Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017
|

Εργασιακά και ασφαλιστικό στην κορυφή της λίστας

Σε άμεση και αιτιατή σχέση προς την οικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκονται και φέτος οι υποθέσεις που απασχόλησαν το Γραφείο του Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης στην περιφέρεια Ηπείρου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αφορούν το ασφαλιστικό, την ανεργία, τις τραπεζικές διαφορές και την υπερφορολόγηση.

«Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προτεραιότητας, έναντι όλων των άλλων, έχουν φέρει τις ταμειακές ανάγκες του κράτους σε αντιπαλότητα προς τις δυνατότητες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας να ανταποκριθούν σε αυτές», επισημαίνει ο Συμπαραστάτης Αποστόλης Οικονόμου και προσθέτει πως «το κύριο θέμα, όμως, της καλύτερης δυνατής ισορροπίας μεταξύ οικονομικών προτεραιοτήτων και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, είναι το ζητούμενο στη σημερινή συγκυρία».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της περιφέρειας και αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη, ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 27 Μαρτίου, 91 υποθέσεις ήταν αρμοδιότητας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Ηπείρου, 63 υποθέσεις αφορούσαν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, 32 εργασιακά θέματα και εργατικές διαφορές, 46 υποθέσεις αφορούσαν υπηρεσίες διαφόρων δήμων της Ηπείρου, 14 υποθέσεις αφορούσαν υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, 61 ήταν οι υποθέσεις που αφορούσαν δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία, 41 αφορούσαν διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με τις τράπεζες και 41 υποθέσεις ήταν διαφορές ποικίλου περιεχομένου. Το γραφείο του Συμπαραστάτη συνέταξε και προώθησε 63 έγγραφα με αιτήματα πολιτών και γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Συμπαραστάτη, στο πεδίο της ασφάλισης, η αύξηση των εισφορών με τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί παρενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, ενώ, στο πεδίο της συνταξιοδότησης, υπήρξε το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην έκδοση των απαιτούμενων πράξεων και στην καταβολή συντάξεων, με καθυστερήσεις και πέραν των τριών ετών.

Υψηλή ανεργία, λιγότερες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και περισσότερες ελαστικές μορφές εργασίας «συνθέτουν» το πεδίο των εργασιακών σχέσεων, με τον Συμπαραστάτη να επισημαίνει πως τα προγράμματα απασχόλησης και επιδότησης θέσεων εργασίας ανακουφίζουν προσωρινά τις ομάδες νέων ανθρώπων, που μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημά τους, βοηθούν, όμως, στη μη περιθωριοποίησή τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό των σχέσεων πολίτη και επιχειρηματιών με τις τράπεζες βρίσκεται στη δυσκολία συνεργασίας τους λόγω κυρίως της ακαμψίας των δεύτερων έναντι των πρώτων, που πολλές φορές οδηγείται και σε ακρότητες με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και παρά την απαγόρευση του νόμου, σε πολλές περιπτώσεις.

Στην έκθεσή του, ο Συμπαραστάτης σημειώνει πως σημαντικός αριθμός υποθέσεων (κυρίως εργατικές και τραπεζικές διαφορές) δε είναι καταγεγραμμένος στην έκθεση, κατόπιν επιθυμίας των προσφευγόντων, και πως οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν στο Γραφείο, ήταν σχεδόν όλες μικρές, που λειτουργούν κυρίως σε οικογενειακή βάση ή με λίγους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια του 2016 προσέφυγαν στο Συμπαραστάτη με αιτήματά τους 244 πολίτες, 102 επιχειρηματίες και 35 ομάδες πολιτών από όλη την Ήπειρο, σύνολο δηλαδή 381 υποθέσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Εξ αυτών 15 υποθέσεις αφορούσαν αλλοδαπούς. Κατά περιοχές, από την περιφερειακή ενότητα Άρτας υπήρξαν 11 προσφυγές, από την Π.Ε. Θεσπρωτίας 20, από την Π.Ε. Ιωαννίνων 335 και από την Π.Ε. Πρεβέζης 15.

 

Τροχοπέδη η πολυνομία

Ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι και οι προτάσεις, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες εκ μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία, ωστόσο, έχει άμεση σχέση με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δημόσιος τομέας συνολικά παρουσιάζουν.

Ο Συμπαραστάτης επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η Συνταγματική κατοχύρωση της αξιοκρατίας και ισονομίας, καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα μέσω της Διαύγειας. Επίσης, κάνει λόγο για έναν «απέραντο νομικό βάλτο» στον οποίο είναι παγιδευμένη η δημόσια διοίκηση, αποτελώντας τροχοπέδη για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Μόνο για τους μηχανισμούς και τη λειτουργία του δημοσίου, υπάρχουν 14.000 νόμοι, εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ συνολικά περίπου 300.00 νόμοι βρίσκονται σε ισχύ, με πολλαπλάσιες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων, περιλαμβάνονται ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον ποιοτικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων, η σύνταξη δασολογίου και ολοκληρωμένου κτηματολογίου, η διεύρυνση και βελτίωση του ρόλου των ΚΕΠ.

Στις ειδικές προτάσεις περιλαμβάνονται σύνταξη εκ μέρους όλων των υπηρεσιών εντύπων και οδηγιών προς τους πολίτες, ουσιαστικές γραπτές απαντήσεις στα αιτήματα και όχι τυπικές, λιγότερη τυπολατρία, αλλά και ακρόαση του ενδιαφερόμενου πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Για το 2017, μεταξύ άλλων, το Γραφείο του Συμπαραστάτη σκοπεύει να κωδικοποιήσει και να εκδώσει ένα είδος Οδηγού Δικαιωμάτων των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες για την καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους, τα επιδόματα και τις απαλλαγές που δικαιούνται.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.02.18 | Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής...

«Καταφύγιο» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενδέχεται να γίνει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην...

24.02.18 | Στο μάχη και η Δημοτική Αστυνομία

Σε μια ακόμη προσπάθεια επιβολής του αντικαπνιστικού νόμου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι...

24.02.18 | Με ημερομηνία λήξης η γέφυρα μπέλλεϋ

Μία μελέτη και δύο έργα δρομολογούνται άμεσα από την περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση βλαβών...

24.02.18 | Δεσμοί αιώνων με υποσχέσεις για το μέλλον

Τους μαθητές και τους καθηγητές του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού υποδέχτηκε χθες στην αίθουσα του...

24.02.18 | Η ακαδημαϊκότητα στα κάγκελα

Σε όλα τα προβλήματα υπάρχει το πρωτεύον, το κυρίαρχο, το σημαντικότερο όλων, η επίλυση του...

24.02.18 | «Στα κάγκελα» ο Α.Ο. Σπάρτακος Ιωαννίνων

Για αθέτηση των συμφωνιών που υπήρχαν με την περιφέρεια Ηπείρου και την προηγούμενη Επιτροπή...

24.02.18 | Έκρυβε την κάνναβη στις ρεζέρβες

Μέσα σε δύο ρεζέρβες, που ήταν φορτωμένες στην καρότσα Ι.Χ. φορτηγού, έκρυβε ένας 49χρονος...

23.02.18 | Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου από τα Γιάννενα

Μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και προς τους γείτονες, με τους οποίους υπάρχουν ανοιχτά...