τα επωμίζεται ο ιδιοκτήτης και οι οικονομικές υπηρεσίες θα «κυνηγούν» τους πραγματικά υπόχρεους.

Σε αυτό βοηθά και η νομοθεσία των τελευταίων ετών, που επιβάλλει ηλεκτρονικά συμβόλαια μίσθωσης με όλα τα στοιχεία του ενοικιαστή, όπως και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Σε περίπτωση, βέβαια, που δε γίνεται μίσθωση με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το «ρίσκο» να βρεθεί με οφειλές.

Η αλλαγή στον Κανονισμό της Επιχείρησης εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο και, σύμφωνα με την τελική απόφαση, καθώς υπήρξαν τροποποιήσεις στην αρχική εισήγηση του αντιπροέδρου Μάκη Χρυσοστόμου προς το Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ με παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οφειλές άνω των 3000 ευρώ ή αυτές που εκκρεμούν πάνω από τρία χρόνια, ανεξαρτήτως ποσού, θα βεβαιώνονται στην Εφορία.

Πλέον, ο Κανονισμός βρίσκεται στα «χέρια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να εγκριθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, και αμέσως μετά, θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο υπουργική απόφαση. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου τον Ιούνιο.

Η βεβαίωση των οφειλών θα αφορά και τις νέες μισθώσεις, που θα γίνουν από τον Ιούνιο και μετά, αλλά και παλαιές οφειλές για τις οποίες υπάρχουν τα στοιχεία του ενοικιαστή, έχει γίνει δηλαδή συμβόλαιο μίσθωσης. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, η ΔΕΥΑΙ θα καταφέρει να εισπράξει και άλλες οφειλές, μεγάλων ποσών, είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις και οργανισμούς.

«Με τη βεβαίωση της οφειλής στη ΔΟΥ, θα επιβαρύνεται ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, αποκαθίσταται μία στρέβλωση και ευελπιστούμε πως θα γίνει εφικτό να υπάρξει σε ένα βαθμό κάλυψη αυτών των εξαιρετικά δύσκολων και αμφιβόλου εισπράξεως απαιτήσεων», είχε αναφέρει στη συνεδρίαση ο κ. Χρυσοστόμου και έκανε γνωστό πως σε ανάλογες ενέργειες έχουν προχωρήσει πολλές ΔΕΥΑ της χώρας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.07.17 | Πολλαπλά οφέλη και «ανοιχτό στοίχημα»

Ένα καλό «deal» με οικονομικούς όρους, μια συμβασιοποίηση σε χρόνο ρεκόρ, ένα έργο που φιλοδοξεί να...

22.07.17 | Μονόδρομος η εφαρμογή του περιφερειακού...

Όφελος πέντε εκατοµµυρίων περίπου στο κόστος διαχείρισης των απορριµµάτων προκύπτει από τη µελέτη...

22.07.17 | Βγαίνουν από την «απομόνωση» οι Παιδαγωγικές...

Με ικανοποίηση αντιμετωπίζουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων την επικείμενη...

22.07.17 | Μουσείο Ευεργετών στο Γραμμένο

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που αφορούν την δημιουργία του Εθνικού...

22.07.17 | «Μπαίνουμε σε έναν καινούργιο δρόμο»

«Το τέλος του 2017 θα βρει τη χώρα µε µια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που είχαµε µέχρι...

22.07.17 | Προς παράδοση το προτελευταίο τμήμα

Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Ιόνιας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο...

22.07.17 | Δύο εκ. ευρώ για το ιστορικό δημαρχείο Άρτας

Στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με...

22.07.17 | Ακόμη 50 φοιτητές θα διδαχθούν ελληνικά στα...

Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανατέθηκε η υλοποίηση του 24ου Προγράμματος υποτροφιών Ελληνικής Γλώσσας...