Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
|

Στον αστερισμό του S-BAS το αεροδρόμιο

Νωρίτερα, ακόμη και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενδέχεται να λυθεί το ζήτημα της προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς έχουν μπει στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος S-BAS.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν και τα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στα Γιάννενα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην πόλη ειδικό αεροσκάφος, που θα ελέγξει τις αποτυπωμένες διαδικασίες και για τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου, ώστε να γίνει η οριστική διαπίστευση της διαδικασίας και να μπορούν τα αεροσκάφη να την ακολουθούν δορυφορικά για ασφαλή προσγείωση, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής νέφωσης, που είναι ιδιαίτερα σύνηθες για την περιοχή φαινόμενο.

Φυσικά, η λειτουργία του δορυφορικού συστήματος S-BAS δε σημαίνει πως λύνονται όλα τα προβλήματα, ωστόσο δε θα ακυρώνονται πτήσεις με τη συχνότητα που αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει να μειωθεί από τα 3.500 πόδια στα 2.500-2600 το ελάχιστο ύψος για την καθοδήγηση με ασφάλεια των αεροπλάνων προς το αεροδρόμιο.

Σημαντικό είναι πως δε θα χρειαστεί κάποια περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, αλλά άμεσα θα ενημερωθούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες και τα διεθνή εγχειρίδια αεροπλοΐας που συμβουλεύονται οι πιλότοι σε κάθε πτήση τους, ώστε να γνωρίζουν πλέον τη δυνατότητα που παρέχεται.

Τα στελέχη της ΥΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η εγκατάσταση του S-BAS στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα είναι επιτυχής, με βάση και τις δοκιμές που έχουν προηγηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται ουσιαστικά αχρείαστο το G-BAS, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, αυτό είχε επισημανθεί και κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου στην Αθήνα με τη συμμετοχή του δημάρχου Θωμά Μπέγκα, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε και του διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκου.

 

ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ

Στο μεταξύ, παρά τους φόβους για «πάγωμα» των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, αυτό δεν έχει συμβεί. Τα έργα εξελίσσονται, έστω και με αργούς ρυθμούς, με τον ανάδοχο να έχει αποπληρωθεί στα τέλη του χρόνου για εργασίες που εκτέλεσε, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Με δεδομένο πως άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του αεροδρομίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, αναμένεται να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότησης, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πλέον η κατασκευή του έργου επέκτασης του αεροσταθμού, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες και η ποιότητα επίγειας εξυπηρέτησης.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.06.18 | Έβαλε «πάγο» στη συζήτηση για νέες φυλακές

«Πάγο» στην προοπτική ανέγερσης νέου καταστήματος κράτησης στον νομό Ιωαννίνων έβαλε ο γενικός...

22.06.18 | Στον «αέρα» το Its Kale Festival

Θύμα της απόφασης των αρχαιοφυλάκων να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των...

22.06.18 | Στοχευμένη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα πορευθεί...

22.06.18 | Κάμερες στους σταθμούς διοδίων

Κάμερες τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ιόνιας Οδού, πλευρικούς και μετωπικούς,...

22.06.18 | Οκτώ κάλπες για τις Τοπικές Οργανώσεις

Στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων μέσω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη...

22.06.18 | Έτοιμοι για διασώσεις σε λίμνες και ποτάμια

Μία εντυπωσιακή επίδειξη, υπό τα βλέμματα δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην...

22.06.18 | Στοίχημα η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων

«Άνοιξε ο δρόμος» για την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ζίτσας,...

21.06.18 | Καλύπτει ελλείμματα ο «Φιλόδημος»

Σημαντικά ελλείμματα των δήμων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα...