Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Τη Δευτέρα στο εδώλιο οι λαθροθήρες

Με ενδιαφέρον και αγωνία για το αποτέλεσμα της δίκης των λαθροθήρων αγριόγιδων, που συνελήφθησαν στο Τσεπέλοβο πριν λίγες ημέρες, παρακολουθούν την υπόθεση τα μέλη του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά-Balkan Chamois Society», κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη δίκη στα 50 χρόνια προστασίας του αγριόγιδου.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα, μετά την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η αποτρόπαια πράξη της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός ολόκληρου κοπαδιού ετοιμόγεννων αγριόγιδων, αυτού του σπάνιου και πολλαπλώς νομοθετικά προστατευόμενου είδους, του τόσου αγαπητού στις τοπικές κοινωνίες, στους ορειβάτες και στους νομοταγείς κυνηγούς, συγκλόνισε το πανελλήνιο (περισσότερες από 1.600 κοινοποιήσεις μέσα σε δύο ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Το θλιβερό συμβάν της μαζικής εξόντωσης των αγριόγιδων στις 21 Φεβρουαρίου, τελικά έδειξε δύο πράγματα: Ότι οι λαθροκυνηγοί υπάρχουν και συνεχίζουν την καταστροφική τους δράση μην επιτρέποντας στους πληθυσμούς του σπάνιου αγριόγιδου να αυξηθούν, στον βαθμό που η ίδια η φύση επιτρέπει -προς ωφέλεια όλων- στα βουνά της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδας, και ότι η καταστροφική μανία των λαθροκυνηγών μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη συνεργασία όλων και ειδικά με τη συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει ο Σύλλογος, καταδικάζοντας το περιστατικό.

Όπως είναι γνωστό, το κυνήγι του αγριόγιδου (Rupicapa rupicapra balcanica) στη χώρα μας απαγορεύεται από το 1969 (ΝΔ 86/1969), ενώ το αγριόγιδο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα είδη και τους οικοτόπους (92/43 ΕΕ), καθώς και στη σύμβαση της Βέρνης. Προστατεύεται τόσο στο πλαίσιο του Δασικού Κώδικα όσο και από τη σχετική νομοθεσία για το περιβάλλον (1650/86) και τη Βιοποικιλότητα.

«Στο πλαίσιο αυτό -και στις περιπτώσεις εκείνες που τεκμηριωθούν οι πολλαπλές σχετικές παραβάσεις- προβλέπονται αυστηρότατες ποινές. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ένα είδος θηλαστικού με πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, το οποίο όμως δυστυχώς -εξαιτίας κυρίως του λαθροκυνηγίου του- αριθμεί ακόμα και έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια νομοθετικής προστασίας μόνο 1.300 άτομα, εκ των οποίων λιγότερα από 500 θηλυκά και αυτά μοιρασμένα σε 20 απομονωμένους πληθυσμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία ο Σύλλογος συγχαίρει τη θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, τους κατοίκους των χωριών Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι και Λάιστα για την επιτυχία της συγκροτημένης «επιχείρησης» εντοπισμού και σύλληψης υπόπτων, καθώς επίσης και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για τα επιπρόσθετα ευρήματα που ανακάλυψαν δύο ημέρες αργότερα.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.06.18 | Έβαλε «πάγο» στη συζήτηση για νέες φυλακές

«Πάγο» στην προοπτική ανέγερσης νέου καταστήματος κράτησης στον νομό Ιωαννίνων έβαλε ο γενικός...

22.06.18 | Στον «αέρα» το Its Kale Festival

Θύμα της απόφασης των αρχαιοφυλάκων να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των...

22.06.18 | Στοχευμένη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα πορευθεί...

22.06.18 | Κάμερες στους σταθμούς διοδίων

Κάμερες τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ιόνιας Οδού, πλευρικούς και μετωπικούς,...

22.06.18 | Οκτώ κάλπες για τις Τοπικές Οργανώσεις

Στη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων μέσω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη...

22.06.18 | Έτοιμοι για διασώσεις σε λίμνες και ποτάμια

Μία εντυπωσιακή επίδειξη, υπό τα βλέμματα δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην...

22.06.18 | Στοίχημα η υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων

«Άνοιξε ο δρόμος» για την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ζίτσας,...

21.06.18 | Καλύπτει ελλείμματα ο «Φιλόδημος»

Σημαντικά ελλείμματα των δήμων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα...