Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ελπίζουν σε διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες

Μέχρι και κτισμένα με κατοικίες οικόπεδα χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις στον δήμο Δωδώνης, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα και έχουν προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις.

Σε ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το υψηλό κόστος των ενστάσεων που θα πρέπει να υποβάλουν, ώστε το κράτος να διορθώσει τα λάθη που το ίδιο έκανε.
Οι δασικοί χάρτες στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007-2008, και η αποτύπωση που έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή αλλά και τους κατοίκους, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν κάτοικοι του δήμου, προσδιορίζονται ως δασικές, περιοχές αμιγώς αγροτικές, αλλά και περιοχές επιλέξιμες ως βοσκοτόπια, με κίνδυνο να χαθούν και οι επιδοτήσεις.
Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η πρώτη καταγραφή που έγινε από τον δήμο και την τεχνική του υπηρεσία, δείχνει ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι πολλά και μεγάλα.
Ο δήμος από την πλευρά του, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα προχωρήσει στην πρόσληψη, με δίμηνη σύμβαση, δύο δασολόγων και δύο τοπογράφων, προκειμένου να βοηθήσουν στην πραγματική αποτύπωση των προβλημάτων και να συνδράμουν στην υποβολή ενστάσεων.
«Μετά από τα προβλήματα που διαπιστώνονται σε όλες τις περιοχές, όπου γίνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών, πιστεύω ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και συνάμα θα δοθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων, καθώς φαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης.
Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι για ζητήματα που ανακύπτουν από λανθασμένη απεικόνιση των ορίων των οικισμών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για τις διευκρινίσεις και τις απαραίτητες διορθώσεις.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Παναγιώτης Μάνης ανέφερε ότι οι δασικοί χάρτες δε δημιουργούν προβλήματα, αλλά έφεραν στο προσκήνιο παλιά και άλυτα προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν και θετικές παράμετροι στο όλο εγχείρημα.
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων Ελένη Βάκκα σημείωσε ότι λειτουργεί το Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών στη Διεύθυνση Δασών, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες, ώστε να έχουν σαφή εικόνα για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που τους ενδιαφέρουν. Διευκρίνισε δε ότι ο χαρακτηρισμός δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι ένα από τα πιο σοβαρά και τόνισε ότι αρκετά από τα προβλήματα που ήδη έχουν διαπιστωθεί, θα αντιμετωπιστούν άμεσα μέσα από τις σχετικές τροπολογίες που θα καταθέσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.11.17 | Κυρίαρχη η Φ. Γεννηματά και στην Ήπειρο

Καθαρή και ισχυρή εντολή έλαβε η Φώφη Γεννηματά για να ηγηθεί του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς,...

21.11.17 | «Ιερή» η προσπάθεια για τη Διεπαγγελματική

Τον ρόλο του προασπιστή της ελληνικής κτηνοτροφίας θέλει να διαδραματίσει η γαλακτοβιομηχανία...

21.11.17 | Στην αντεπίθεση ο Ι. Μήτσης

«Επιστρέφει» τις αιτιάσεις για τη μη συμμετοχή μελών του Επιμελητηρίου στην αποστολή φορέων των...

21.11.17 | Σεμινάριο για τη μέθοδο Snoezelen

Για πρώτη φορά πρόκειται να λειτουργήσει ένας πολυαισθητηριακός χώρος «Snoezelen», που διαθέτει μεν...

21.11.17 | Από την κατάθεση στην αξιολόγηση

Δυσκολότερη δουλειά από ότι ίσως είχαν φανταστεί, θα έχουν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των...

18.11.17 | Σε αναζήτηση κονδυλίων για νέα φοιτητική...

Απάντηση στις ανάγκες για στέγαση των φοιτητών αναζητούν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου...

18.11.17 | Κριτική με πολλές αποχρώσεις

Με την αναμενόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,...

18.11.17 | Η επιτυχία θα κριθεί και από τον δεύτερο γύρο

Με τη Φώφη Γεννηματά να προβάλει ως φαβορί και τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσδοκά την ανατροπή του...