Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017
|

Υπό διαρκή αμφισβήτηση οι Συμπαραστάτες

Δύο σενάρια για το μέλλον του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, έχουν πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη».

Η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που εξετάζει την αναθεώρηση, προτείνει είτε την αντικατάσταση του θεσμού από τον Συνήγορο του Πολίτη, με ταυτόχρονη «αποκέντρωση», είτε αλλαγές στον τρόπο εκλογής και λειτουργίας του θεσμού.

Η ύπαρξη του Συμπαραστάτη αποτελεί όχι μόνο μια υποχρέωση της χώρας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένα δείγμα αλλαγής νοοτροπίας, τόσο των αιρετών και των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, όσο και των ίδιων των πολιτών.

Η επικείμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη, και σε αυτό το σημείο, πάντως, έχει προκαλέσει ήδη τη δυσφορία του Δικτύου Συμπαραστατών, που εκπροσωπεί 40 περιφερειακούς και δημοτικούς Συμπαραστάτες της χώρας, οι οποίοι διακρίνουν στη στάση της Επιτροπής «μονόπλευρη συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τους βοηθούς του, επιβεβαιώνοντας την προκατάληψη εναντίον του θεσμού».

Η πρόταση της Επιτροπής επισημαίνει πως ο Συμπαραστάτης του Δημότη λειτουργεί σε λιγότερο του 1/5 των υπόχρεων δήμων και τονίζει χαρακτηριστικά πως «ουσιαστικά ο θεσμός δε λειτουργεί», προσθέτοντας πως στην αδρανοποίηση του θεσμού και της μη προσδοκώμενης ανταπόκρισης έχουν συντελέσει ο τρόπος επιλογής, το γεγονός ότι κάποιοι αιρετοί δε θέλουν την ύπαρξη του θεσμού, η μη αναγνώριση και ανάδειξη του θεσμού ως κάτι καινούριου που χρειάζεται την προσοχή όλων, η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη για τον θεσμό, η σύγχυση του Συμπαραστάτη του Δημότη με τον Συνήγορο του Πολίτη και η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Ως πρώτο εναλλακτικό σενάριο, προτείνεται η κατάργηση του θεσμού του Συμπαραστάτη και η απόδοση του συνόλου των σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση διαμεσολαβητικών αρμοδιοτήτων στο Συνήγορο του Πολίτη, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της παρουσίας του τελευταίου σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η τοπική παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη δεν μπορεί να αφεθεί στο επίπεδο της απλής «περιοδείας» των στελεχών της Αρχής, αλλά θα πρέπει -εφόσον προκριθεί το σενάριο αυτό- να προσλάβει μόνιμα, οργανωτικά χαρακτηριστικά, με τη λειτουργία γραφείων Συνηγόρου ανά την επικράτεια, έστω και σε πιο περιορισμένη κλίμακα από αυτή που προβλέπεται σήμερα για τον Συμπαραστάτη.

Όπως επισημαίνει η ίδια Επιτροπή, η δημιουργία Γραφείων Συνηγόρου σε αποκεντρωμένο επίπεδο, έστω περιφέρειας, απαιτεί την επαρκή στελέχωσή τους με προσωπικό αντίστοιχων προσόντων και την εξασφάλιση των υλικοτεχνικών προϋποθέσεων λειτουργίας τους.

Με αυτό το δεδομένο -και παρά το γεγονός ότι και η αποτελεσματική και αναβαθμισμένη λειτουργία και του θεσμού του Συμπαραστάτη είναι κάθε άλλο παρά δημοσιονομικά ουδέτερη– προτείνεται και ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, βάσει του οποίου διατηρείται, με ουσιώδεις όμως βελτιώσεις, ο θεσμός του Συμπαραστάτη (Δημοτικός/Περιφερειακός Διαμεσολαβητής).

 

«Μονόπλευρος διάλογος»

Η πρόταση της Επιτροπής, ωστόσο, σύμφωνα με το Δίκτυο Συμπαραστατών, προέκυψε μέσα από διαβούλευση μόνο με τον Συνήγορο του Πολίτη, σε έναν «διάλογο κεκλεισμένων των θυρών».

«Οι μόνοι που φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξή μας, είναι οι μανδαρίνοι του ΥΠ.ΕΣ. που επέλεξαν τη μονόπλευρη συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τους βοηθούς του, επιβεβαιώνοντας τη προκατάληψη εναντίον του θεσμού. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Συνήγορος του Πολίτη δεν κοινοποιεί στα Γραφεία των Συμπαραστατών τις υποθέσεις που διαχειρίζεται σε δήμους και περιφέρειες, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει τον θεσμό», αναφέρει το Δίκτυο και προσθέτει ότι έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού, οι οποίες και πήραν τη μορφή τροπολογίας που κατατέθηκε προς επεξεργασία στο υπουργείο Εσωτερικών, προτάσεις οι οποίες θα διευκόλυναν την εκλογή περισσότερων Συμπαραστατών, τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της συνεργασίας με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, το δεύτερο σενάριο ενίσχυσης του θεσμού είναι ουτοπικό, «με προφανή στόχο να οδηγηθούμε στην πλήρη απαξίωση του θεσμού και άρα την αναγκαστική λύση των διορισμένων “Συνηγόρων”».

 

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Πάνος, που ανέλαβε τα καθήκοντά τους μόλις πριν από λίγους μήνες, σημείωσε μιλώντας στον Η.Α., πως το επιχείρημα ότι δεν έχουν εκλεγεί παντού Συμπαραστάτες, δεν αποδεικνύει τη χρησιμότητα ή λειτουργία του θεσμού.

«Υπάρχει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να καταργήσουν τον θεσμό, που λέει ότι ο θεσμός δεν πέτυχε γιατί δεν εξελέγησαν Συμπαραστάτες, αλλά για αυτό δε φταίει ο θεσμός, φταίνε οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, που δεν έκλιναν σε πρόσωπα κοινής αποδοχής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο θεσμός, όπου λειτούργησε, απέδωσε πολύ καλά, είναι ένας θεσμός πολύ κοντά στους πολίτες και δημότες και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης και «αντικατάστασής του από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο κ. Πάνος σημείωσε πως τεχνικά δεν υπάρχουν διαφορές στη λειτουργία, ωστόσο, ποιοτικά, η διαφορά είναι ότι οι Συμπαραστάτες είναι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών, που γνωρίζουν τι συμβαίνει στην περιοχή.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.04.18 | Τους έβαλαν σε μπελάδες τα καραβάκια

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων θα βρεθεί σήμερα το μισό σχεδόν...

19.04.18 | Είχαν «ρημάξει» την Πρέβεζα

Σε κλοπές κάθε είδους, από σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα και οχήματα στην περιοχή της Πρέβεζας,...

19.04.18 | Οι δοξασίες «ασπίδα» για τα δάση

Αφορισμοί, κατάρες και… φόβος, ότι η οργή του Θεού θα πέσει πάνω τους, κράτησαν μακριά τους...

19.04.18 | Αναβιώνοντας τις σχέσεις μέσα από τον χορό

«Συγκοινωνοί ορχούμενοι» είναι ο τίτλος της φετινής παράστασης του Πολιτιστικού Συλλόγου...

19.04.18 | Εκλογές τον Οκτώβριο του ’19 και με απλή...

Τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, αλλά και την καθιέρωση...

18.04.18 | Ο αστάθμητος παράγοντας των εκλογών

Θέμα ημερών είναι πλέον η δημοσίευση του σχεδίου νόμου για τη συνένωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων...

18.04.18 | Μια βροχή θα μας σώσει

Υψηλές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) καταγράφηκαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα...

18.04.18 | Από υπενθύμιση σε υπενθύμιση

Επτά δήμοι της Ηπείρου είναι μεταξύ αυτών, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά...